Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) lebron james (2) Lebron James (1) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) Merthin (4) merthin (2) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Pécsi karnevál

2009.01.31. 19:16 | halamita | Szólj hozzá!

„Az akarat és szív diadala”, „A hatodik ember szerepét betöltő közönség belehajszolta a győzelembe a csapatot”, „Megmutatták, mit számít az Euroliga-rutin”. Ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel lehetne teletűzdelni a lapokat a pécsi kosaras lányok péntek esti továbbjutása után. Teljes joggal. Ugyanakkor érdemes kicsit a közhelyek mögé nézni, hogy valójában hogyan is születhetett meg ez a kevesek által várt bravúr.

 

A tények

 

Nem a MiZo Pécs 2010 csapata mellett szóltak. Rájátszásbeli ellenfele, az Umana Reyer Venezia a csoportkörben első hét mérkőzését megnyerte, az Euroliga olyan nagyjainak skalpját begyűjtve, mint a Brno vagy a CSZKA Moszkva, de akár említhetnénk az erős középmezőnybe tartozó Sopront és a Rigát is. A velencei klub kilenc játékost rotált nagyjából azonos játékidővel, és bő keretét kihasználva remekül játszotta gyors játékát, manapság divatos szóval élve: az up-tempót. Ebbe a rendkívül egységes, csapatszinten is kitűnően együttműködő társaságba hoztak még egy extraklasszist a rájátszásra, a dobógép Carsont, aki Vajda Anna mögött a második legponterősebb játékosa volt az Euroliga alapszakaszának. A Pécs ehhez képest meglehetősen nyögvenyelős két szezon után próbált új csapatot építeni, új edzőkkel, új légiósokkal, akik közül Nicole Ohlde csak pár hete érkezett. Tudható volt hát, hogy a párharc nem lesz sétagalopp.

 

A nyerő taktika

 

Mégpedig szó szerint. Az első összecsapás előtt sokakban felmerülhetett a kérdés, vajon hogyan lehet megverni egy sok cserével, gyorsan játszó, képzett válogatottakkal teletűzdelt csapatot. A Pécs vezetői stábjának sikerült erre megtalálnia a választ. Némileg talán meglepő húzást alkalmaztak: igyekeztek még jobban felgyorsítani a játékot. A Velence egyik legveszélyesebb játékosa, Vanessa Hayden-Johnson ugyanis egyben a csapat játékának egyik gyenge pontja is: erőteljes fizikumú lévén annyira azért nem ízlik neki a fel-alá rohangálás. Fűzy Ákosék úgy vélték, a valamivel magasabb, viszont jóval gyorsabb és könnyebb Ohlde nemcsak hogy ráver majd egy-két métert WNBA-beli csapattársára a védekezésből támadásba átmenetkor, de azt a mérkőzés egészét tekintve is jobban bírja majd. Számításuk maximálisan bevált: ezt nemcsak az újonnan szerzett amerikai légiósnak az odavágó első félidejében elért tizennégy pontja mutatta, hanem Hayden utolsó negyedbeli arckifejezése (és teljesítménye) is. Ehhez járult még a MiZo hagyományosan borzasztóan kellemetlen stílusú védekezése, melynek lényege a végtelenül szoros, határozott, folyamatosan a faulthatáron mozgó, ugyanakkor finomra hangolt defenzív játék. A jelenleg futó szezonban debütáló edzőpáros ezt még két elemmel megtoldotta, majd csiszolta tökéletesre az ősz során: a tolódásos védekezést (zanzásítva a labdás játékos oldalvonal felé terelését és a passzsávok szűkítését jelenti), valamint egyfajta kitolt zónát. Ez utóbbi azzal a veszéllyel jár, hogy a centerbe bejátszott labda egy-az-egyben találhatja az ellenfél középjátékosát védőjével (rossz ómen!), másrészt a külső sornak méterekkel többet kell oldalirányban megtennie, hogy tökéletesre zárhassa a reteszt, s ne kapja számolatlanul a triplákat gyenge oldalról. Ahhoz, hogy működhessen, tökéletes (és gyors) össz- és lábmunka kell, valamint egy olyan center, aki képes megoldani a rá háruló hangsúlyosabb feladatot.  Ennek a fajta védekezésnek (mint mindegyiknek) elsősorban az a feladata, hogy kitolja a támadót a komfortzónájából, ezáltal jelentősen csökkentse a dobáspontosságot. Hogy ez a Pécsnek milyen mértékben sikerült, abszolút mutatja, hogy az egész Euroligában messze a Pécs ellen dobják a legkevesebb hárompontos kosarat (a zóna elleni legbiztosabb fegyver), és azt is a legrosszabb százalékkal.

 

Az első felvonás (Felgördül a függöny)

 

A párharc rosszabbul nem is kezdődhetett volna Baranya gyöngye számára: az ellenfél több ponttal elhúzott, ráadásul Vajda Anna bokája kibicsaklott, miután véletlenül rálépett a mögötte álló Hayden lábfejére. A szerencsétlen – és súlyos – sérülés döntő fontosságúvá vált a meccs végkimenetele szempontjából, csak nem úgy, ahogy a velenceiek gondolták volna. Egy a sportban igen fontos szerepet játszó alapigazság lépett érvényre: a vezérét vesztett csapat az első sokkot olyan adrenalinfröccsé alakítja, mellyel kettőzött erővel képes harcolni. Mire a titokban markukat dörzsölő hazai szurkolók magukhoz tértek, a magyar együttes jelentős hátrányából jelentős előnyt kovácsolt. Ez meg is nyugtatta kissé a kedélyeket, és elkezdődhetett az ellenfél őrületbe kergetése. A Pécs elővette jól bevált zónáját, amit az olaszok képtelenek voltak áttörni. Mire megtalálták a védők fáradásából fakadó réseket, máris küszködhettek az Iványi egyetlen kézmozdulatára beinduló kőkemény emberfogással. Aztán megint zóna. És ez így ment egészen a mérkőzés végéig. A gyors váltások teljesen összezavarták a hazaiakat, akik csak extra kosarakkal (nem teljesen kidolgozott, ún. beeső dobásokkal, ill. védekezésbeli rövidzárlatokat követő gólokkal) tudták tartani a lépést. Taktikai szempontból egyértelműen jobbak voltak a vendégek, viszont az utolsó negyedben megmutatkozott a magas rotációból kieső ember (ha a – szintén sérülés miatt – el sem utazó Krnjicet is beszámítjuk, akkor kettő) hiánya, így a hazaiak át tudták venni a vezetést. Ekkor azonban új fejezet kezdődött a mérkőzésen: az idegek harca. Mivel egyik csapat sem tudta végérvényesen a maga javára fordítani az állást, hatványozott szerepe lett a végjáték különböző taktikai elemeinek: a letámadásnak, a labdák megtartásának, a támadóidő kihasználásának és a büntetőzésnek. Ebben pedig (megint csak) egyértelműen a Pécs volt a jobb. Kihasználták évtizednyi Euroliga-rutinjuk minden tapasztalatát, s a sok szoros csatát megélt veteránok magabiztosságával vezényelték le az utolsó perceket. Hiába volt az előny a Velencénél, a játékot – mint ahogy a mérkőzésen végig – a MiZo határozta meg. Jó csapatnak pedig szerencséje is van, így sikerült kiharcolni a győzelmet.

 

A második felvonás (Legördül a függöny)

 

Ami azért is ért nagyon sokat, mert a hazai pályán elért esetleges siker továbbjutást ért. Ezzel egyaránt tisztában volt mindkét fél, ezért az edzők minden bizonnyal sok órát töltöttek el azon töprengve, hogyan lehetne (különös kegyetlenséggel) kihuzigálni a másik méregfogait. Massimo Riga mesternek minden bizonnyal a magyar zóna feltörése okozhatta a legnagyobb fejtörést, a Fűzy-Djokic duónak pedig elsősorban azon főhetett a feje, hogy az egyszervolt csodát hogy ismételje meg Vajda Nusi nélkül. Nos, az edzői-lélektani varázslatot orvosi követte, ennek következtében a Pécs legeredményesebb játékosa nemhogy pályára léphetett, de egyenesen a kezdők között volt a feldobásnál. A velenceiek láthatólag megtanulták a leckét, és több (sikeres) új játékkal reagáltak a pécsi védekezésre, és igyekeztek kordában tartani a hazaiak rohanó játékát. Csakhogy a fizika törvényeit nehéz meghazudtolni, játszhat egy csapat akármit, ha centerük úgy követi párját visszafutásnál, mint prérifarkas a gyalogkakukkot. Ugyan a mérkőzés elején sikerült ismét elhúzniuk egy kicsit, azonban Mazzante triplája megadta startjelzést egy olyan pécsi rohamra, melynek eredményeképpen megnyugtató előnyt szerzett a Pécs, amit aztán nem is igen engedett ki a kezéből. S ha már az amerikai-olasz légiós szóba került, fókuszáljunk pár gondolat erejéig a MiZo tengerentúli kontingensére. Ohlde már említésre került első mérkőzésen mutatott hathatós védekezése és támadása okán, ezt a második mérkőzésen sikerült megismételnie, ráadásul biztos kezű büntetőzőnek bizonyult, aki a labdával is meglehetősen baráti viszonyt ápol. Brooke „Babyface” Queenan elévülhetetlen érdemeket szerzett az odavágót eldöntő büntetőivel, a visszavágón pedig könyörületet nem ismerő védekezésével hívta fel magára a figyelmet (valamint azzal, hogy nem dobálja el „ész nélkül” a labdákat – mindössze egyetlen dobást rontott). Mazzante pedig nem is annyira a szép triplájával és remekbeszabott betöréseivel tette hozzá a magáét a meccshez, hanem azzal, hogy hozzá fűződik az egyik legfontosabb taktikai húzás Fűzyék részéről. Az első mérkőzésen – ahol szintén elképesztően hasznos mezőnymunkát végzett – még zömmel Andradét fogta, aki nem a legponterősebb játékos, viszont rendkívül sokat mozog. Pécsett azonban a Velence dobógépére, Ballardinire állították, aki jobb szeret labdával mozogni. Ez nyerő lépésnek bizonyult a javából: Kelly áldásos tevékenységének köszönhetően az olasz válogatott ásza három ponttal zárta a mérkőzést (1/9-es mezőnymutatóval), egyetlen kosarát is akkor dobta, amikor már nem osztott nem szorzott semmit. A pécsi edzői stáb tarsolyában még ezen kívül is akadt olyan taktikai elem, ami őrületbe kergette a velenceieket. Mire megszokták volna a zóna-emberfogás váltogatását, újabb szörnyeteggel voltak kénytelenek szembesülni: az egész pályás letámadással. Amikor magasba lendült irányítónk két ökölbe szorított keze, a többiek varázsütésre megszállták az ellenfél térfelét, még a maradék szuszt is kipréselve belőlük. A vendégek hiába próbálkoztak bármivel, gondolájukat bizony elsüllyesztette a MiZo Pécs 2010 torpedónaszádja, lelkes (és nagyszámú) közönsége legnagyobb örömére.

 

A finálé (Visszataps)

 

A fehérbe borult lelátó népe megkapta, amiért jött: leamortizálta hangszálait, vörösre tapsolta tenyerét, összeölelkezett legalább három ismeretlen-ismerőssel, és harminc centivel a föld felett lebeghetett haza nagy boldogan. Mert nyert a csapata. De nem csak egyszerűen nyert, mert győzni sokféleképpen lehet. Az Umana Reyer Venezia felett aratott győzelem nem a nyögvenyelős, nem is a szerencsés kategóriába tartozik, hanem a megérdemelt, taktikus, dávidiak sorába. A látottak alapján pénteken nagyon sokan azt a következtetés vonhatták le, hogy újra sokra hivatott, nagy csapata van a MiZo Pécs 2010-nek, s az elmúlt két szezon böjtje után megint a bőség esztendei következhetnek.

 

 

Keretes írás:

Amikor fél hatkor a csarnokhoz érve alig találtam parkolóhelyet, már sejtettem, leszünk páran. Amikor nem tudtam a megszokott helyemre ülni a küzdőtéren, mert valami divatok éppen a bérletüket lobogtatva hajtottak el két (másik) odapofátlankodót, akkor már tudtam. (Minden hazai meccsen kint vagyok, szinte mindig ugyanott ülök, a helyek jogos tulajdonosait eddig egyszer se láttam - remélem, ez így is marad, így továbbra is egy sorral előbbre ülve élvezhetem a lányok játékát.)

Amikor Kond Árpi mesélte, hogy a tegnapi edzésen látta Nusit játszani, sejtettem, hogy nem lesz egyszerű pihenésre késztetni. Amikor megláttam, hogy támaszt ki, rugaszkodik el melegítés közben, már tudtam, hogy a kezdőben szerepel majd. (Egy-két dobásán, mozdulatán azért nagyon látszott, hogy nincsenek rendben a "virgácsai", de azért csak összekapart valahogy 17 pontocskát.)

Amikor a félidőben megnéztem a statisztikákat, sejtettem, hogy az olaszok a második félidőben már nem dobják majd a triplát 45 százalékkal, és azt is, hogy Ballardini nem fogja nulla ponttal befejezni a mérkőzést. Amikor az utolsó negyedben - 20%-os vendég triplamutatónál - Simona bedobta első pontjait, tapsoltam (magamnak is), de tudtam, hogy sokra már nem megy vele.

Amikor a mérkőzés vége előtt Ohlde hát mögötti keresztátvetéssel kezdett hozzá a betöréshez, felsejlett előttem Brooke flegmatikus nyugalma az odavágóról. Amikor a lefújás után Kelly fültől fülig vigyorral az arcán leugrotta a pandamacit, nehéz lett volna nem tudnom, hogy a három amcsi légiósunk mentalitása merőben megcáfolja a tengerentúliak hozzáállásáról kialakított sztereotípiákat.

Amikor elindultam a csarnokba, sejtettem, hogy különleges estében lesz részem. Most már tudom.

KÖSZÖNÖM NEKTEK, LÁNYOK! Mestermunka volt!

ui.: A hősnők megérdemelnek egy név szerinti felsorolást:

 Raksányi Kriszta: Tizenkét játékperce alatt igyekezett védekező feladatait megoldani, több-kevesebb sikerrel. Tény, hogy nem játszik olyan kirobbanó formában, mint a szezon elején, de az is látszik, hogy sok örömben részesít még minket a jövőben.

 Ruják Nóri: Érett játékával a párharc legkellemesebb meglepetését szolgáltatta. Megbízhatóan védekezett, támadásban nagyon okosan nem vállalt felesleges rizikót, és a keze nem remegett meg - szívfájdalom nélkül elvállalta a dobásokat is. Kis játék a számokkal: a két mérkőzésen összesen 9 ponttal dobtunk többet, Nóri teljesítménye 8+4. Le a kalappal!

 Iványi Dalma: Egykori irányítóként csak csodálni tudom a játékát. Elképesztő játékintelligenciája, "szeme" és gyors keze van. Ráadásul Carson biztosan vele álmodik ma este. Már, ha el tud aludni...

 Sarok Niki:  Örüljünk annak, hogy visszatért a csapatba, lesz még sokkal jobb is. A taktikai feladatait ma s/nem nagyon tudta elvégezni, egy hónap múlva már gond nélkül megteszi majd.

 Somogyi Andi: Sérülése rosszabkor nem is jöhetett volna, szerencsére az ő hathatós segítsége nélkül is behúztuk. Nem baj, majd a következő körben ő is hozzáteszi (pontokban is) a magáét, és újra azt a formát mutatja majd, aminek annyira örültünk az ősszel.

 Mészáros Koni: Játéka főleg az első meccsen tetszett. Bejött, odatette magát, számítani lehetett rá. Ahogy ma is, igaz, kevesebbet játszott. Azért még benne is bennemaradt egy-két kulcsfontosságú tripla. Sebaj, biztos elrakta tarcsiba, és majd akkor szedi elő, amikor még jobban fog kelleni!

 Vajda Nusi: Mit is mondhatnék? Szobrot és mankót neki! Kiérdemelte. Mindkettőt.

 Török Szilvi: Az, hogy Dalma ma hat percet ülhetett egy ilyen kiélezett meccsen, jórészt neki köszönhető. Nagyon jól fogta össze a csapatot, kiosztott három gólpasszt, remekül (és bátran) bontotta meg az ellenfél védekezését.Írtuk többen is korábban, nem nyerő típusú játékos. Ma alaposan ránk cáfolt. Csak így tovább!

 Sara Krnjic: Remekül szurkolt! :)

 Brooke Queenan: Lehet, hogy úgy gondolta, az első meccsel ő már megtette a magáét, és nem ma nem villogott támadásban, viszont rendkívül hasznosan védekezett. Érdemes megfigyelni, mennyire nem hajigálja el feleslegesen a labdákat: ma is csak egy dobást rontott. Továbbra is igazolja, hogy megtartása jó döntés volt.

 Nicole Ohlde: Ha valakinek még most sem esett le, hogy mekkorát kaszáltunk vele, az nézze inkább a Sopron meccseit... Rendkívül képzett, atlétikus, jó kezű játékos, aki nem ijed meg sem a passzolástól, sem a labdavezetéstől. Nem tudom, olvastátok-e a nyilatkozatát a FIBA honlapján, azt mondta, ilyen közönségi támogatást még életében nem tapasztalt. Jó lenne nyugdíjazásig itt tartani. Klasszis.

 Kelly Mazzante: Az első meccsen nem ment neki a dobás, de amit mezőnyben művelt, feledtette a lőlapját. Ma ugyanazt a kulimunkát láthattuk, csak még hozzápakolt ráadásként 9 pontot is. A balkezes betörését már itt tanulta! Elképesztően közvetlen, barátságos, vigyori egy figura. Ja, és elég sok fogalma van a kosárlabdázásról is.

 
Ugyan nem hősNŐK, de ne feledkezzünk meg a két sikerkovácsról sem! Szakmai szemmel nézve egész egyszerűen leiskoláztuk az ellenfelünket. A számszerű eredmény nem mutatja, mennyire föléjük nőttünk a sokkal szélesebb taktikai repertoárunkkal. Szegények a második meccsre valamennyire felkészülgettek a zónánkból, erre kaptakegy olyan váltott, tolódásos emberfogást az arcukba, hogy nem győztek pislogni. És ha ez még nem lett volna elég, jött az egész pályás letámadás, az új - és szépen kivitelezett - figurák. Szerencsétlenek sokszor azt se tudták, honnan kapják a pofont. Ákos ma (is) jó ütemben cserélt, kért időt, vitatkozott a bírókkal. Igaz, sem a székét, sem az üdítős palackját nem vágta be a pályára, de hát egyrészt nem is vallana rá, másrészt okos ember: tudta, hogy fárasztó lesz a meccs, ülni is kell valamire, a palackban meg hosszúlépés figyelt. Azt meg, ugye, nem adjuk csak úgy ebek harmincadjára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr462361046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása