Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) lebron james (2) Lebron James (1) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) noresfatu (1) Noresfatu (2) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

A lepényhal meg utoljára...

2011.01.13. 22:53 | halamita | 2 komment

Címkék: kosárlabda rátgéber lászló mizo pécs 2010 allie quigley zeljko djokic iványi dalma fegyverneky zsófia nagy bujdosó nóra kelsey griffin sara krnjic sarok nikolett raksányi krisztina jela vidacic

Az év (nem kunszt), de valószínűleg  a most futó szezon legfontosabb meccsét is játszotta a Pécs 2010 csütörtök este a női Euroligában, bár a tét nem a lét, hanem a továbbjutás esélyének megtartása volt. Nos, Baranya büszkeségei kalaplengetésre méltó módon nőttek fel a feladathoz, és emlékezetes mérkőzésen kerekedtek felül a Good Angels Kosice csapatán.

Nem mondhatni, hogy a hazaiak úgy kezdték volna a találkozót, mint akik vért ittak, és az életükért harcolnak. Teljesítményüket láthatóan visszafogta a tét nagysága, de még inkább a hasonló ritmusú összecsapások hiányából fakadó tétovaság. A kassaiak frissebbek, határozottabbak voltak, és pontosan tudták, a körte alatt puha (esetenként egyenesen semmilyen, a besegítést hírből sem ismerő) védekezésre számíthatnak, tömték is befelé a labdákat. Gyengébb idegzetű szomszédasszonyaim ennek láttára öt perc után már temették is a csapatot, igaz, a 4-12-es eredmény nem adott túl sok bizakodásra okot.

Még szerencse, hogy a pécsiek a nagy sápítozás közben üzemi hőfokra melegedtek, és egy korai, de indokolt időkérés után lassan rendezték soraikat, majd Fegyverneky vezérletével végre támadásban is hozzászóltak az eseményekhez. Ez a lendület kitartott egészen a második negyed közepéig, s ezen időszak alatt nemhogy ledolgozták jelentős hátrányukat, de ötpontos vezetésre tettek szert (30-25). Ezt a periódust 26-13-ra hozták, s a produktum nem is maradt visszhang nélkül sem a lelátón, sem a vendégek játékosaiban: egyrészt a lelátó népe elhitte (mert látta), hogy van itt keresnivaló, másrészt a kassaiak sokat vesztettek kezdeti önbizalmukból, és egyre gyakrabban hibáztak, foglalkoztak a játékvezetőkkel (alkalmanként nem alaptalanul). Mindenesetre megmutatták, hogy jó csapat, mert a félidőre azért egálra hozták az eredményt (36-36).

Az elmaradhatatlan nagyszüneti eszmecseréket a visszafogott bizakodás bukéja lengte körül, s a szerencsésebbek (mert hozzájutottak) a lőlapokat böngészgetve próbálták számszerűsíteni az érzetüket. A legfeltűnőbb statisztikai elem a labdaszerzésekből származó pontok közti különbség volt (míg a hazaiak 14 pontot szereztek ily módon, a vendégek egyet sem), mely a védekezés jelentős feljavulásáról árulkodott. Ez a megállapítás elsősorban külső posztokra volt igaz: Iványi és Fegyverneky egyaránt 2-2 labdalopással vétette észre magát, s ezekből kosarak is születtek. A körte alól kapott 20 pont nem vált a centerek dicséretére (rossz volt nézni, hogy időnként milyen könnyen tolják be őket a palánk alá egy-az-egyben), ám tény és való, egész jól kizárták a (közép)távoli kísérletek után az ellenfél magasembereit, így a Kassa az első húsz percben mindössze egyetlen támadólepattanót tudott szerezni. Az más kérdés, hogy a másik oldalnak se jött össze több…

A Pécs szezonbeli játékának egyik neuralgikus pontja a harmadik negyed első pár perce. Több esetben előfordult, hogy ebben az időszakban ők még csak szédelegtek a pályán, miközben az ellen már rég kosarazott. Ezúttal azonban észen volt mindenki, és majd’ a negyed feléig fej-fej mellett „csordogált” a találkozó, így nem roppant gerinc, nem sérült önbizalom, nem úszott el meccs. Sőt, a WNBA-ben 27%-os tripladobó Griffin hárompontosa 11-4-es futásra adott jelet, így a minimális hátrány az utolsó tíz percre ötpontos előny lett (55-50).

Az ősszel szerződtetett ifjú amerikai légiós mellett álljunk meg egy szusszanásnyi időre, mert amit ez a lány művelt, az az orvosi csoda kategóriájába sorolandó. Konkrétan arról van szó, hogy a hét elejét kórházban töltötte, mert egy vírusfertőzés ledöntötte a lábáról (a szemtanúk szerint szó szerint zöld volt az arca, mint egy marslakónak), és edzői instrukciók helyett infúziókat kapott sorozatban (reméljük, mondafinil nem volt benne). Ennek megfelelően a második negyedben olyan vörös fejjel rohangászott fel s alá, hogy azt hihette az ember, mindjárt szétdurran a burája a vértolulástól. (A székelyebbje a hátsó sorokban fogadásokat kezdett kötni, mikor ölti fel vajon a sárgát – hogy meglegyen a közlekedési lámpák mindhárom színe…) Ehhez képest Kelsey nemhogy kipurcant volna a végére (minekutána kis híján 16 percet töltött a parketten az első félidőben), hanem egyenesen a győzelem egyik kulcstényezőjévé vált. Az hagyján, hogy a végjátékban Nagy-Bujdosó Nórával ők ketten alkották a centerpárost (és a kezdőbe nevezett Krnjic ült a padon), de a szünet után 13 perc alatt 10 pontot (hibátlan mezőnymutatóval) és 5 lepattanót szerzett (köztük egy-egy támadót és védőt az utolsó 70 másodpercben), amivel jócskán felülmúlta az addigi mutatóit (pl.: 1/5 mezőnyből).

Szóval ott tartottunk, hogy ötpontos fórral vágtak neki a hazaiak az utolsó felvonásnak, amiből 3,5 perc múlva már tíz lett, s innentől kezdve „semmi egyéb dolguk” nem volt, mint ezt megtartani a végére. Igen ám, csakhogy ehhez megfelelő rutin, játékintelligencia és higgadtság kell, márpedig ezen tulajdonságok erősen fogyó tendenciát mutattak az elmúlt években Mecsekalján. Személy szerint valószínűleg ekkor éreztem meg valami olyasmit a levegőben, amit már jó ideje nem tapasztaltam a pécsi oroszlánbarlangban: nem, nem az erős szagot, hanem a töretlen hitet. Korábban többek között azzal vívta ki magának a (hazai) verhetetlenség nimbuszát a (rátgéberi) Pécs, hogy nem ismert elveszett szituációt, és az utolsó leheletéig, dudaszóig hajtott a győzelemért, és ehhez méltó partnerre lelt Európa-hírű (és rettegett) szurkolóseregében, akik mindig akkor voltak a leghangosabbak, amikor a legnagyobbnak tűnt a baj, és amikor a leginkább érezték szükségét a pályán küzdők. Ez a fajta ihletett atmoszféra tért vissza a Lauberbe, és bár nem hittem el, hogy már megnyerték a találkozót, nem gondoltam azt sem, hogy kikaphatnak. Mert a kettő nem ugyanaz.

Amikor 56 másodperccel a vége előtt Iványi bedobta mindkét büntetőjét (72-65-re alakítva az eredményt), korábban említett szomszédasszonyaim lelkesen csaptak a levegőbe: „Ez megvan!” Nem kellett volna. A hazaiak tíz másodpercen belül kaptak egy duplát, az alapvonali bedobást rögtön eladták, ebből Zirková bevágott még egy triplát is, s az előny kétpontosra csökkent. Nem csoda, ha Djokic mester kapusok robinzonádját megszégyenítő módon úszott a levegőben időt kérni. Ezt követően ugyan kimaradt Iványi duplája, de Nagy-Bujdosó Nóra véghezvitte a találkozó (legfontosabb) kulcsmozzanatát: leszedte a pattanót, amivel visszaszerezte a támadás és a mérkőzés további lefolyása irányításának lehetőségét. Az ezt követő büntetőzést is bírták idegekkel a hazaiak, és még azt az égbekiáltó dolgot is megengedhették maguknak, hogy 22 sikeres büntető után (edzői utasításra) pont az utolsót hagyták ki (szándékosan), s ezzel oda lett ugyan a tökéletes mérleg, viszont biztosan megvolt a győzelem.

Egy ilyen – szoros küzdelemben kivívott – sikernek több összetevője van. Ezek közül kiemelkedik a csapat tartása: ezúttal nem voltunk tanúi a – túl – gyakran előforduló leolvadásnak, a Pécs most nem omlott úgy össze, mint az odavágón (amikor az utolsó negyedet 24-8-ra veszítették el 51-49-es állásról). Nem számított a gyenge kezdés, az ellenfél szépen kijátszott támadásból szerzett (vagy éppen szerencsés) kosarai, ahogy a védekezés váltogatása sem: a lányok rakkoltak, mentek tovább előre leszegett fejjel, mert tudták: ezt a találkozót meg kell nyerni. Az sem mellékes, hogy bíztak is magukban eléggé ahhoz, hogy mindezt meg tudják valósítani.

A másik fontos szempont, hogy a Djokic alatt megszokott széles rotáció helyett ezúttal rövidebb paddal (Vidacic szerződése lejárt, Palusná még nem épült fel teljesen sérüléséből, Keller pedig épphogy beesett régi-új alakulatához) operáló csapat elbírta, hogy tinijei (Krnjic, Raksányi, Sarok) nem igazán tudtak érdemben hozzászólni a meccshez, mert az alapjátékosok egytől-egyig odatették magukat.

Iványiról 18 pontja, 8 lepattanója, 5 asszisztja és 2 labdaszerzése mindent elmond, Fegyverneky tanári védekezése mellé 15 pontot is berakott a közösbe (azon túl, hogy Dalmát rövid pihenői alatt zökkenőmentesen helyettesítette). Quigley gyengébb védekezését sok mozgással és 10 ponttal ellensúlyozta. Griffin érdemeiről már megemlékeztünk, s az est kellemes meglepetése, Nagy-Bujdosó Nóra pedig egyenesen hőssé vált 12 pontjával (két, döntő pillanatokban bevágott triplája nagyon kellett a győzelemhez), 7 lepattanójával (közte az ominózus támadó a legvégén), nem beszélve határozott védekezéséről.

Időközben – míg e sorokat írtam – a Taranto legyőzte a Mondeville-t, így a Kassa felett aratott diadal nem vált pürrhoszivá. A Pécs 2010-nek saját kezében maradt sorsa: ha a következő (utolsó) fordulóban felülkerekedik a gesztenyét neki kikaparó olaszokon, továbbjut csoportjából, márpedig erre – és az 5/5-ös győzelem/vereség mutatóra – édeskevesen tippeltek volna akár még novemberben is.  A jövő hét szerdán esedékes mérkőzésen a pécsiek abban reménykedhetnek leginkább, hogy a Taranto biztos csoportelsősége tudatában egészen más motivációval lép pályára, mint ők. De ezzel foglalkozzunk majd holnaptól, egyelőre hadd örüljön mindenki a 75-72-es végeredménynek és a továbbjutási esélyek megmaradásának.

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr132582341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maydayray 2011.01.14. 22:24:33

aszondod gyantáztassak és menjek Pécsre centernek? :-)

halamita 2011.01.19. 15:30:47

@maydayray: Tudod, mit? Csak rajta! De azért szólj, ha jönnél próbajátékra, hogy kimehessek röhögni a csarnokba... :P
süti beállítások módosítása