Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

A tűzkeresztség metamorfózisa

2010.10.28. 23:51 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: kosárlabda mizo pécs 2010 allie quigley zeljko djokic iványi dalma fegyverneky zsófia nagy bujdosó nóra kelsey griffin sara krnjic sarok nikolett raksányi krisztina jela vidacic turóczi nikoletta imreh ajtony

A győzelmeket nem kell megmagyarázni, a vereségeket pedig nem érdemes – tartja a klisé. Ezért nem is feltétlenül arra kívánok vállalkozni, hogy szépen tételesen levezessem a Pécs 2010 mai felülkerekedésének elsődleges okait, sokkal inkább azokra az (át)változásokra közelítenék rá, melyek a mai meccset – a végső siker mellett – érdekessé, örömtelivé tették.

Kezdjük talán azzal, hogy egy évvel ezelőtt szinte ugyanezzel a sorral kezdtem mondandómat a Schio elleni Euliga-nyitány hazai pályán elszenvedett veresége után. Érdekes, hogy most ugyanaz a közhely jutott eszembe, viszont a jelentése teljesen átértelmeződött egy év után. Akkor nagy várakozással tekintettem a szezon elé, sorozatos győzelmekben reménykedtem, de a csapnivaló játék és a sorozatos kudarcok szépen visszapofoztak a földre. Idén jóval visszafogottabbak az elvárásaim, és abban sem voltam biztos, hogy ilyen lyukacsos belső poszttal képesek leszünk felvenni a kesztyűt a Rigával. Tavaly kikaptunk egy gyenge Schiótól, idén megvertük a nálunk (és az aznapi Berettánál) valamivel (legalábbis papíron) komolyabb játékerőt képviselő letteket.

Ha már változás a kulcsszó, maradjunk még egy kicsit a tavalyi és az idei nemzetközi szezonindító összevetésénél. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a számszerű eredménynél ma jobban érdekelt, hogy milyen játékot fogunk majd nyújtani. Egy éve ezt nehezen tudtam volna elképzelni, úgy gondoltam, azzal a kerettel mindegy, hogyan, de be kell húzni a strigulát. Keserű csalódásomat, hogy ez elmaradt, csak tetézte, hogy bűn rossz játékkal tettük mindezt, önmagunkat verve meg. Most viszont, ha a későbbiekben nem is annyira, de egy negyeden keresztül élvezet volt nézni a Pécs 2010 játékát.

Nem vezetek ilyen irányú statisztikát, de kíváncsi lennék, hogy (felnőtt) nemzetközi szinten hányszor fordult elő, hogy egy csapat zónával kezdje a játékot, és aztán annyira élvezze, hogy öt percig ki se álljon belőle. Szemmel láthatóan nemcsak engem hökkentett meg ez az „antré”, de az ellenfelet is, mert egyáltalán nem találták a játékukat az első időszakban. Ez az egyszerű taktikai húzás (hiszen ha nincs centered, tolódásos területvédekezéssel tudod leginkább távol tartani az ellenfél középjátékosait a palánkodtól, és külső dobásokra kényszeríteni őket) olyannyira bevált, hogy a lettek összevissza adogatták el a labdákat, vagy legfeljebb hamvába holt próbálkozásokra futotta erejükből. Mire megszokták volna a ritmust, a hazaiak átváltottak emberfogásra, aminek következtében a vendégek megint kezdhették rendezni soraikat. Azért a másik oldal is megmutatta, hogy az edző nem dísznek ül a padon: ők is rittyentettek egy olyan (ma már kevéssé divatos) kettő-hármas zónát, hogy csak lestem. De így is nehezen állták a pécsi rohamokat, melyek során több kifejezetten szépen kivitelezett figurának tapsolhatott a közönség. Egy szó mint száz, nem vagdalkozás, alaposan kigondolt kosárlabdázás folyt a pályán, pécsi dominanciával.

Ami a mérkőzés első negyedében szemet gyönyörködtetően működött, egyre jobban akadozni kezdett a továbbiakban, s ennek több oka is volt. Az egyik, hogy ellenfél dobóhátvédje, Zellous hamar ráérzett, hogy betöréseivel könnyedén meg tudja bontani a pécsi védelmet (az első negyedben csapata 10 pontjából 8-at vállalt, a másodikban ehhez hozzátett még 10-et), és mivel a lányok nem látszottak megtalálni a játéka ellenszerét (pl. időben és jó ütemben történő besegítésekkel), rendesen szét is zilálta a védekezésünket. A másik ok, hogy ez a társaság egyszerűen nem elég érett még arra, hogy 30-40 percen keresztül ugyanolyan színvonalon muzsikáljon. Valahol osztom Zeljko Djokic nézetét, aki nemrégiben azt mondta, ezzel a csapattal minden Euroliga-mérkőzés megnyerése óriási fegyverténynek számít – és nem azért, mert gyengének tartanám a keretet, hanem mert híján vagyunk az igazi klasszisoknak és rutinnak (kivéve Iványit).

Nézzük a tényeket, milyen változások történtek a keretben tavaly óta: távozott Ohlde és Mazzante (a két WNBA-bajnok) és (talán) a jelenlegi legjobb magyar játékos, Vajda. A helyükre érkezett Palusná (21), Griffin (23) és Vidacic (24). Egyértelműen érzékelhető a tudás- és tapasztalatbeli különbség. Az új emberek hellyel-közzel újoncoknak számítanak az Euroliga porondján, legalábbis csapatot eddig nem kellett cipelniük a hátukon. Kvalitásaikról – különböző okok miatt – eddig nem igazán adhattak számot Európában: Vidacic folyamatosan nyelvi korlátokkal küszködött eddigi állomáshelyein, Palusnát a sérülései kényszerítették a partvonalon kívülre, Griffin pedig még nem is játszott az USA-n kívül. Az első kettő ma ráadásul pályára sem léphetett, Kelsey pedig (lányos zavarában) kissé túlpörögte (izgulta?) a meccset, legalábbis az első két faultjából és néhány elkapkodott dobásából erre következtetek.

Jó, jó, ha nem nekik, akkor kinek kellett képviselnie a klasszist és a rutint? Értelemszerűen Iványi Dalmának, az utolsó mohikánnak, a fáradhatatlan irányítónak, és mellettük a lassan „érett asszonyi korba” (és családi állapotba) lépő két magyar válogatottnak: Fegyvernekynek és Nagy-Bujdosónak. Ők ketten hosszú éveken keresztül edződtek a klubban, és egyaránt kipróbálták az Euroliga légkörét külföldi csapatokban is. Tavaly mindenki – én is – nagy reményeket táplált visszatérésükkel kapcsolatban, de a produktumuk gyakran nem érte el a kívánt szintet. Idén viszont elfogytak előlük az emberek, s ha tetszett, ha nem, kénytelenek voltak előre lépni, s bábból a csapatot magasra repíteni képes pillangóvá változni. Úgy gondolom, összességében mindketten meg is feleltek a feladatnak.

A csapat talán leggyorsabb játékosát, Fegyvernekyt ugyan többször is méterekkel lehagyta a (sérüléséig) igen magas fordulatszámon nyargalászó Zellous (azt azért ne feledjük, hogy kettesünk edzések sorát kihagyva, sérülten vállalta a játékot, azok után, hogy az alapozás jó részéből is kimaradt válogatottbeli szereplése majd lábtörése okán), ettől függetlenül örömmel konstatáltam magabiztosságot, higgadtságot sugárzó tartását, mozdulatait a mérkőzés kritikus szakaszaiban. Pontokban és jó ütemű passzokban is hozzá-hozzátette a magáét, és mindig jó helyen volt nála a labda. Amikor Dalma nem volt a pályán, egyértelműen ő volt a vezér. Nagy-Bujdosó pedig remekül megküzdött azzal, hogy a mérkőzés elején még hármas poszton szerepelt, majd – elsősorban a magasemberek szaporodó faultjainak következtében – egyre feljebb lépdelt, s a végére eljutott az ötösig is, legalábbis védekezésben. Aki valaha játszott, az tudja igazán, mennyire nehéz egy meccsen belül több pozícióban komoly teljesítményt felmutatni. Nóri tette a dolgát böcsülettel, és zokszó nélkül végezte a piszkos munkát.

Mögöttük ma (is) olyan játékosok kaptak főszerepet, akik korábban általában epizodistaként tartattak számon. Így például a harmadik EL-szezonját kezdő ám még mindig csak 19 éves Krnjic, a másodéves Quigley (aki az előző évadban 7,9 pontot átlagolt), a – csak a korát tekintve tapasztaltnak mondható – Turóczi (aki ma megháromszorozta tavalyi átlagperceit), és a pécsi utánpótlás nevelés két magyar büszkesége: Sarok (20) és Raksányi (19). Közülük egyedül a legutóbbi nem tudott élni a felkínált lehetőséggel, s erőteljesen visszafogott (ráadásul taktikai hibákkal tarkított) játékát nem is tűrte sokáig edzője. Sara viszont – védekezésbeli típushibái és helyenkénti elbambulásai mellett – tisztességgel megküzdött a nála gyorsabb és képzettebb Hollingsworth-szal. Allie hozta azt a 15 pontot (és szép cseleket), ami lassan kezd elvárttá válni tőle. Niki leszedett hat lepattanót és kiosztott jó pár könyököst, mielőtt beütötte volna ötödik hibáját. A másik Niki pedig nagy valószínűséggel egyenesen a győzelmet mentette meg csapata számára a mérkőzés utolsó szakaszában nyújtott látványos és eredményes támadójátékával, és ne menjünk el szó nélkül a tőle megszokott szívós védekezése mellett sem.

Eddig elsősorban pozitív (át)változásokról esett szó, most vessünk pár pillantást a másik oldalra, mégpedig többféle értelemben is. Amikor Zellousnak kiment a bokája a második félidő elején, csak félve örültem a többiekkel, mert a nagyszünetben azon gondolkodtam, hogy pont miatta fog kikapni a Riga, mert azon túl, hogy egy ember egyedül egyszerűen képtelen megnyerni egy meccset, az amerikai kisember csapata játékát is gajra vágta azzal, hogy folyton ő „szerepelt”. Rossz sejtéseim be is igazolódtak, mert a lettek az után kezdtek el jól, csapatként játszani, hogy elveszítették dobógépüket, és bemutatták, hogy bizony értik ők ezt a játékot, és képesek magas színvonalon űzni is. Könyörtelenül kihasználták gyengeségeinket: a centerposztunkat, a hullámvölgyeinket, lanyhuló figyelmünket, és visszajöttek a meccsbe, sőt, ha a végén jobban koncentráltak volna, lenyelethették volna velünk a tavalyi békát még egyszer.

A mi játékunk is egyértelműen negatív irányba mozdult el az első húsz perchez képest. Az, hogy a második félidőben csak harminc pontot dobtunk (és 33-at kaptunk), még nem is annyira vészes, de a kezdőink a következőképpen termeltek a szünet után: Iványi 2 pont (az 1. félidőben: 2), Quigley 5 (10), Nagy-Bujdosó 2 (8), Krnjic 4 (4), Griffin 4 (7), vagyis az első szakasz 31-éhez képest a második traktusban csak a felét (16) sikerült összegereblyézni. Véleményem szerint azért alakulhatott ki egyáltalán ilyen szoros végjáték, mert a „csapatmunka üzemmódba” váltó vendégek túlságosan sokszor szétpasszolták és szétfutották a védelmünket – legtöbbször kitűnő (dobó)pozícióig kijátszották támadásaikat (Hollingworth például így tudott 15 pontot dobni a 2. félidőben), illetve – ahogy a fenti számok is alátámasztják – a mi kulcsembereinknél szép lassan elfogyott a szufla, a friss erő, a finesz és a tudomány.

Nyilván a két alaptényező kölcsönhatásban áll egymással (például, ha a mieink továbbra is csak közelről nézték volna, ahogy Fegyverneky kínlódik Zellousszal, nem kellett volna annyit gürizniük hátul, s több energiát spórolhattak volna a támadások építésére), de egyelőre egyik sem járt drámai következménnyel. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a meccsek ezentúl is negyven (és nem 30) percig tartanak majd, az ellenfél legjobb dobója sem fogja megtenni máskor azt a szívességet, hogy kitöri a bokáját (bár faramuci módon ezzel a Riga is legalább annyit nyert a réven, amennyit veszített a vámon), és nem mindig olyan csapattal találjuk magunkat szembe, akinek több játékosa (Krumberga, Butler) is egyszerre betlizik.

Ez a mérkőzés arra azonban mindenképpen jó volt, hogy többen pozitív végkicsengés mellett estek át ilyen-olyan tűzkeresztségen vagy változáson: Zeljko Djokic első EL-találkozója volt ez vezetőedzőként, Imreh Ajtonyé segédedzőként, Kelsey Griffinnek meg egyáltalán (a lelátón előforduló kisdedek némelyike több Euroliga-meccset látott közelről, mint ő). Fegyvernekynek Zsófiának és Nagy-Bujdosó Nórának egyértelműen vezető szerep jutott (aminek ezúttal meg is tudtak felelni), és Allie Quigley is most igazolhatta Európa színe előtt, hogy a tavalyi bajnoki döntőben nyújtott játéka nem véletlen „kisiklás” volt. A győzelem megvan, és ami még ennél is lényegesebb: a játék időnként óvatos bizakodásra adott okot. Most már csak haladni kéne tovább, a le***i úton...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr142406695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása