Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) lebron james (2) Lebron James (1) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) Merthin (4) merthin (2) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) Snyecc (1) snyecc (2) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Manchester United - évértékelő (3. rész)

2012.05.25. 20:58 | halamita | 12 komment

Címkék: manchester united csapatösszerakós

OLD-TRAFFORD.jpgMa még nem ültem eleget számítógép előtt (:P), ezért el se tudnék képzelni szórakoztatóbb tevékenységet, mint a Manchester United 2011-12-es idényét taglaló poszttrilógia harmadik, befejező részének megírását. A nejem (este fél nyolckor) még a munkahelyén, a gyerekek mesét néznek, időmből éppen kitelik, úgyhogy neki is látok. A korábbiakban górcső alá vettem a gólok elkerüléséért leginkább felelős szekciót, majd az azok megszerzéséért küzdőket is, most pedig következzék néhány meglátás az összképről, a (közel)múltról és a (közel)jövőről!

Bár most már nem áll (különösebben) szándékomban osztályzatokkal dobálózni, azt azért érdemes visszaidézni, hogy összességében milyen érdemjegyeket kaptak az egyes sorok. A realitásokhoz közelítés érdekében kivettem a legrosszabbat kapó játékosét mindegyik csapatrész esetében, ill. a csatársorban - a "tiszta tanár kedvence" - Owenét, hogy lássam, e tekintetben hogy szerepeltek együtt.

A kapusoknál könnyű kiszámítani az átlagot: kereken 3,0. Utólag visszagondolva kissé alulértékeltem őket, és ha ez most az osztályozó konferencia lenne, hagynám magam meggyőzni a kollégáktól, lelkes osztályfőnöktől, hogy javítsak fel néhány jegyet. Ezt Lindegaard esetében lenne a legkönnyebb megtennem, mivel a derék dán alapjában véve "jól" védett, amíg le nem sérült. (Utána már egyáltalán nem.) De ha neki megadom, azon az alapon nyugodtan kijár De Geának is (igen, srácok, egy suliban néha tényleg így néz ki a konferencia (is), de még inkább az érettségi...). Szóval összességében nem volt különösebb probléma a hálóőrök teljesítményével, bár hibák azért akadtak szép számmal - főleg De Gea esetében, amit csak részben tudott feledtetni az évad második felében bemutatott jó pár (igazi klasszisokat idéző) fantasztikus bravúrjával. Meg aztán arról se feledkezzünk el, hogy Edwin van der Sar örökét kellett átvenni, és ez nem kis feladat. Nos, mire mindezt leírtam, meggyőztem saját magamat is, és a kapusok teljesítményét összességében jónak tudom értékelni.

A védelemnél (Fabio elégségesét kirostálva) az összátlag 3,43-ra jött ki, ami valahol a közepes felső és a jó alsó határát jelenti, és ezen nem is kell különösebben csodálkozni, annyiféle összetételben állt fel a manchesteri hátsó alakzat az elmúlt 10 hónapban. A csapatsportágakat épp az teszi széppé, hogy a kifinomult, összehangolt összmunka mindent egybevéve felülkerekedik az egyéni képességek összesítésén, de az összecsiszoltság hiánya még a nagyszerű egyéni képességekkel rendelkező sportolók teljesítményét is jelentősen képes lerontani. Szinte csoda, hogy ilyen fluktuáció mellett a bekkeknek sikerült egyáltalán ilyen számokat produkálniuk.

MU-defenders.jpg

Nem sokkal rózsásabb helyzet egy sorral előrébb sem, olyannyira nem, hogy ha minimálisan is, még egy kicsit rosszabb eredménnyel zártak. A középpályán 11 játékos fordult meg az évad során (közülük Pogbát kivettem), és feltűnő, hogy milyen sokan nyújtottak közepes teljesítményt. Köztük olyanok is, akiktől azt vártuk volna előzetesen, hogy majd - manchesteri szinten - húzóemberei lesznek a csapatnak. Giggsnek, Naninak, Youngnak, Cleverley-nek, Fletchernek és még tán Parknak is voltak jó pillanatai, meccsei, de egyikük sem tudott menetrendszerűen jól játszani. Leginkább az ő hullámzó játékuknak köszönhetően volt ingadozó a 2011-12-es Manchester United nyújtotta élményfaktor. Ha az előbb említettek közül az első négyből legalább egy (de inkább kettő) rendre meg tudta volna hálálni a Mester bizalmát, sokan kellemesebb emlékeket őriznénk a most lezárult idényről.

Ha a csatárok bizonyítványát nézzük, még az ő barakkjuk lehet a legvidámabb. Igaz, hogy Rooney még úgy is kiemelkedik közülük, hogy önmagához viszonyítva nem most játszott a legjobban (de ezt már részletesebben megírtam). Berbatov évét elkefélte Sir Alex, Chicharito első szezonjában megteremtett aurája is megkopott a másodikban, Welbeck meg hiába játszott sokszor jól, ez gólokkal nem mindig párosult, és a sérülések se kerülték el. Igaz, akkor Owen mit mondjon...

Dimitar_Berbatov.jpg

Félreértés ne essék, nem szapulni akarom az újabb bajnoki címről csak óriási balszerencséjének (és némiképp saját figyelmetlenségének) köszönhetően lemaradó Unitedet, de be kell látni azt is, hogy rengeteg megszerzett pont ide, óriási előny a harmadikhoz képest oda, a JÁTÉK tekintetében nyomába se érhetnek mondjuk a 90-es évek második felének, vagy hogy egy közelebbit mondjak, a négy évvel ezelőtt BL-t nyert gárdának. És ez utóbbi példa azért is elszomorító, mert a jelenlegi keretből jó néhányan már akkor is itt játszottak. De meglátásom szerint a moszkvai döntőn pályára lépők (Ferdinand, Vidic, Evra, Scholes, Carrick, Rooney, Anderson, Giggs, Nani) közül csak Vidic lett egyértelműen jobb azóta, Rooney és Nani is fejlődtek, de nem biztos, hogy "jobbak" (érettebbek, képzettebbek, talán), a többiek viszont már nem tudják ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint aminek köszönhetően akkor döntőzhettek. És akkor még nem említettem, hogy abban a csapatban még volt egy klasszis kapus (van der Sar), egy extraklasszis (Cristiano Ronaldo) és egy igazi spíler (Carlos Tévez), A '99-es csapatot meg fel se hozom, mert elsírom magam.

Ehelyett inkább nézzük meg, hol kéne változtatni az összeállításon ahhoz, hogy újra ugyanazt az élményt jelentse nézni a Manchester Unitedet, mint a fenti két "nagy korszakban". Kapus poszton nem látok okot a fejvakarásra: De Gea jövőre biztosan jobb lesz, mint tavaly volt (és már akkor se volt rossz), a cseréjeként pedig bármikor bevethető Lindegaard, nem fog csalódást okozni. (Emlékszünk még Fosterre?) A védők közül Evrának még lehet egy-két jó éve, Vidic biztos pont, szerintem többnyire Evansszal lesznek belül párban, jobb bekkbe viszont biztosan kell hozni valakit (Rafael elé). Jones és Smalling tovább fejlődnek majd, és egy-egy bajnokira (sérülések esetén többre is), valamint akár az összes kupameccsre bármikor be lehet őket dobni. (Én folyamatosan együtt játszatnám őket, mert két-három éven belül ők alkotják majd az angol válogatott belső kettősét.)

A középpálya már fogósabb kérdés, attól függően, Ferguson mit akar játszatni, illetve hogy kit sikerül összehalászni a nyári játékospiacon. Ha abból indulunk ki, hogy öreg kopó már nem tanul új trükköket, akkor nyugodtan kiindulhatunk két klasszikus szélsőből, egy inkább labdaszerző típusú és egy inkább szervező halfból. Ebben az esetben Valencia helye bombabiztos a jobb szélen, Young és Nani szépen megküzd egymással a bal szélért, Carrick áldja a szerencséjét, Cleverley pedig imádkozik, hogy elkerüljék a kaszáló lábak és a gödrök. Ha azt vizionáljuk, hogy a Mesternek az EB-n résztvevő csapatok összeállítását böngészve leesik, hogy majd' mindegyik három középpályással áll fel (ilyen-olyan leosztásban), akkor felkészülhetünk arra, hogy a jelenlegi keretből nem fogjuk tudni kijelölni az ideális kezdőt. Az előbb említett két belső középpályás még nagyobb kockázat nélkül bemondható, de egy harmadik akkor is hibádzik - vagy védekező vagy támadó felfogású. Ide bizony valakit venni kell.

A harmadik variáció, amibe csak hagymázas álmaimban merek belegondolni,  hogy Fergie átmegy Mourinho / Mancini imitátorba, és mélyen a pénztárcájába nyúlva vesz egy futóbolond, "elvileg" védekező középpályást, aki azért bevállal öt-hat gólt is egy szezonban (ugyanannyi gólpasszal), és mellé még egy vérbeli támadó középpályást, aki a csatárok mögötti területről osztogatja majd a zsugákat. Ez utóbbira jelenleg Kagava látszik legvalószínűbb jelöltnek, az előbbire, mivel amúgy se fogja meglépni az Öreg, (félig) poénból bemondanám Yaya Touré nevét. Velük kettejükkel minőségi átalakulás menne végbe ebben a szekcióban.

line-up_filled.jpg

A csatárok közül Rooney helye biztos, Hernandez cserének jó, kezdőnek nem, Welbeck esetében pedig szerintem sok múlik majd azon, hogy sikerül az EB-je. Ha eredményesen tudja majd helyettesíteni eltiltott klubtársát a csoportmeccseken (már ha Hodgsonnak lesz annyi esze, hogy a kezdőbe rakja), akkor megtáltosodhat, ha besül, akkor könnyen lehet, hogy megy padozni a mexikói mellé, és helyette majd az játszik, akit a Berbatov, Owen duó helyére hoznak. Na hogy ő ki lesz, arra még tippem sincs. Huntelaarnak örülnék (Wayne nem biztos).

De egyelőre (szinte) mindegy is, ne feszegessük ezt a kérdést (vagy ha mégis, külön posztban), hiszen előttünk áll még az Európa-bajnokság, ahol megannyi potenciális érkező jelölt megmutathatja magát, esetleg képbe kerülhet. Az uborkaszezon egyetlen, végtelenített lejátszásra állított slágere, a "Transzferpiac"  című nóta kánonjába ráérünk majd akkor bekapcsolódni, amikor a nemzeti válogatottak számára is kitör (végre) a nyári szünet. Addig hűtsük a söröket, szorítsunk kedvenc csapatunkért (a Man Utd szurkolók számára magától értetődő választásnak tűnik az angol nemzeti tizenegy), bár közben azért nem tilos árgus szemekkel méregetni bizonyos lyukas posztokon játszókat bárhonnan a mezőnyből...

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr404544292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seahawks 2012.05.26. 07:09:03

elárulom neked, hogy a 4 évvel ezelőtti gárdának sem volt stílusa, erős jó csapat volt, de nincs miért rájuk emlékezni, nem arattak maradandót...

Hattory Hanzo 2012.05.26. 08:28:09

Megnéztem Giggsy mutatóit, egészen elképesztő, 22 idény, 909 meccs, és így 38-39 évesen is tolt egy 33 meccses szezont. Remélem, róla nevezik majd el a stadiont : Old Giggs.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.05.26. 11:21:45

Hát idén nem jött össze.A BL-EL csúnya volt,a bajnokságban épphogy lemaradtunk.Talán jövőre.Pár meccsen borzasztóak voltunk.A Wigan elleni vereség előtt is hiába nyertünk,szerintem pocsékul játszottunk.Ment a passzolgatás a 16-os körül.
@seahawks: Miféle lúzer csapat avatárod van.
Mondjuk a Cowboys sem jobb.:((
De találkoztam már Jetsessel is.:))

halamita 2012.05.26. 13:23:18

@seahawks: A négy évvel ezelőtti gárdát azért hoztam fel példaként, mert a többség jobban ismeri, mint a kilencvenes évek közepének csapatát (akiknek viszont tényleg "volt stílusuk", másrészt pedig tele volt ereje teljében lévő, klasszis futballistával. És azért ők is összekapartak egy BL-serleget, meg néhány bajnokságot. Sok Arsenal vagy Liverpool szurkoló odaadná a fél karját, ha az övéik arattak volna "ennyi maradandót" a kérdéses időszakban. A mostaniak közül (jelenlegi formájuk alapján) amúgy talán csak Rooney-t és Vidicet lehet klasszisnak nevezni, akik a világ legjobbjai közé tartoznak a saját posztjukon. De Gea még nem tart ott, Scholes, Giggsy és Ferdinand pedig (sajnos) már nem. Evrának nagyon betett a 2010-es vébé, azóta se tért magához, s kezd ő is öregedni. Valencia pedig az egyik legjobb "iparos", akit valaha láttam, de akkor is "csak" iparos. Kábé, mint Carrick.

halamita 2012.05.26. 13:24:26

@Hattory Hanzo: Könnyen meglehet. És az is, hogy a névadáskor is játszani fog még... :P

halamita 2012.05.26. 13:36:32

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Igen, éppen a nemzetközi porondon domborodott ki legjobban, mennyire elment az United mellett az európai futball. Öt éve elképzelhetetlen lett volna, hogy olyan csapatok oktassák őket, mint FC Basel, (csikócsapat) Ajax vagy Athletic Bilbao - mégpedig sorozatban, hazai pályán (is). Egy-egy meccsen el lehetett őket kapni, de hogy ennyiszer töröljék fel velük a padlót, nem is emlékszem, mikor fordult elő utoljára az elmúlt 20-25 évben. Ennek a csapatnak az Achilles-sarka szerintem a sebességében van, mert hiába nagyszerű játékos Scholes, Giggs vagy Carrick, ők egyszerűen már túl lassúk a mostani fiatalokhoz. Tudásban, rutinban agyonvernek bárkit, de futásban (főleg annak sebességében) már nem. Érdemes visszanézni, hogy a szezon első néhány mérkőzésén mennyivel gyorsabban fociztak az Anderson-Cleverley belső tengellyel középen, a fiatalokkal hátul és Welbeckkel elöl, mint a későbbiekben. Azt, ahogy a Manchester Cityt elintézték a Community Shielden, öröm volt nézni, és nem is annyira azért, "kiket" vertek meg, hanem inkább "ahogy". Scholes januári visszatérésével hiába hozták el sorozatban a pontokat, a játékuk folyamatosan lassult, és a végére visszaestek ugyanabba a tötyögős, körülményes, széltében passzolgatós kínszenvedésbe, amivel tavaly is gőzerővel vették el az ember kedvét a meccsnézéstől, hiába nyerték meg a bajnokságot.

Más. Kérlek, tiszteld a másikat, a másik csapat- és avatárválasztását, és ne szólj be neki, a sportszerűség ezt kívánja! Főleg, hogy nem is bántott téged... :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.05.26. 15:15:20

@halamita: Ez az utolsó bekezdés nem nagyon kellett volna!:))
Én örülök,minél több ilyet látok!
A másikon a másiknak szóltam be hasonlót,erre mutatta a legutóbbi meccset,ahol elvertek minket.
Amúgy érdekes,hogy kőgazdag a tulaj de mégis egy" kiscsapat" az övék.
Ezért mondom,hogy az én csapatom,a Cowboys sem jobb.:((

halamita 2012.05.26. 21:12:53

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Szerintem se kellett volna, nekem se hiányzott, hogy egy (európai) foglalkozó poszt kommentjei közt két NFL-rajongó kerüljön "szóváltásba", ami valójában nem is az, hanem szimpla "beszólás", még ha viccesnek szántad is. Bocs, de nem nagyon tudtam vele mit kezdeni, amerikai focit nemigen nézek, ezért a poént se értettem, ezért kértelek meg, hogy kerüld a személyeskedést. Egyrészt mert nem szép dolog, másrészt mert nincs köze az aktuális tárgyhoz. Nem akartalak se megbántani, se rendreutasítani, csak a blog gazdájaként figyelmeztetni, hogy nem tartom illendőnek az ilyesmit. Ettől függetlenül a meglátásaidra remélem, korrektül reagáltam, és szerintem lépjünk is túl ezen az avatáros dolgon, oké? További szép napot / estét! :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.05.27. 12:22:05

@halamita: Amúgy nagyon szigorú vagy,egy kis fricska belefér,pláne ha kiemelem,hogy mi sem vagyunk jobbak.Ezen szerintem még Seahawk sem akad ki.:))
Amúgy az amerikai fociban nem olyan durva a helyzet,mint európában.Nincsenek külön szektorok a stadionokban,elvannak egymás mellett a szurkolók.
De a témához:
Szerintem a legnagyobb kérdés,hogy ki lesz Ferguson után?
Én olyan 2005 óta drukkolok a csapatnak,akkor a mester már 20 éve volt velünk.Ki ki lesz vajon aki olyan hosszútávon kb. ilyen teljesítményt nyújthatna?

halamita 2012.05.27. 13:09:22

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Miért szidnád? Amúgy azért vagyok szigorú, mert megrögzött tanárember vagyok, akinek a nevelés olyan, mint a levegővétel, meg aztán azt se szeretem, ha szétoffolnak egy topikot.
A témához: Fogalmam sincs, mi lesz Ferguson után. A minap olvastam, hogy talán ez lesz az utolsó szezonja, és utána nyugdíjba vonul. Ha valóban így lesz, valami kihal vele együtt a focipályákról. Ő maga azt nyilatkozta, Giggst szeretné utódjának, a magam részéről Mourinhót tartom legalkalmasabbnak, hogy az örökébe lépjen. Egyébként az, hogy őt tartom képesnek, hogy felvegye a Ferguson által elejtett fonalat, még nem jelenti, hogy örülnék is neki (lásd: A paraszt c. írásom). Mindenesetre a klub hosszú távon vele járna a legjobban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.05.27. 15:10:20

@halamita: Igen.Csak kérdés meddig maradna.Mert lehet,hogy 2-3 szezon alatt mindent elérne és továbbállna.Akkor meg megint ugyanott vagyunk.
süti beállítások módosítása