Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Kedvenc kajáink - lencsegulyás

2012.02.25. 18:03 | halamita | 4 komment

Címkék: recept lencsegulyás kedvenc kajáink

lencsegulyas.jpgBármilyen meglepő, nemcsak fordítani szoktam, néha főzök is. Sőt, ha jobban belegondolok, nem is olyan néha. A Bika jegyében születtem, így tán nem túlságosan meglepő, ha szeretem a hasamat, és viszonylag fiatal koromban rájöttem, ha valamit a saját ízlésem szerint szeretnék elkészíteni, nekem kell kezembe vennem a főzőkanalat. Kora kamaszkorom óta kuktáskodtam édesanyám mellett a konyhában, a különféle (pince)pörköltek elkészítésének csínját-bínját, apróbb-nagyobb titkait pedig Szegi Győzitől, eme nagyszerű étek mesterétől lestem el.

Általában ösztönszerűen, a megérzéseimre és szaglásomra hagyatkozva szoktam főzni, aminek nagy előnye, hogy az ételek nem válnak unalmassá, hiszen az alapvető elkészítést mindig megcifrázom valamivel. Sajnálatos módon ez egyben a hátulütőjét is jelenti "szakácsművészetemnek", hiszen egyrészt nem mindig sikerül beletrafálnom a tutiba, másrészt ha össze is jön valami ínycsiklandozó kombináció, a legközelebbi alkalomra tutira elfelejtem. Ezért gondoltam arra, hogy időről-időre, amikor a család asztalára egy olyan általam készített fogás kerül, ami mindenki elismerését elnyeri, leírom, mielőtt elmosogatnám az utolsó nyomait is, hogy legközelebb is elővehessem. És naná, hogy kirakom a blogomra is, hadd szerezzek vele örömet másnak is. A "Kedvenc kajáink" cím remélhetőleg sorozattá nemesedik majd, s ennek első állomása egy végtelenül egyszerű, ám annál ízletesebb étel, a lencsegulyás. Nézzük akkor, mi is kellhet hozzá!

Lencsegulyás
(elkészítési idő: kb. 1,5-2 óra)

lencsegulyas.jpgHozzávalók:

1 zacskó lencse
30-40 dkg füstölt hús (tarja, oldalas, kolbász)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
2 húsleves kocka
1 db burgonya
fűszerek: pirospaprika, (só), bors, Erős Pista, petrezselyem
víz

Elkészítés:

A zacskó lencsét (azt hiszem, 300 grammos egy csomag) előző este bő vízben beáztatom, s beleteszek 2 teáskanál sót is. Másnap összevágom a hagymát és a különböző füstölt húsokat, majd egy jó nagy lábosba olajat öntök, amin kissé megpirítok egy kis húsos szalonnát, majd beleteszem a hagymát. Lassú tűzön, fedő nélkül pirítom meg - akkor lesz jó, amikor már nem roppan, ha össze akarom nyomni a főzőkanállal. Közben megpucolom a három fokhagymát, és amikor jó a hagyma, az elsőt belenyomom fokhagymanyomóval. Fél percig kevergetem, ezután leveszem a lábast a tűzről, egy púpozott teáskanál (vagy csapott evőkanál) pirospaprikát szórok rá, elkeverem, majd hozzáöntök kb. 1 dl vizet. Jó alaposan összekeverem, és a kásás állagú alapot visszateszem a tűzre. Amint forrni kezd, beleöntöm a füstölt árut, összekeverem, hagyom kicsit pörkölődni, megint összekeverem, pörkölöm, keverem... szóval kicsit eljátszom vele. A füstölt hús - az egyéb pörkölthúsokkal szemben - sok levet nem ereszt, úgyhogy teszek hozzá egy kevés (kb. 1 dl) vizet, és hagyom rotyogni.

Közben összevágom a sárga- és fehérrépát, azt is beleöntöm, és mehet utána a lecsepegtetett, megduzzadt lencse is. Felöltöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje (és még maradjon kb. 2 centi föle is), majd felforralom. Forrás után belenyomom a két másik fokhagymát, teszek hozzá egy kávéskanálnyi Erős Pistát (a gyerekeim szintén imádják a pikáns ételeket), borsot, a két húsleveskockát és a petrezselymet. Összekeverem, leveszem a lángját, és hagyom összefőni. Tízpercenként megkeverem, és a harmadik-negyedik alkalommal meg is kóstolom. Ha kell bele só, teszek, de általában nincs rá szükség, sőt! Körülbelül egy óra elteltével belereszelem a megpucolt közepes méretű burgonyát (a legkisebb lyukú sajtreszelővel), és hagyom belefőni. Ez egyrészt elveszi a sós ízt, amit a füstölt húsok előszeretettel kiadnak magukból, másrészt szépen besűríti, "gulyás állagúra" változtatja az addig inkább sűrű levesnek látszó ételt. Negyed óra múlva újra megkóstolom, majd még egyszer, és amint jó a hús és a lencse, lekapcsolom.

Ízlés szerint kenyérrel, tejföllel fogyasztható ez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb egytálétel!

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr244203420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThomasGreg 2012.02.25. 18:33:05

Kezdek kicsit irigykedni, Leonardo... :)

Stubnyek 2012.02.25. 18:42:03

Hmmm, jónak néz ki, hova kell érte menni? :)

halamita 2012.02.25. 23:08:06

@ThomasGreg: :D Nem kell irigykedni, ma Közép-Európában sok mindenhez kell konyítania az embernek a túléléshez. Főleg, ha a hasát is szereti... ;)
(És akkor még nem panaszoltam el a szokásos sirámomat a kisebbségi létről. Ha érdekel, olvasd el a "Köpködő" c. írásomat itt, a blogon.)

halamita 2012.02.25. 23:09:51

@Stubnyek: Pécsre, tesó, Pécsre, de siess, mert a nagyobbik fiam is azt vacsorázott (velem egyetemben). Ma éjszaka légpárnán alszunk! :D

ui.: Azért abból a kolbászból az avatarodon hozzá' má' egy keveset, megkóstolnám! ;)
süti beállítások módosítása