Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) noresfatu (1) Noresfatu (2) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

A Lauberben nem létezik papírforma

2011.01.20. 00:07 | halamita | 10 komment

Címkék: kosárlabda euroliga mizo pécs 2010 zeljko djokic iványi dalma fegyverneky zsófia nagy bujdosó nóra imreh ajtony gina palusná

Pécsett megtanulja az ember, hogy igenis léteznek csodák, véletlenek viszont nem. Jöhet ide bárki, sugallhatnak bármit a statisztikák meg az égi jelek, ezen a varázslatos helyen a hit, a szív, az akarat szokott diadalmaskodni, mely az unikális atmoszférából, a tökéletes csapatszellemből és az elvégzett (kőkemény) munkából táplálkozik. Ezt a leckét most megtanulta a Cras Basket Taranto is. Üdvözöljük őket a terjedelmes listán, melyen lassan Európa teljes kosárelitje szerepel már Bourges-tól Velencéig. Ma – az Euroliga utolsó csoportmérkőzésén – arra volt szükség, hogy a Pécs 2010 legyőzze azt a csapatot, amelyik toronymagasan vezette az „A” jelű szextettet (8-1-es mutatóval, többek közt oda-vissza verve a tavaly még a Final Fourban szereplő Krakkót), amelyik győzelme esetén akár az egész alapszakasz első helyére is esélyes volt, s amelyik Olaszországban megalázó különbséggel diadalmaskodott 68-40-re. És mivel erre volt szükség, így is lett. Ez ennyire egyszerű…

Legalábbis annak látszik, a mérkőzés lefolyását tekintve pedig végképp. A Pécs 2010 megnyerte az összes negyedet, mindössze 46 másodpercig engedte vezetni ellenfelét, s – a főleg a második negyedben – összeszedett előnyén végtelenül taktikusan megőrizve tulajdonképpen magabiztos győzelmet aratott. Igen ám, de hogy lehetséges ez? A válasz egyértelmű: a bevezetőben említett tényezőkön túl tökéletes taktikával, koncentrációval és játékkal.

Vegyük sorjában, mik voltak ennek a fantasztikus győzelemnek a kulcsmomentumai!

Djokic mester azt állította, hogy látott a másik oldalon olyan védekezésbeli hiányosságokat, melyeket ki lehetne használni. Hogy mire gondolt, viszonylag gyorsan kiderült: az első pár perc tapogatózó játéka után menetrendszerűen jöttek egymás után a hármas-négyes posztra kijátszott figurák, melyek végén valamelyikük vagy egyedül vagy mismatch-csel találta magát a palánk alatt. Sok kosár nem született ugyan belőlük, de láthatóan megbontotta az ellenfél védekezését. Viszont amikor – a sorokat rendezendő – átálltak zónára, szinte rögtön jött rá a gyilkos válasz: elsősorban triplák formájában. Jöhetett újra az emberfogás, viszont a Pécs továbbra is rendkívül agresszívan támadta a gyűrűt: ezúttal elsősorban a betörések kerültek terítékre. Fegyverneky Zsófi többször is kihasználta fizikai és magassági fölényét emberével szemben, és nemes egyszerűséggel lendületből betolta a körtébe, majd elengedte szokásos palánkosát. Amikor az olaszok kínjukban megint zónázni kezdtek, Iványi két értelemben is átdobta őket. Egyszer szó szerint: Krnjicnek löbbölt be forintos átadást a centerek mögé hihetetlen ütemérzékkel és pontossággal; másodszor a négyest játszó Nagy-Bujdosónak adott zseniális ütempasszt a körte felső sarkára (megint csak egy klasszikus fegyver zóna ellen), aki köszönte szépen, és be is suhintotta.

Az olaszok nézőpontjából borzasztó érzés lehetett, hogy területvédekezésüket ilyen változatos repertoárral cincálják szanaszét a hazaiak, s hogy az emberfogásukban is folyton megtalálják a lyukakat, s amint befoltoznak egyet, az ellen talál magának egy másikat. Nem is kellett sok hozzá, hogy elővegyék „csodafegyverüket”, a kettő-egy-kettes egész pályás letámadást (full court zone pressing), csakhogy azzal két probléma is volt: egyrészt elsősorban büntetők után alkalmazhatók, másrészt egész meccsen azért nem így lehet letámadni, mert a fizikai elhasználódáson mellett túlságosan nagy lyukakat hagy hátul, ha sikerül átdobni az ellenfél térfelén csapdázó két játékost. Márpedig a Pécs pontosan ezt tette, szinte már várták az alkalmat, hogy megmutathassák, mit gyakoroltak be a zone pressingre. Védekezés tehát kipipálva, jöhet a támadások megakadályozása.

Az olaszok atlétikusak, gyorsak, nem csoda, ha szeretik a lerohanásra építő játékot (transition). Ehhez azonban létfontosságú lett volna, hogy megszerezzék a palánkról lecsorgó labdákat (kosár után nehéz átrobogni az ellenfélen, mert mire játékba kerül a labda, mindenki visszazár). Igen ám, csakhogy a pécsiek legalább kettő, de gyakran három emberrel (például a gyenge oldali bedobóval) robbantak a támadópattanóért, és ha nem is sikerült mindig megszerezni, annyi ideig azért általában „lefoglalták” a labdát birtokló játékost, hogy ne tudjon rögtön támadást kezdeményezni. Ennek következtében a Taranto összesen 10 pontot bírt összekaparni az ún. fast breakekből.

Nyilván, ha egy csapat nem tud rendezetlen védekezés ellen támadást befejezni (abban a sokat emlegetett első nyolc másodpercben), kénytelen felállt fal ellen támadni. A Taranto e tekintetben is tipikusan csapatként funkcionál, értem alatta, hogy támadásban nincs kiosztva az az egy-két játékos, akinek végső esetben odaadják a labdát, hogy kezdjen vele valamit, hanem úgy van összeválogatva a keret, hogy legyen köztük triplaspecialista, jó támadópattanózó, s olyan is, aki a betörésekben erős, de azért a pick & rollra is legyen ember. Így nem az emberi kvalitás, hanem a játékszituáció dönt a támadások befejezéséről. Az ellenfél átfogó feltérképezésének (más néven: scoutingnak) köszönhetően azonban a pécsiek pontosan tudták, hogy ki milyen szerepet tölt be az olaszoknál, és a mérkőzés folyamán végig arra törekedtek, hogy megakadályozzák azokat a mozgásokat, melyek számukra ideális játékhelyzetekhez vezethettek volna. Így aztán Montagnino elvétve maradt szabadon a periméternél, Godint és Dacicot kitolták a palánk alól, Mahoney-t nem hagyták „kígyózni”, s az elzárás-leválásoknál az esetek jó részében rögtön érkezett a besegítés. Talán a legutóbbit oldották meg legkevésbé sikeresen a hazaiak, de az összes többit tanárian. Nem véletlen, hogy az olaszok legeredményesebbje az a Sophia Young lett, akit nemrégiben igazoltak (tehát még nem volt ideje beleolvadni az ottani rendszerbe), s akitől egyébként sem áll távol az egyéni játék. A többiek abból éltek, amit éppen össze tudtak kaparni, és pontosan ez volt a pécsiek célja. Támadás is kipipálva.

A számszerű és lélektani előnyt nem elég megszerezni, meg is kell tartani. Míg a felzárkózáshoz inkább szívre, itt inkább a helyes döntések meghozatalához szükséges hűvös elmére van szükség. Iványi személyében tökéletes karmestere volt a Pécs 2010-nek, aki rendre jó érzékkel választotta meg a támadások ritmusát, s higgadtsága ezúttal átragadt a többiekre is, akik ha nem is a teljes mérkőzésen keresztül, de összességében legalább 30-35 percen át képesek voltak megfelelő ütemben végrehajtani aktuális feladataikat az előre és hátra játékban egyaránt. A második és negyedik negyed közepétől eltekintve kifejezetten okosan és jó ritmusban játszott a Pécs, nem csoda, hogy a hozzáértő közönség lelkesedésében vörösre tapsolta tenyerét, és rekedtre ordította magát buzdítás közben.

Mint a fentiekből is kiviláglik, a két edző taktikai csatáját egyértelműen a Djokic-Imreh tandem nyerte, mert az olaszok nemcsak az eredmény után futottak szinte végig, hanem általában ők voltak azok is, akik reagáltak a hazaiak különféle sakkhúzásaira. Külön csemege volt például Palusná pályára lépése, akinek szerepeltetésére meg aztán az égvilágon senki nem számíthatott – különösen az előzetes nyilatkozatok és a sportszakmai racionalitás alapján. Abban a hat percben, melyet a szlovák légiós a parketten töltött, egyértelműen kiviláglott, mennyire megváltoztatja mindkét csapat játékát egy termetes, igazi center. Bár Gina két-két pontjával és lepattanójával végül nem játszott döntő szerepet, de arra mindenképpen jó volt, hogy az ellenfelet ismételten alkalmazkodásra késztesse, ráadásul „tarantói megfelelője” Dubravka Dacic még annyit sem tudott hozzátenni a játékhoz, sőt, kerékkötője volt csapatának.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Jami Montagnino azt találta mondani, hogy ez a Pécs teljesen más csapat, mint amelyikkel ők alig másfél hónapja játszottak. Úgy vélem, tökéletesen igaza van, mert ez a társaság olyan robbanásszerű fejlődésen ment keresztül e röpke időszak alatt, mely párját ritkítja. Az utóbbi mérkőzések tapasztalatai alapján eltűnni látszik a korábbi kétarcúság, a lányok gyorsabban, pontosabban, gördülékenyebben oldanak meg játékszituációkat, ennek következtében láthatóan nagyobb önbizalommal lépnek pályára. A csoportból való továbbjutáson és a kitűnő játékon túl ez az, ami igazán örömteli a (közel)jövőre nézvést, s joggal bízhatunk abban, hogy ha Zeljko Djokicék továbbra is ilyen effektivitással dolgoznak a csapattal, hamarosan komoly eredményeket tehet le az asztalra ez a „szépreményű, jó kis társaság”.

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr82599208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.01.20. 13:17:17

Érdekes elemzés, tartalmilag rendben is van nekem. Bocsi, viszont szerintem nagyon hosszú a műfajhoz. Emellett nem esik szó az egyik legfontosabb tényezőről, a motivációról, illetve annak hiányáról, ami talán a döntő szerepet játszotta. Tudom, hogy az olaszoknak is volt tétje, de a motiváció nem objektív, nem is látszott rajtuk.

Fransiscó 2011.01.20. 16:09:57

Ha a Lányok úgy tudnak összpontosítani mint az Olasz csapat ellen spanyolokat is megfogják verni !

halamita 2011.01.21. 09:15:27

@perelli: Tényleg hosszú az elemzés, mindig ki is kapok érte a bamás szerkesztőktől. Csak hát ha egyszer belelendülök, alig bírom abbahagyni. Ezt az elemzést például még egy más szempontú követi is majd - a történet másik oldalával (vagy egy másik olvasatával), mert egyáltalán nem tértem ki a szubjektív tényezőkre, köztük a játékosok heroizmusára, ha úgy tetszik: motiváltságára. Amint hozzájutok, megírom azt is, ami túlmutat a fenti elemzésem tárgyát képező objektív (elsősorban a taktikát érintő) tényezőkön - nevezetesen azt az érzelmi többletet, mely szintén nagyban hozzájárult, hogy a mieinknek sikerült a maguk javára fordítani a mérkőzést. Az olaszok motiváltságáról (vagy annak hiányáról) egyelőre annyit, hogy egy play-off rendszerű versenysorozatban többnyire semmi sem hat annyira ösztönzően, mint hogy a rájátszásban végig magáénak tudhassa egy csapat a hazai pálya előnyét. Nekik is ez volt a tét, kikaptak, így könnyen eleshetnek a Final Fourtól, mert a bejutáshoz immár idegenben is nyerniük kell. De erről bővebben majd a hétvégén... :)

halamita 2011.01.21. 09:23:56

@Fransiscó: Igen, én is látok esélyt rá. Viszont két tényezőről nem szabad elfeledkezni:
1. szerdán nagyjából 35 percen keresztül szinte tökéletesen játszottunk, és annyira azért nem vagyunk nagy csapat, hogy ezt ezentúl mindig el lehessen tőlünk várni.
2. a továbbjutáshoz (legalább) egyszer Spanyolországban is győzni kéne, viszont az az Avenida erejét és az ottani bíróküldési gyakorlatot ismerve ez nem tűnik egyszerű feladatnak.

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.01.21. 09:34:14

Mea culpa! Néztem a sorsolást, ahhoz elég lett volna az első négybe kerülni, de ötödik kiemeltek lettek. Teljesen idióta rendszer, hogy egy csoportelsőt megelőz egy második. Mivel mások az ellenfelek, ezt díjazni szokták az amerikaiak, nagyon helyesen... Nem emlékeztem tavalyról, de mentségemre szolgáljon, a NS is benézte.

morgok (törölt) 2011.01.21. 11:31:26

Nagyon tetszett az elemzés, tartalmas volt, nem zavart a hossza, sőt, egy ilyen diadal után simán belefér ennyi!!! Köszi

halamita 2011.01.21. 13:25:26

@perelli: Semmi gond. Az pedig, hogy az NS is benézte, egyáltalán nem lep meg, náluk elég gyakran előfordul az ilyesmi. (Az NSO-s tudósításokban nagyon ritkán fordul elő, hogy minden klappoljon.)

halamita 2011.01.21. 13:27:02

@morgok: Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett. És nem is morogtál... (bocs, rossz vicc volt, de magas labda) :)

Charley11 2011.01.23. 20:49:37

Nagyon tetszett (újfent) a Taranto meccs elemzése Zoli, a helyszíni meccsélmény hatását csak fokozta bennem, köszönet érte! Várom a következőt.
Más: Ez a Griffin fiú (már én is erős szimpátiával figyelem) nem rokona véletlenül a mi lánykánknak? (Ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánok neki:)

halamita 2011.01.24. 11:29:43

@Charley11: Én köszönöm! :)
Már fel is került a következő bejegyzés, lehet olvasgatni. Ami a két Griffint illeti, nem tudok rokoni szálakról köztük, de ha legközelebb találkozom Kelsey-vel, mindenképpen rákérdezek.
süti beállítások módosítása