Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Isten veled, Euroliga!

2011.06.28. 14:32 | halamita | 5 komment

Címkék: kosárlabda euroliga mizo pécs 2010 allie quigley zeljko djokic iványi dalma

16 éve indult útjára a női Euroliga, mely azóta a gyengébbik nem legszínvonalasabb és legsikeresebb európai megmérettetésévé nőtte ki magát. Ebben a versenysorozatban indulni rangot jelent klub és játékos számára egyaránt. Az elmúlt másfél évtizedben jelentősen átalakult az európai kosárlabda társadalom - gondoljunk csak az orosz klubok térnyerésére, az "elszálló" fizetésekre, a honosított amerikai játékosokkal való sáfárkodásra -, de mindeközben megmaradt néhány biztos pont. Az egyik közülük a három alapító klub, a Bourges, a Brno és a Pécs indulása volt - egészen mostanáig.

Azzal, hogy az MKOSZ nem hagyta jóvá a Pécs 2010 alanyi jogon megszerzett nevezését az Euroligára, hosszú történet végére tett pontot. Bár a klub jelenlegi helyzetében dőreség lenne bármit is száz százalékra mondani, kijelenthető, hogy biztosan nem dobják fel a labdát EL-csoportmérkőzésen az ősszel. A Lauber Dezső Sportcsarnokban kifüggesztett két, Final Fouron szerzett, harmadik helyezésre emlékeztető zászló könnyen lehet, hosszú időre (talán örökre?) egyedüli mememtója marad a régi sikereknek. Az előre tekintés helyett marad a nosztalgia, a keserédes múltidézés - legyen szó szurkolókról, játékosokról, klubvezetésről.

Hogy ez a döntés a klub, egyszersmind a pécsi női kosárlabda fellegvár mivoltának végét is jelenti-e egyben, ma még megjósolhatatlan. A hazai bajnokságra még július 15-éig lehet nevezni, s a klub megmentőjévé avanzsáló Iványi Dalma állítása szerint az ominózus (az MKOSZ által hiányolt) vámhivatali igazolást is beszerezték már, ám kérdés, hogy milyen csapattal. A tavalyi keretből a legnagyobb riválishoz igazolt Fegyverneky és (a klub segítségével honosított) Krnjic, Bujdosó elment Győrbe, Iványira állítólag játékosként nem számíthat jövőre a csapat, Griffinnek pedig lejárt a szerződése, az átigazolásból pedig egyelőre ki van zárva a Pécs.

Czirják, Raksányi, Sarok, Horváth, Szamosi ügyes, tehetséges fiatal játékosok, de nem valószínű, hogy komoly ellenfelei lehetnének egy légiósokkal (és volt pécsiekkel) teletűzdelt Sopronnak, Győrnek. És akkor még az Euroligáról nem is beszéltem - bár az amúgy is kiesik. Zeljko Djokic pedig hiába bizonyította be első vezetőedzői évében, hogy nagyszerűen ért a játékhoz és a stratégiához, nem tudni, marad-e a kispadon, miután megszellőztette, hogy neki is tartoznak. Márpedig ehhez a játékhoz edző is kell, nemcsak játékosok.

A (fene nagy) összefogás eredményeképpen úgy tűnik, odáig már eljutott a klub, hogy az egykori és jelenlegi játékosokkal szemben fennálló, évek óta görgetett (majd tarthatatlanná váló) adóssághalmot kiegyenlítették, legalábbis átütemezték (a közüzemi és egyéb tartozásokról nem szól a fáma), azonban a hogyan tovább kérdése még mindig megválaszolásra vár. Nem tudni, miért Rózsa Gábor nyilatkozik (még mindig), miután a városvezetés (élén Páva Zsolttal) és az Iványi-féle csoport is kijelentette, hogy a (további) együttműködés előfeltétele a menedzsment teljes megújítása. Tisztázatlan a klub sztárjátékosa, Allie Quigley sorsa, akit ugyan élő szerződés köt a Pécs 2010-hez, mégsem biztos, hogy marad (és ha marad, magyar lesz-e.). És legfőképpen arról lenne jó hallani: miből fogják finanszírozni a következő szezont, mert (önjelölt) megmentőkről, támogatókról hallani, de konkrétumokról, névszponzorról, főtámogatóról, a város által nyújtandó támogatás pontos rendszeréről továbbra sem.

Továbbra is nagy tehát a bizonytalanság, s ami bizonyossá válik, annak sem örül az ember, mert a (16 évnyi) folytonosságot csak egyszer lehet elveszíteni, és még ha lesz is visszaút (bár ez jelenleg még körvonalaiban sem látszik), a tör(het)etlenség mítosza egyszer s mindenkorra odavész.

 

fotó: Rébay Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr323021959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deliszello 2011.06.29. 20:42:33

Én azért kiváncsi lennék egy blogra, amely az okokat elemzi, nem a szokásos mindenkit érintő gazdasági válságos duma és alá besöpörve a szponzorhiányt, meg ködös szándéknyilatkozatokat vagy az irreálisan (???) kitűzött célokat megjelölve, hanem a mindenki által ismert, félresikerült, agyament szerződéseket felsorolva, tételesen, szezonokra bontva, aláíró személyét feltüntetve, mondjuk Károlyitól kezdve, mert annyi volt, hogy jó ha a felére emlékszem.

halamita 2011.07.01. 08:48:43

@deliszello: Akkor ajánlom, olvasd el a "Hová tartunk?" c. posztomat, de még inkább a végére belinkelt cikkemet ("Quo vadis, Pécs / Sopron?"), mely a magyarkosar.blog.nepsport.hu-n jelent meg: magyarkosar.blog.nepsport.hu/archives/2011/05/26/Quo_vadis_Pecs__Sopron/. Nyilván nem terjed ki minden részletre, de elég sok okot felhoztunk botlasszal.

deliszello 2011.07.01. 11:15:41

Elolvastam, most újra, de nem találom a tényeket, konkrétumokat, csak a szokásos, minden médiában, nyilatkozatban megjelenő, általános, semmitmondó okokat.
Akkor pontosabban megfogalmazom, mire lennék kiváncsi, miről olvasnék nagyon szivesen:

Fegyverneky: "de a tények ismeretében teljesen érthető a lépése" - pontosan mik is ezek a tények? Egész konkrétan, a gazdasági válság vagy az irreálisan (???) kitűzött célok vagy a ködös szándéknyilatkozatok?

"Az elmúlt 6-8 évben folyamatosan fizetési csúszásokról lehetett hallani, de a helyzet néhány éve durvult el nagyon." - tételesen, szezonokra bontva, aláíró személyét feltüntetve

"Erről Rózsa Gáborékat kéne megkérdezni." - sejtelmesen erre gondoltam,előző hozzászólásomban, de jó lenne konkrétumokat látni, bemondásra semmit se hiszek el.

"a FIBA-s tartozások, egy héten belül ki lesznek egyenlítve." (máj. 26.) - ha nem az égből pottyant, akkor konkrétan honnét ez a tartozás, tételesen? ki volt akkor az illetékes vezető? miért keletkezett? mikor keletkezett? mennyi a büntetés? mennyibe kerültek a maszatolás célú fellebbezések? Most már ki van fizetve vagy megint csak a szokásos átütemezés történt?

"Rátgéber, az ő kalibere és az eredmények sodorták ezt a kis klubot a naggyá válás kényszerpályájára." - bár ez magánvélemény volt és én a tényekre vagyok inkább kiváncsi, de ezzel kapcsolatban is szivesen olvasnék konkrétumokat, ha közrejátszott a jelenlegi helyzethez. Mennyi volt Rátgéber fizetése szerződési periódusonként, ki volt az illetékes vezető, aki aláírta? Szezononként, a Rátgéber-érában, mennyi volt a csapat éves bérköltsége, edzővel együtt?

"A menedzsment előtt két választási lehetőség állt: vagy kiszállni a spirálból, és megmaradni a középszerben, vagy továbbra is behunyt szemmel nyomni a padlógázt." - személyes véleményem szerint, még egy eléggé nyilvánvaló út állt előttük: megteremteni hozzá az anyagi hátteret, mondjuk szponzorok felhajtásával, ha ez nem megy, gazdasági válság, szegény régió stb. sirámok miatt, akkor kiállni, konkrétan elmondani, tisztázni, rögtön, abban az évben, taggyűlésen, ankéton, hivatalos honlapon és e kapcsán felajánlani a felmondást.

botlasz: "új tulajdonosi kör – amely nyilván azért sok pénzt ölt a klubba, és ideje alatt nőtt-e vagy csökkent az adósságállomány." - nem látom a reagálásodnál, hogy nőtt vagy csökkent az adósságállomány, pedig ezt is jó lenne tudni szezonokra lebontva.
Mennyi az a sok pénz, amit beleöltek, összesen, szezonokra lebontva?

"A befektetői csoport néhány éve megmentette a csapatot a széthullástól" - úgy emlékszem 40 millióért vették meg a tulajdoni hányadot, amiből 20 millió csak névleges volt, szóval ez egy komolyabb autó ára, legfeljebb kettőnek és 7 embernek ehhez még hitelt is fel kellett vennie, "tőkeerős" csoportosulás, részletekre, konkrétumokra viszont itt sem emlékszem pontosan, volt valami nyilvánosan kiírt pályázat vagy mennyivel ajánlottak kevesebbet más tulajdonolni szándékozók?

És ahogy írtam, főleg a könnyebben értékelhető, amúgy is már valamilyen eset kapcsán felmerült konkrétumokról a játékosszerződések esetében. Károlyitól kezdve, Edwardson, Somogyin, stb. át a honosított Krnjicig.
Előre is köszönve bármiféle konkrétumot.

halamita 2011.07.04. 09:17:33

@deliszello: Azokra a tényekre, melyekre Te lennél kíváncsi, nem hiszem hogy én lennék hivatott válaszolni (bár egy részükről tudomásom van), az sem biztos, hogy egy blogon lenne a helyük. Leginkább Rózsa Gábort kéne faggatnod, őbelőle viszont konkrét számokat nagyon nehéz kihúzni, s ha sikerül is, valahogy azok sem akarnak stimmelni. Így aztán kötve hiszem, hogy kérdéseidre bárhol választ kaphatnál, mert azt a katyvaszt, ami a Pécs 2010 háza táján van, nem valószínű, hogy bárki - számokkal alátámasztva - átlátja.

deliszello 2011.07.04. 11:01:41

Én se hiszem, h választ kaphatok, csak bepróbálkoztam ill. egy kicsit próbáltam rávilágítani, hogy voltak azért itt más konkrét problémák is bőven, nem csak a válság, az irreálisan (ezt még most se tudtam megfejteni) kitűzött célok, meg a szegény régió, mely mantrákat, addig mondogatták, míg végül sikerült "hivatalossá" tenni ezen okokat.
Nyilván a városi vezetést sem kell senkinek bemutatni, de a csapattal kapcsolatosan a legnagyobb hibájuk, nem a támogatás mértéke, hanem hogy ehhez hallgatólagosan folyamatosan asszisztáltak, hozzánemértésből, nemtörödömségből, önös érdekből fakadóan.
A legfájóbb pont Dalma, ő mint játékos, mint csapatkapitány, szintén tisztában kellett, hogy legyen az eseményekkel, akár sajátmaga, akár játékostársai, akár egyéb ismeretségei kapcsán. Ezt a (hogy ne írjak csúnyát) kétségbeesett nagyon-nagyon elkésett próbálkozását, már nem is tudom hová tenni, pláne, hogy a nemlétező kommunikációs stílus, az idevezető útra emlékeztet. (Arról nem is beszélve, hogy kismamaként egyáltalán nem szabadna ilyen dolgokkal foglalkoznia ...)
RG mellébeszélésével is tisztában vagyok, éppen ezért, egyébként amúgy is felszínes levelezésünket réges-rég befejeztem.
Köszönet a válaszért, további jó bloggolást.
süti beállítások módosítása