Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) lebron james (2) Lebron James (1) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

A Király meztelen

2013.06.20. 14:39 | halamita | 12 komment

Címkék: NBA Lebron James

james.jpgNézem, nézem az idei NBA döntőt, és hallgatom a Sport TV kommentátorait, szakértőit, akiknek munkájával, felkészültségével egyébként meg vagyok elégedve, ezt már több helyen hangoztattam, de van egy visszatérő motívum, amivel nem bírok kibékülni, nevezetesen azzal, hogy Lebron Jamest rendszeresen a "világ legjobb játékosaként" aposztrofálják. Ezzel a titulussal messzemenőkig nem értek egyet, mert meglátásom szerint van egy olyan hiányossága, ami kizárja annak lehetőségét, hogy a legnagyobbakkal együtt emlegessék.

Ahhoz, hogy egy sportoló sportága egyéni csúcsára kerülhessen, három alapvető paraméterben kell kiemelkednie a tömegből: fizikai, technikai és mentális felkészültség tekintetében. James esetében a kivételes tehetség, a fizikai felépítés, ruganyosság, perifériális látás, stb. adott, ez nem kérdés. Képzettsége is évről évre javul, már nem akar mindig mindent erőből, lendületből megoldani, láthatóan sokat dolgozott (elsősorban támadó) repertoárja szélesítésén (pl. pozíciós játék - amikor négyes poszton játszik, elengedhetetlen), gyengébb pontjai fejlesztésén (pl. középtávolik). Vagyis technikai értelemben a jónál is egyre jobb, ezt is kipipálhatjuk.

Amiben viszont továbbra is jelentős az elmaradása az NBA igazi nagy bajnokaihoz képest, az talán éppen a vezérré válás legfontosabb tényezője: a mentális felkészültség. James pedig fejben sosem volt igazán jó (sem éles), s mivel a kilencedik szezonját tapossa, valószínűleg már soha nem is lesz az.

Kiemelkedő képességűnek lenni, legjobbnak kikiáltatni nem csak jóleső érzés, komoly stresszel, lélektani terheléssel is jár, amit nem könnyű sem elviselni, sem az elvárásoknak megfelelni. A Vezért az különbözteti meg a vezérektől, hogy mindezen gátló tényezők ellenére is rendszeresen olyan teljesítményt tud nyújtani, mellyel erőt ad társainak, példaként szolgál, és nem mellékesen eredményes is.

Jamesre pedig ez nem igaz. Nem is az a legnagyobb bajom, hogy minden csinnadratta és hype dacára mindössze egy bajnoki címmel rendelkezik, s ahhoz is az kellett, hogy olyan csapatot vásároljanak köré, amelyikben a legtöbb, hasonló kaliberű játékos (ún. franchise player, pl. Durant) is érvényesülni tudott volna, hanem az, hogy rendre mások kaparják ki helyette a gesztenyét, miközben ő rossz döntéseket hoz, vagy a körmét rágcsálja valamelyik sarokban, az ellenfél centere mögé bújva (ne adjisten a kispadon).

wade.jpg

Ha csak az aktuális döntőt vesszük, nem volt egyetlen olyan meccse sem, amikor valóban jól játszott volna, és az eddig elért győzelmek egyikében sem volt kulcsszerepe. A kritikus pillanatokban sosem ő volt az, aki előrelépett (az angol "step up" kifejezés kiválóan illene ide), ezt a szerepet általában Dwyane Wade vállalta magára - aki rogyadozó térdekkel, lelassulva is bebizonyította, hogy a 2006-os bajnoki cím elhódítása során mutatott produktuma nem egyszeri "kisiklás" volt. S ha nem a korábbi floridai ikon, akkor vagy valamelyik kiegészítő ember tette hozzá azt a pluszt, ami beindította a miami gépezetet (vagy visszahozta az elmenni látszó hajót), vagy éppen az a Bosh, akinek "nagy hármasbeli" tagságát sokan megkérdőjelezik (lásd: a 6. mérkőzés végjátéka, hosszabbítása).

James akkor képes villogni (úgy általában is, de a Spurs elleni sorozatban biztosan), amikor a tét nem az elviselhetőség határértékén mozog: a mérkőzések elején, ill. amikor nagy a különbség ide vagy oda. Két közeli példa: a negyedik összecsapást Wade nyerte meg a Miaminak, Lebron akkor szórta meg magát, amikor már eldőlt, a hatodikon pedig úgy kezdte el agresszíven támadni a gyűrűt a negyedik negyed elején, hogy a Spurs már fél lábbal bajnoknak érezhette magát, és ekképpen legalább elmondhatta magáról, hogy "én megpróbáltam". Bejött, de arra nem lehet büszke, amit az addigi három etapban produkált.

A hatodik meccs rendes játékideje utolsó perceinek eseményei is kitűnő adalékul szolgálnak az előbb leírtakhoz: két nagyon csúnya labdaeladása csapata bajnoki álmaiba kerülhetett volna, s óriási szerencséje, hogy a többiek nem így gondolták. Ráadásul az idei play-offban nem először esett meg vele ugyanez - azt a találkozót el is vesztették az Indiana ellen.

És van még egy olyan tulajdonsága, ami meggyőződésem szerint méltatlan a "világ legjobb játékosa" címhez. Nem, nem a körömrágására gondolok (bár az is elég gusztustalan, nem beszélve arról, amire a pótcselekvés utal), hanem a teátrális megmozdulásaira. Nem látom be, miért kell egy hozzá hasonló extraklasszisnak ilyen sportszerűtlen eszközökhöz folyamodnia, főleg ha ennyire ügyetlenül csinálja - Ginóbili vagy Battier "dörzsölt" imidzséhez még passzol is, ő (Bosh-sal együtt) viszont annyira túljátssza ezeket  a szituációkat, hogy az inkább nevetséges vagy bosszantó.

Kapom a kérdéseket twitteren, hogy ha ő nem, akkor ki a "Világ Legjobb Játékosa"? Nos, Aktuálisan nem látok olyan játékost, aki minden tekintetben a többiek fölé emelkedne, de a rangsoromban Bryant, Wade és Duncan is előrébb van Jamesnél. Talán még Durant is, ha jobban belegondolok. Előbbiek már túl vannak a fénykorukon, de legszebb éveikben (ahol James most tart) mindannyian rászolgáltak az olyan minősítésekre, mint "Bajnok", "Vezér" vagy éppen "A Világ Legjobb Játékosa". Mindüknek, ahogy még a "Nagy" Jordannek is voltak "szárnysegédei" (O'Neal 2x, Parker, Pippen), ám ők "támaszkodtak rájuk", nem "kapaszkodtak beléjük". James lehetne a legjobb, ha jó lenne fejben, de nem az, ezért nem sorolom, nem is sorolhatom a fent nevezettek elé. Így viszont marad legfeljebb "wannabe", "félszemű a vakok között" - és ez nem fog akkor sem változni, ha a hetedik meccsen legyűrik a Spurst.

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr825370575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tyrn · http://delutaniosszebujos.blog.hu/ 2013.09.11. 14:38:36

back to back alapszakasz mvp - nagydöntő mvp - bajnok. ezzel azért nehéz vitatkozni. sztem mentálisan is az elitbe tartozik. az egyetlen hiányossága, h nem annyira clutch, mint kobe vagy mj volt.

halamita 2013.09.11. 20:45:02

@tyrn: Azért megpróbálom... :) Az idei nagydöntő során egyetlen olyan meccse volt, ahol valóban ő volt a vezéregyéniség, a többin inkább "átengedte" másoknak ezt a megtisztelő szerepet. Kulcspillanatokban jellemzően inkább Wade villogott, aki rozoga térdei ellenére is akkor volt legény a gáton, amikor kellett. James meg szépen megszórta magát a köztes időszakban, amivel a statisztikai mutatóit sikerült impozánsra módosítania.
Nem a tehetségét vitatom, mert az kétségtelenül megvan neki, hanem azt, hogy összehasonlítva minden idők legnagyobbjaival - Jordannel, Birddel, Olajuwonnal, vagy akár a 2006-os Wade-del, érezhetően kevésbé bírja elviselni a rá nehezedő nyomást. Lehet, hogy jelenleg ő "korunk hőse", de elég régóta nézek kosárlabdát ahhoz, hogy fanyalogjak miatta egy korszakos összevetésben.

kellys 2014.09.17. 22:28:46

az a baj, hogy ezt nem latjak a fanok. ehhez kcisit sportpszichologusnak is kell lenni.
1. leader. mj: o az a tipusu ember volt, akiert a csapata meghalt, es eron felul teljesitett. nem pipa jamesnel.
2. tripla duplat vcsinalt valamelyik meccsen, lattam a meccset es egyszeruen szaruzl jatszott, plusz kulcspillanatban atdobta a gyurut. a meccset megnyertek. a statisztikaban egy tripla dupla van. es kozben egy betli volt. egyszeruen hianyzik a plusz belole. az igazi versenylo vere.
3. emberileg vannak vele problemak, ahogy minden jordan utani jatekpsban, akit hozza hasonlitanak. frusztraltak es tulkompenzalnak. ez kobe re is igaz. a jordantol valo fuggesuk teszi oket hisztis taknyos gyerekke, akik kompenzalnak a palyan es rosszabb jatekossa teszi oket. durrant nem ilyen, a maga szereny modjan evrol evre egyre jobb. de o meg siman meg nincs azon a szinten, hogy a legjobb legyen.

kommentatorok: nyomjak ami kell a hypehoz, ami kell az atlag fogyasztonak, a szobeli leadet. a sorvezetot ha ugy tetszik. na o james a legjobb. neki ez a jelzoje. duncannek az oreg ven veteran aki megnyalja meg a sot :) stb stb. szakmailag hiteltelen, de nem szakmabelieknek megy a kozvetites, hanem a masik 99.9%nak.

kellys 2014.09.17. 22:49:57

@halamita: nem azt irtam hogy nem ertenek hozza, hanem hogy nem teged es engem szolgalnak ki :)

halamita 2014.09.17. 22:50:20

@kellys: Az utolsó bekezdéstől eltekintve nagyjából egyetértünk. Az NBA-t közvetítő kommentátorok szerintem értik a dolgukat, felkészültek (ez igaz Szaniszló Csabára és Méhes Zümire is), és ez a szakkommentátorokra is igaz. Bár Tőrös Balázsból néha hiányolom azt az alázatot a játék iránt, ami Kornélban megvan. Pedig utóbbi volt a nagyobb játékos... (Igaz előbbi még aktív... :P)

kellys 2014.09.17. 22:52:18

@halamita: az idei finalban elo is jott a problema jamesel kapcsolatban. ezert tudott popovich uralkodni. mert ezt a finalt popovich nyerte meg az is ziher. es james ellen.

halamita 2014.09.17. 22:53:25

@kellys: Abban egyet is értünk, hogy nem minket szolgálnak ki, de nem hiszem, hogy kötelességüknek éreznék, hogy "nyomják, ami kell a hype-hoz". És azt se gondolom, hogy kliséket pufogtatnának. Nyilván, használnak ők is közhelyeket, de ez a diskurzus része. Szerencsére azonban valódi, tanulságos mondanivalójuk, meglátásuk is van.

halamita 2014.09.17. 22:56:11

Az idei finálét nem (csak) Popovich nyerte meg, hanem a CSAPAT, amit összerakott, és amelynek "fogaskerekei" képesek voltak egymásért küzdeni. Egy olyan egylet ellen, melyben fantasztikus játékosok pattogtattak - individuumként. És a sok klasszis közül majdnem mindenki csődöt mondott, az egy Jamest kivéve, aki nagyjából hozta a tőle elvárható. De egy fecske maradt, és nem is csinált nyarat. (Legnagyobb megelégedésemre.)

halamita 2014.09.17. 22:57:37

"Csődött mondott" - persze önnön klasszisához képest. (Lásd: Wade nem létező védekezése.)

kellys 2014.09.17. 22:59:18

@halamita: fenyevekre vannak a magyar sportkommentatoroktol, ahogy altalaban a sport tv-sek tobbsege. nem leszolni akartam oket, felreerted, elegedett vagyok a teljesitmenyukkel. csak a james a legjobb jelzo ugyanaz, mint a duncan a ven veteran. kellenek dobozok, amibe belerakjak a fontos jatekosokat, hogy vezessek az emberek gondolatait, egyszeruen mert a tobbseg nem komplexen gondolkozik 1-1 meccs vagy sport kapcsan, hanem kikapcsolodik a tv elott egy sorrel a kezeben. az atlag fogyasztonak kell ez a bolddal valo kiemeles. nem hinnem, hogy ok a legjobbnak tartjak szemely szerint jamest, akkor nem lennenek szakertok :) es innentol nem is kell beszelnunk arrol, hogy mi a motivaciojuk, vagy van e egyaltalan, mert a teny, hogy a sajat velemenyuk hatterbe toljak a lead miatt.

kellys 2014.09.17. 23:03:31

@halamita: egyertelmuen csapat nyerte, nem is tudtam volna mvp-t valasztani, annyira kiegyenlitett volt. de egy ilyen kiegyenlitett csapat eseteben az edzo az igazi ludas :) nyilvanvalo, hogy egy magyar nb2es csapatbol ezt nem tudta volna kihozni, persze, kell a fogaskerek, de az igazi magician az edzo :)

james nem tolta rosszul. csak eppen az igazi leadernek a csapat nem esik ki a kezebol. es az egesz csapatra hatassal van, kihozza beloluk a 101%ot. nulla hatasa volt a csapatra. ez a miami borzaszto volt, szerintem nem csak a sasok vertek volna meg odaat nyugatrol oket, hanem meg vagy 2-3 csapat, kurva nagy makjuk van, hogy ennyire szetesett a liga nyugatra es keletre, ahol a keletrol jo ha az elso 3-4 csapat jutna be max a legjobb 16ba ha kevernek a ket oldalt.

halamita 2014.09.17. 23:03:32

@kellys: Értelek, értelek, csak másként gondolom. De ez nem vélemény, inkább csak attitűd. (Nem tudom, úgy érzem.) A legtisztább az lenne, ha őket kérdeznénk meg, mit gondolnak erről.
süti beállítások módosítása