Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) lebron james (2) Lebron James (1) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) Merthin (4) merthin (2) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) Snyecc (1) snyecc (2) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Mourinho csapata

2016.05.22. 23:10 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: manchester united josé mourinho

jose-mourinho-united-main.jpgLouis van Gaal ujjlenyomata még le sem kopott az FA trófáról, ám az angol (és világ)sajtó konszenzusosan kész tényként kezeli, hogy a hórihorgas mestert lapátra teszik, s helyére a futball univerzum egyik legjobb, s egyben legmegosztóbb személyisége, José Mourinho érkezik. Ahogy a hollandról, úgy a portugálról is megvan a - nem túl hízelgő - véleményem, de kétségtelen, hogy LVG-vel súlyos hiba lenne (lett volna) kitöltetni a szerződéséből hátralévő utolsó évet. Hogy a Special One képes lesz-e a csodára, a felől vannak kétségeim, de az érkezését (is) megelőző posztomban nem erről szeretnék morfondírozni, hanem megpróbálom kitalálni a kezdő tizenegyét.

Kapus

Ha David de Geát nem csábítja el a Real Madrid, az ő szerepeltetése nem is lehet kérdéses, hiszen a világ egyik legjobb hálóőréről van szó. Sergio Romero cserekapusi státusza valószínűleg bizonytalanná válik, de ha előtte nem történik változás, a padra jó lesz. Abba bele se merek gondolni, hogy az isteni #DaveSaves távozik, így már csak babonából sem tippelek arra, kik lehetnének az alternatívák.

Jobb hátvéd

Mivel azokra a posztokra, ahol leginkább erősítésre szorul a keret, meglehetősen drágán lehet majd játékost vásárolni, arra tippelek, hogy "meg fog elégedni" az olasz válogatott kezdő jobb bekkjével. Matteo Darmian - ne feledjük - manchesteri bemutatkozása után még a hónap játékosa is volt, vagyis tud focizni, csak talán nem tett neki annyira jót LVG ámokfutása, meg hogy rendre váltogatta a széleket, és viszonylag sokat volt sérült. Azt is gyanítom, hogy a ballasztól viszont szabadulni akar majd, így például Valenciát igyekszik eladni valamelyik angol középcsapatnak, és ha bevállalja, hogy Varelát megtanítja védekezni, egész pofás kis hátvédpárja lesz - a két ellentétes habitusú légiósa személyében.

Jobb oldali belső védő

Chris Smalling - főleg a szezon első felében - szinte ferdinandi magasságokba jutott (igaz, passzolni továbbra se tud), semmi okot nem látok arra, hogy bárkit keresni kéne a helyére. Hogy ki lesz a tartaléka, már érdekesebb kérdés, talán Phil Jones kap még egy utolsó esélyt, de ha ősszel is minden széllökésbe belesérül, minden bizonnyal kiteszik a szűrét.

Bal oldali belső védő

Na, ide hozni kell egy embert, mert Daley Blind hiába játszott sokszor tanárian, legalább ennyiszer bakizott is, és fizikai paraméterei (lassúság, alacsony termet) gyakran kapott róla gólt a csapat. A transzferhíreket böngészve leggyakrabban John Stones neve bukkan fel, a gondot csak az jelenti, hogy az Everton játékosa leggyakrabban a védelem tengelyének jobb oldalán helyezkedik el. A másik lehetséges jelölt Raphael Varane, akit Madridból jól ismerhet a portugál, s akiről azt hallani, hogy elégedetlen a játékperceivel (ráadásul egy mai hír szerint Zidane további konkurenciát szeretne hozni a nyakára). Előbbi javára szólna, hogy ismeri az angol bajnokságot, sőt, maga is angol (és Manchesterben ez még szempont), utóbbi viszont jobb az összjátékban, ráadásul Mourinho vitte Madrida. Szerintem Manchesterbe is megpróbálja átcsábítani, így aztán rá voksolok. Ha Mou nézte a ManUnited meccseit, biztos tudja már, kit érdemes beépítenie (még) a védelembe: Timothy Fosu-Mensah-t. A holland ifjonc nagyon mély benyomást tett nemcsak rám, de a szakértőkre és a szurkolókra is, elképesztő potenciál van benne, óriási hiba lenne - Pogbához hasonlóan - eltékozolni.

Bal hátvéd

Bár Luke Shaw jobb lába továbbra sem néz ki túl jól, ha tényleg sikerül kihevernie a tavalyi szörnyű sérülését, kirobbanthatatlan lesz a kezdőből. Louis van Gaalnak (és az egész csapatnak) úgy hiányzott egy hozzá hasonló stílusú játékos, mint egy falat kenyér, mert a bevethetők közül Blind túl lassú, Rojo pedig túl falábú (és eszetlen) volt arra, hogy felfutásaival megbontsa az ellenfél védelmét. Bár tudom, hogy Mourinho nem híve túlzottan a fiatalok szerepeltetésének, nagyon szurkolok Cameron Brothwick-Jacksonnak, hogy az első csapatnál maradjon, de valószínűbb, hogy a portugál inkább Rojo rutinjában bízik majd. (Rutinosan ülhet a padon egész évben.)

Védekező középpályás 1

Bár Mourinho a komolyabb meccseken előszeretettel játszik három, elsősorban védekezésben jeleskedő középpályással (ez az úgynevezett "trivote"), a hagyományosan támadó szellemű focit játszó Manchester Unitedben (remélhetőleg) kénytelen lesz beérni kettővel. A jelenlegi keretből egyértelműen Morgan Schneiderlin lehet az, aki számíthat a kezdőségre. A francia szűrő tippem szerint egyike lesz azoknak, akik elsőként fogják a múlt sötét emlékei közé száműzni van Gaalt, és hamarosan újra azt a Schneiderlint fogjuk látni, akit a Southamptonban megszokhattunk.

Védekező középpályás 2

Michael Carricket nagyszerű játékosnak tartom, de belátom, hogy eljárt felette az idő, és nem hinném, hogy számítanának rá a jövőben, és a keretben nagy hiány van a védekezni tudó, de adott esetben az előre játékban is érdemleges teljesítményre képes játékosokban, úgyhogy a portugál erre a posztra igazolni fog. Nem lennék meglepve, ha ismét egy korábbi játékosához fordulna, mégpedig Nemanja Matichoz. Elsőre talán furcsának tűnhet, hiszen elvileg Schneiderlinhez nagyon hasonló stílusú focista (ráadásul a Chelsea bolond lenne eladni a vetélytársnak), de ezt a konfliktust fel tudná oldani, ha Morgan több támadó feladatot kapna (ahogy a Sotonban, ahol Wanyamával remekül kiegészítették egymást).

Bal oldali támadó középpályás

Bár Anthony Martialt eredetileg csatár posztra hozták, a francia - honfitársához, Thierry Henryhez hasonlóan - remekül boldogul a bal szélen, (kezdő)sebessége, játékintelligenciája és gólerőssége okán életveszélyes fegyverré nőtte ki magát a támadógépezetben, már az első manchesteri szezonjában. És valószínűleg ennél még csak jobb lesz. Mourinho kedvenc taktikája a biztonságos védekezésből indított villámgyors kontrák, és ebben a szélvészgyors cselgépnek markáns szerepe lehet majd.

Középső támadó középpályás

A hamarosan kinevezésre kerülő  menedzser (?) köztudomásúlag nagy rajongója Wayne Rooney-nak, de ez a Roo már nem az a Roo, és ezt az angol válogatott gólrekordere is belátja, s az utóbbi időben a (védekező) középpálya felé kacsingat. Ez pedig kapóra jöhet a portugálnak, és a nehéz meccsekre simán beállíthatja őt erre a posztra. De többségében szerintem nem őt fogja kezdetni, hanem a vaskos pénzkötegekért vásárolt játékmestert, aki - ha jók a megérzéseim - nem lesz más, mint James Rodríguez. A kolumbiainak kifejezetten rosszul sikerült a madridi kitérője, és sem Benítez, sem Zidane alatt nem tudta magát beverekedni az alapcsapatba. Manchesterben viszont újra szárnyalhatna, mert Zsozé taktikája kifejezetten fekszik neki. Egy ilyen kaliberű igazolás pedig Ed Woodwordnak se jönne rosszul, s a klub is megengedhetné magának, hogy még így, kissé túlárazottan is megszerezze.

Jobb oldali támadó középpályás

Lehet, hogy sokan most fogják ledobni a láncot (és abbahagyni e poszt olvasását), de erre a posztra (nem szóismétlés!) én nem vásárolnék, hanem a jelenlegi keretből használnék fel egy olyan játékost, aki Martialhoz hasonlóan rendkívül gyors, jól cselez, érzi az összjátékot, és mindig képes valami váratlanra, ráadásul gólerős is. Ő pedig nem más, mint az előző szezon felfedezettje, Marcus Rashford! Az angol tinit a 16-os környékén még gyakran elnyomják, és nem mindig képes megtartani a labdát (vagy elveszik, vagy butuskán elszórja), de a Premier League bármelyik szélső bekkjét képes egy az egyben megverni, főleg futásból. És ez az, ami Mourinhónak kell.

Csatár

Ha már a Manchester United jelenlegi három legjobb csatárát középpályássá minősítettem (vissza), ráadásul az egyiket még a kezdőből is kiraktam, nyilván van elképzelésem arról, hogy ki lesz az, aki a fellőtt labdákat megtartsa, esetleg elosztogassa, és még a kapu elé is odaérjen, ahol aztán könyörtelen végrehajtónak bizonyul. Megint csak egy korábbi játékosát tudnám itt elképzelni, ha csak egy(-két) évre is, amíg Martial vagy Rashford nem vérteződik fel az "ék léthez" elengedhetetlen tudással, tapasztalattal és fizikummal. Ráadásul ez a játékos még egy kanyiló vasba se kerülte. Igen, Henke Larsson után újra szeretnék egy svéd csatárt a csapatban látni: Zlatan Ibrahimovicot. Ha valaki tudja kezelni a bosnyák származású csőrmestert, hát akkor az Mou, és hiába az élemedett kora, Európa bármelyik topcsapatába beférne.

 

Cserék és kimaradók (távozók)

Az elején, ill. ott, ahol egyértelmű volt, jeleztem, hogy kiket tudnék elképzelni háttérembernek, ha tényleg Mourinho lesz az edző. Kiválasztásukkor igyekeztem nemcsak a játéktudást figyelembe venni, hanem azt is, hogy mennyire tudnának alkalmazkodni a portugál játékfelfogásához, valamint a várható 4-2-3-1-es felálláshoz. Ezek alapján az elképzelt 22-es (meccs)keretben a következőknek találtam eddig helyet: Varela, Jones, Fosu-Mensah, Rojo (CBJ?), Rooney. Ez így összesen 16 fő eddig, vagyis hat hely kiadó még, a következő posztokra: védekező középpályás (2 fő), bal és jobb oldali támadó középpályás (1-1 fő), csatár (1 fő), ill. egy jolly-joker (1 fő). Vegyük sorra őket!

Védekező (típusú) középpályást többen is játszottak van Gaal alatt Manchesterben, szóba jöhet Schweinsteiger, Fellaini, Herrera és Blind is (Carrickkel már nem számolok, ugye). Közülük Schweinit a rutinja, játékintelligenciája és habitusa alapján valószínűleg meg fogja tartani, és talán Blind lesz a másik. Pózna és Ander egyszerűen nem tud (jól) védekezni. A belga életveszélyes helyeken képes elszórni a labdát, a spanyol pedig rendszeresen rosszul helyezkedik. Mindketten inkább támadó középpályásként vethetők be, más-más erényekkel, de nem hiszem, hogy az alapcsapat közelében tudnának maradni. Így legalább az egyiküktől meg fog válni Mourinho, a másik lehet a "jolly-joker".

A széleken csupa fiatal, Memphis, Januzaj és Lingard várja, hogy lehetőséget kapjon a bizonyításra. LVG alatt utóbbi kapta a legtöbb esélyt, de hiába ő a legtapasztaltabb, egyben a legkevésbé tehetséges is, ezért neki lesz leginkább félnivalója. A másik kettő kapcsán viszont mentalitásbeli problémákról hallani, így én is kíváncsian várom, hogy dönt majd az új menedzser. Részemről előbbi kettőre szavaznék - még kezelhetőek, formálhatóak, és van bennük potenciál.

Tartalék csatárként (posztváltással) egyrészt bármelyik kezdő szélső (Martial vagy Rashford) is bevethető, másrészt Rooney is szívesen megdöntené Hajnal Tímeát Sir Bobby Charlton rekordját, de a padra is mindenképpen kell egy bevethető center. Talán meglepő, de Mourinho stílusához Will Keane-t jobban passzolónak érzem, mint James Wilsont, de nagy tétben egyikükre sem fogadnék. Majd meglátjuk.

És akkor végezetül nézzük, kik azok, akikről eddig nem beszéltem, ill. kimaradókként említettem meg őket. Hát, igen, szegény-szegény Mata! Ha Mou jön, ő megy, az tuti. Sajnálom, kedveltem (sportemberként jobban, mint játékosként), de neki nem lesz maradása. Ugyanezt gondolom a Valencia - Young kettősről, harminc feletti játékosok, és hiába gyorsak, nekik már nehéz lenne új trükköket tanítani, és a tudásuk is meglehetősen középszerű. Paddy McNair és Tyler Blackett még LVG-nél se tudta megtartani az első csapatos tagságát, rájuk sem fognak igényt tartani. Andreas Pereira helyzete érdekesebb, vele a holland nem tudott mit kezdeni, a portugál talán igen, így megúszhatja a keretszűkítés során, hogy útilaput kössenek a talpára. Carrick vagy visszavonul, vagy elmegy az Arsenalba (csak azt ne!), és hogy mi lesz a két kakukktojás, Herrera és Fellaini sorsa, azt most még talán Mourinho se tudja megmondani. Az alaptaktikájában egyikük helyét se látom, de bizonyos mértékig (és játékhelyzetben) mindkettejüknek meg lehet a maga haszna. Egy biztos, nem aludnék nyugodtan a helyükben.

Ha jövő héten végül mégse Mourinhót, hanem Ryan Giggset nevezik ki a Manchester United következő menedzserének, végtelenül boldog leszek, ha Louis van Gaal mégis maradna, akkor meg végtelenül boldogtalan, mindenesetre bármelyik forgatókönyv megvalósulása esetén okafogyottá válik ez a poszt, s legfeljebb nevettek rajtam egy jót, hogy bedőltem a pletykaáradatnak, és bolondot csináltam magamból. Ha viszont jön a Special One, augusztus végén számon lehet kérni rajtam a fantazmagóriáimat. Egy biztos, ha már mindenképpen jönnie kell az Isteni Zsozénak, a fenti kezdőjével azért kiegyeznék. Még egyszer, a rend kedvéért: DDG - Darmian, Smalling, Varane, Shaw - Schneiderlin, Matic - Martial, James, Rashford - Ibrahimovic.

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr268721782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása