Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) lebron james (2) Lebron James (1) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) Merthin (4) merthin (2) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) Snyecc (1) snyecc (2) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Transzferzóna

2015.09.01. 21:57 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: manchester united

manchester-united-logo.jpgMeglehetősen mozgalmas átigazolási időszakon van túl a Manchester United. Az első keretben számításba vett játékoskeretben hat érkezőt és  tizenkét (!) távozót számolhatunk össze. Így nem meglepő, hogy a 2012/13-as szezonban bajnoki címet szerző csapatból gyakorlatilag hírmondó sem maradt. Hogy ráfért a vérfrissítés az akkori gárdára, nem kérdés, de hogy ekkora és ilyen-e, már annál inkább, de ennek megválaszolása valószínűleg jövő nyárra marad. Mindenesetre - elöljáróban - kijelenthető: ha a United nem nyer trófeát ÉS nem kerül be az első háromba a 2015/16-os évadban, akkor az elmúlt két évben elköltött több, mint negyedmilliárd (!) font majdhogynem ablakon kidobott pénz volt. Vagy ha az nem is, a Van Gaal-i filozofi egyértelműen megbukott. E poszt célja nem az, hogy pálcát törjön Ed Woodward vagy az isteni Louis tevékenykedése fölött, egyszerűen csak igyekszem végigmenni a rendelkezésre álló kereten, és hangosan gondolkodni azon, vajon mit lehet kezdeni a rendelkezésre álló emberanyaggal.

A rend kedvéért:

  • Érkezők: Sergio Romero (ingyen), Bastian Schweinsteiger (6,3 millió font), Morgan Schneiderlin (24,5 millió font), Memphis Depay (19,3 millió font), Anthony Martial (36 millió font), Matteo Darmian (12,6 millió font)
  • Távozók: Javier Hernandez (8,4 millió font), Rafael (2,1 millió font), Robin Van Persie (4,6 millió font), Radamel Falcao (kölcsönből vissza); Adnan Januzaj (kölcsönadva), Tyler Blackett (kölcsönadva), Angel Di Maria (44,1 millió font), Nani (4,2 millió font), Anders Lindegaard (ingyen), Johnny Evans (5,8 millió font), Angelo Henriquez (1,2 millió font), Tom Cleverley (ingyen)

Kiadás: 98,7 millió font, bevétel: 70,4 millió font, azaz ha úgy vesszük, a Manchester United összesen 28,3 millió fontot költött el a büdzséből új játékosokra. Louis Van Gaal sokat panaszkodott a keret kiegyensúlyozatlanságára tavalyi érkezésekor, nos, lássuk, mennyire sikerült betömködnie a lyukakat az azóta eltelt időszakban.

KAPUSOK

Rossz(ízű) tréfával élve, a legnagyobb érkezőnek a nem távozó David De Gea számít. Az átigazolási hercehurcájának körülményeivel nem szeretnék foglalkozni, nem voltam jelen a tárgyalásokon, és valószínűsítem, hogy pár érintetten kívül más se tudja az igazságot. Viszont nagyon remélem, hogy a langaléta spanyol köztük van. De Gea világklasszis kapus, az egyik legjobb ezen a poszton, ezért ha sikerül megőriznie professzionális hozzáállását, az elmúlt két évhez hasonló örömökben részesíti majd a csapat szurkolóit.

david-de-gea-009.jpg

Az ingyen igazolt Sergio Romero nem győzött meg az eddig lejátszott tétmérkőzéseken. Hiába kapott csak elvétve gólokat, minden találkozón volt legalább egy hajmeresztő megmozdulása, és ezek egyike a Swansea ellen két pontba került. Ezen a szinten ennyi hiba nem (sem) fér bele. Sam Johnstone megbízható(bb) kapusnak tűnik, de semmi extra, ráadásul rutintalan is, főleg nemzetközi téren. Victor Valdes pedig hiába cserélte le a hátterét United-logósra, valószínűleg eljátszotta már a renoméját a menedzsernél. Ettől függetlenül őt választanám második számú kapusnak De Gea mögé.

VÉDŐK

Ahhoz képest, mennyi gond volt az elmúlt években a védelemmel, az idei szezonban eddig kellemes meglepetés a teljesítményük, és ez meglátásom szerint nagyban köszönhető annak, hogy a két szélső hátvéd remekül teljesít. Luke Shaw-t embertelen pénzért vették meg tavaly, de az első manchesteri éve nyomaiban sem hasonlított az utolsó southamptonira. Augusztusban viszont a csapat egyik legjobb játékosa volt, de legalábbis a legagilisebb és leglendületesebb. A visszazárással azért még akadnak gondjai (ebből két gólt rúgott a Swansea), de összességében nagyon biztató a produktuma. Matteo Darmian pedig a látottak alapján betöltheti a Gary Neville visszavonulásával keletkezett űrt, merthogy amellett, hogy kitűnően védekezik egy az egy ellen, még a védelem együttmozgását is remekül érzi. Hiába, no, hát talján a szentem! Az előre játékban még lesz mit csiszolni rajta, de leigazolásakor a töredékét se várta volna tőle senki.

darmian.jpg

A belső posztokon Chris Smalling csodás metamorfózison ment keresztül az idei év során, és a "szívassuk meg az Arsenalt azzal, hogy eladjuk nekik" pozícióból mára eljutott odáig, hogy időnként Rio Ferdinandra emlékeztet a játéka. És ez nagy szó. Mellette pedig ott van az a Daley Blind, akinek kezdőbe állításától mindenki rettegett, ehhez képest a sebesség hiányát intelligenciával tudta közömbösíteni, s ezáltal végre ismét van egy ember a védelemben, akiben megvan a kapacitás (és belső késztetés), hogy támadásokat indítson. A négyes működőképességéhez persze az is kell, hogy folyamatosan besegítsenek egymásnak, ami eddig többnyire egész jól működött (kivéve Swansea), s amiben főleg a két szélső hátvéd jeleskedett (kivéve Swansea), plusz a szűrőként játszó belső középpályás (általában Schneiderlin).

A kezdő kvartett tehát rendben van, csakhogy mögöttük komoly problémák érzékelhetők. Antonio Valencia sosem volt igazi jobb bekk, Phil Jonesnak ki se kell mennie a pályára ahhoz, hogy megsérüljön, Paddy McNair tapasztalatlan, Marcos Rojónak pedig (állítólag) sikerült alaposan összeakasztania a bajszát Van Gaallal, ami az álmoskönyv szerint nem túl jó jel. 

BELSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK

Tavaly viszonylag egyszerű volt a képlet: ha Michael Carrick játszott, nyert a csapat, ha nem, csak szenvedett. Ehhez képest idén az a kérdés, befér-e a kezdőbe, és ez mindenképpen előrelépésnek számít. Az angol nem felejtett el játszani, de szerencsére sikerült olyan (minőségi) játékosokat igazolni, akik növelik a variációs lehetőségeket. Elsőként illik említeni Bastian Schweinsteigert, aki - mondjon ki mit akar - Scholes kaliberű extraklasszis. Minden mozdulatából süt a higgadtság, és ha felveszi a Premier League ritmusát, illetve összerázódik a csapattársakkal, több évre megoldhatja a mélységi irányító kérdését. A másik új szerzeményt, Morgan Schneiderlint is nagy fogásnak tartom. Rengeteget fut, jól ütközik és szerel, magas szinten képes besegíteni védekezésbe és támadásba egyaránt. Ha a Southamptonban megtapasztalt ütemben fejlődik tovább, nagy erőssége lesz a Manchester Unitednek.

bastian_schw.jpg

Az alapvetően szintén védekező középpályásként számba vett Ander Herreráról kiderült, hogy súlytalan ezen a poszton, több hasznát venni, ha a belső középpálya csúcsán kap szerepet. A tündökléstől azért még messze van, de ha sikerül átmentenie tavalyi gőlerősségét, valamint remek összjátékát Juan Matával, viszonylag gyakran találkozhatunk vele a pályán.

Marouane Fellaini nagy talány (édesapám kedvenc játékosa), aki a keret több játékosához hasonlóan több poszton is bevethető. Ezen tulajdonságnak azonban általában megvan az a hátránya, hogy egyiken sem pótolhatatlan. Fene tudja, akkor már inkább egy specialista! Mindenesetre termeténél és sajátos képességeinél (Mr. Chest Control),  fogva önálló taktikai elemként tud funkcionálni, és ha leküzdi időszakos szertelenségét és alattomosságra való hajlamát (nem fogja), olyan tényezővé válhat, akivel az ellenfeleknek mindenképpen számolniuk kell.

A nyári felkészülési túra egyik kellemes meglepetése volt Andreas Pereira játéka, akinek beállása mindig pezsdítőleg hatott. Kifejezetten ügyes srác, kérdés, hogy mennyire fog odaférni a padra. Ha másért nem, miatta mindenképpen fontos lenne minél tovább jutni a Ligakupában, mert sok tapasztalattal vértezhetné fel magát.

SZÉLSŐK

Őszintén megvallom, örömmel tölt el, hogy Ashley Young kikerült a kezdőből. Nincs vele különösebb bajom, viszont középszerű játékosnak tartom, aki képes ugyan új színt vinni a játékba, de sosem fogja (hosszútávon) meghatározni azt. Vagy ha igen, az nem jó jel. A posztjára vásárolt Memphis Depay nagy ígéret, de egyelőre nem több. Egy-egy megmozdulásán látszik, hogy rendkívül tehetséges, de majdnem ugyanennyiszer szórja el könnyelműen a labdát, vagy választ rossz megoldást (pl. passz helyett lő, vagy fordítva). Egy kicsit emlékeztet a fiatal Cristiano Ronaldóra, csak őt sosem láttam a nyolcvanadik percre úgy elfáradni, hogy lépni is alig bírt. De a potenciál megvan benne, az nem vitás.

memphis-depay-manchester-united-debut-1437304555-800.jpg

A jobb oldalra nagyon vártam egy erős igazolást (ezért is voltam csalódott, amikor Pedro végül nem az Álmok Színházában kötött ki), mert Juan Mata szimpatikus, jó játékos, csak éppen a szélsők egyik legfontosabb tulajdonsága, a sebesség hiányzik belőle. Sosem értettem igazán, LVG miért erőlteti a szélen (és máig nem győzött meg) a ballábas spanyolt, hiszen ha létezik ideális jelölt a tízes posztra a keretben, akkor az Mata. Igaz, ha belegondolok, hogy helyette vagy Jessie Lingardot vagy a nagy védekezésben támadni lassan végképp elfelejtő Antonio Valenciát kéne betennie, akkor már tisztul a kép.

CSATÁROK

Wayne Rooney tíz bajnoki óta nem rúgott gólt, s ez a csúfság nagyjából egy évtizede nem fordult elő vele. De nem is ez a legnagyobb baj, hiszen van akkora klasszis, hogy kimásszon bármilyen gödörből, hanem az, hogy nem is igazán kerül helyzetbe (és amikor mégis, igen gyámoltalannak bizonyul). Kérdés, hogy kell-e tovább erőltetni az ékként való szerepeltetését, de RVP és Falcao távoztával nemigen volt más alternatíva - Chicharito és a "váratlan húzás" Fellaini inkább a "Jaj, Istenem!" kategória, mint "babaarcú gyilkos". Esetleg James Wilson jöhetett volna / jöhetne számításba, de a saját nevelésű angol nyomaiban sem tudta azt a produktumot nyújtani, amit a korosztályos csapatokban láthattunk tőle. Gyorsnak szélvészgyors, csakhogy inkább flegmatikus, mint erőszakos, és a védők általában megették reggelire.

Óriási, talán a szezon legnagyobb kérdése, hogy az őrült összegért vásárolt (19 éves) tini, Anthony Martial mennyire tud majd megfelelni a vele szembeni elvárásoknak, képes lesz-e alsó hangon 15-20 gólt szerezni, és legalább ennyihez hozzásegíteni csapattársait (ha nem is gólpasszok formájában, de helyet teremtve számukra). Rooney-nak anno sikerült (ha jól emlékszem, az első két szezonjában összesen 36 gólt lőtt), de ő ismerte a bajnokságot, nem kellett nyelvtanulással, akklimatizálódással bajlódnia, és a csapattársai se kérdezték meg leigazolásakor, hogy ő meg ki a fene. Megvásárlásával LVG orosz rulettet játszik, ha bejön a húzás, mindenki zseninek fogja tartani, ha nem, egy baromnak. Nem először tesz ilyet, reméljük, hasonlóan sül el a dolog, mint Tim Krul esetében...

martial.jpg

Ahogy a fentiekből is kiolvasható, tippem szerint a csapat 4-2-3-1-es hadrendben fog játszani a most futó szezon nagy részében, mégpedig alapesetben a következő összeállításban: De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Shaw - Schneiderlin, Schweinsteiger - Mata, Herrera/Rooney, Memphis - Rooney/Martial. Ettől függetlenül (a gyengébb ellenfelek ellen) szívesen látnék némi variálást, például egy bevállalósabb 4-3-3-at, amelyben az egyik szűrő középpályás helyett egy támadó szelleműbb kapna inkább szerepet (pl. Fellaini), illetve megnézném Matát tízes poszton, miközben Martial a jobb szélen cikázik. És hogy mire lehet mindez elég? Szerintem a dobogóra mindenképpen, a bajnoki címre viszont vajmi kevés esélyt látok. De majd kiderül.

 

fotók: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr137751826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása