Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) californication (37) Californication (1) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Mestermunka

2011.04.13. 22:33 | halamita | 4 komment

Címkék: kosárlabda mizo pécs 2010 allie quigley zeljko djokic iványi dalma fegyverneky zsófia nagy bujdosó nóra kelsey griffin sara krnjic sarok nikolett

A pályaelőny megtartása egy adott számú győzelemig tartó párharcban kulcsfontosságú. Ennél talán csak annak van nagyobb jelentősége, ha az ellenfél csarnokából hozza el valaki a két pontot. Ez a bravúr sikerült most a Pécsnek, és a látottak alapján sikerük teljesen megérdemelt volt a Sopron felett az Arénában. A vendégek a találkozó jelentős részében - az első találkozóhoz hasonlóan - összeszedettebben, pontosabban, taktikusabban kosárlabdáztak, emellett óriási szívvel harcoltak, s az elengedhetetlen (egy-két) kiemelkedő egyéni teljesítményen túl csapatként is jobb benyomást keltettek. A statisztikai lőlap is pécsi fölényt mutat: az eladott labdákon és személyi hibákon kívül minden paraméterben felülkerekedtek ellenfelükön, így nem is zárulhatott másként a bajnoki döntő második összecsapása, mint a Pécs 2010 győzelmével.

Ha a kosárlabda az ökölvíváshoz hasonlóan pontozásos sportág lenne, akkor a pontozóbírók egyhangú döntéssel hozták volna ki a pécsieket 3:1, 4:1, 3:1 arányban. Az első negyedben egyszerűen átgázoltak a trónkövetelőn, védekezésben mindenhová odaértek, a párharcokat rendre megnyerték, s támadásban pedig folyamatosan rendezetlen védekezés ellen tudtak könnyű kosarakat szerezni. Már itt megrogyasztották az MKB-t, akik innentől kezdve szinte végig csak az eredmény után futottak. A második negyedben Székely Norbert ugyan összerakta kicsit a defenzív játékukat (például zónával is próbálkoztak), s a játékrész közepére fel is zárkóztak valamelyest, azonban a pécsi kiegészítő emberek feljavuló játékával (Palusná, Krnjic, Sarok) visszaverték a próbálkozásukat a baranyaiak. A nagyszünet után megtorpant a Pécs, beleszaladtak néhány pofonba, és azon túl, hogy támadásban eléggé leálltak, elkövették azt a hibát, hogy a hazai magasembereket közel engedték a gyűrűhöz, amit Tamanéék könyörtelenül kihasználtak. Ez a menet egyértelműen az övék volt. A záró periódusban viszont nem folytatódott a hazai hegemónia, mert a vendégek nem hagyták magukat, és a fej-fej melletti küzdelem után a végjátékban ők tudtak újítani, így ezt a traktust is behúzták. Mint ahogy a mérkőzést is.

Nézzük meg, mik voltak a mérkőzés egyes periódusainak kulcsmomentumai! Az első menetben negyedben rögtön támadólag léptek fel, és agresszív játékukkal meglepték a vendéglátókat. Nagyon jól működött a védekezésük, Krivacevicset és Tamanét rendre kitolták a festékből, és az elváltásokat is pontosan, gyorsan hajtották végre. Ráadásul mind Nagy-Bujdosó, mind Griffin kifejezetten hatékonyan játszott támadásban is, és pazar összjátékaikból sok pontot gyűjtöttek csapatuk számára. Hiába erőlködött a Sopron, nem nagyon talált fogást az olajozottan működő gépezeten. Pechükre az első találkozóval ellentétben ezúttal kifejezetten korrekt bíráskodás zajlott, a játékvezetők végtelenül következetesen fújtak, és az elején nyilvánvalóvá tették: eszük ágában sincs szétfütyörészni a mérkőzést. Ez a felfogás egyértelműen a Pécsnek kedvezett, mert így kellő határozottsággal tudtak pozíciót fogni, ami nagyon nem ízlett a puhán játszó ellenfelüknek.

A második negyedre aztán felvette a kesztyűt a Sopron, de a kevés pontos játék továbbra is azt jelezte, nem az ő akaratuk érvényesül. Sikerült ugyan megakadályozniuk, hogy a pécsiek leindítsák őket, de ennek az volt az ára, hogy ők maguk is kevésbé hathatósan (kevesebb emberrel) tudták támadni a gyűrűt. A zónára való átállásuk is felemásra sikeredett, mert a Pécs borzasztó gyorsan lereagálta, és rövid időn belül háromszor is kijátszotta a területvédekezésüket ugyanazzal az egyszerű, de hatásos (ziccerrel végződő) figurával.

Ebben a szakaszban lépett elő kulcsemberré Palusná, aki nem töltött ugyan túl sok időt a pályán (összesen 11 percet, s azt is mind az első félidőben), de az első két-három rosszul sikerült megmozdulása nem szegte kedvét, és amint rájött, hogy a középtávoli tempók ezen a napon nem fognak ülni neki, keresett valami mást, amivel hasznossá teheti magát. Elég gyorsan megtalálta: magasságának és jó helyezkedésének köszönhetően egymás után szedegette le a támadópattanókat, így nemhogy az ellenfél nem tudott indulni, de még új 24-hez is juttatta csapatát. Hátramenetben is odatette magát: még mindig meglévő lassúságát keménységgel, zavaró védekezéssel, ellentmondást nem tűrő kizárásokkal igyekezett ellensúlyozni, és nem habozott csúszni-mászni, vetődni a labdákért. Egyszóval úgy viselkedett, mint egy igazi pécsi. Ami viszont talán a legfontosabb volt Djokic számára, hogy több percen át pályán lehetett hagyni, és ezalatt kezdő centere létfontosságú szusszanáshoz juthatott a padon, melyet Griffin aztán alaposan meghálált a későbbiekben: hiszen a tegnap még csak bicegő "alaszkai grizzly" a mérkőzés nyerőemberévé vált.

A harmadik negyedben aztán leállt a Pécs támadásban. Félelmetes külső sora nem termelte (tovább) a pontokat, rádobásuk se nagyon volt, eladott labdájuk annál több. És ahogy ez lenni szokott, a kimaradó ziccerek és az elszórt átadásokból azonnal indult az ellenfél, és gyakorlatilag ugyanazt tette a Sopron, ami miatt hátrányba került a mérkőzés elején. A szünetbeli taktikai finomítások közelében a két centerüknek (Horti ebben a szakaszban már nem lépett pályára) sikerült megvetnie a lábát a festékben, és Tamane - ha egyszer szembe tudott fordulni a palánkkal - rögtön meg is szórta magát, mint ahogy Krivacevic is, aki ha nem ment közelről, bedobálta a körte felső sarkából. Ebben a periódusban feltűnően sokszor jutott második esélyhez a Sopron: a lecsorgó labdákat rendre ők szerezték meg, és könnyű kosarakat szereztek belőlük. Az elhalkuló Iványi-Fegyverneky-Quigley triótól az új erőre kapó Griffin vette át a stafétabotot, ő gondoskodott arról, hogy csapata előnye - ha minimálisan is - megmaradjon.

Az utolsó tíz percben nagyon sokáig képtelenség lett volna megjósolni, ki húzza be a találkozót. Nagyon magas színvonalú játék folyt a pályán, több remek egyéni megmozdulással mindkét oldalon. Egy idő után egyértelművé kezdett válni, hogy a párharc (most is) inkább a fejekben fog eldőlni, mert amit fizikailag lehetett, megtett mindkét csapat. Nos, ezúttal a pécsi kisemberek voltak azok, akik jobban megrázták magukat, és egymás után, egymást erősítve tudták hozzátenni azt a pluszt, ami a meccs megnyeréséhez szükségeltetett. Előbb Quigley mutatta meg, hogy elképesztő kosarakat tud dobni, majd Fegyverneky villant védekezésben (és támadásban), végül pedig a csapatkapitány, Iványi bizonyította klasszisát és higgadtságát.

2-0-ról fel lehet állni, sőt, fordítani is, ezt a Sopron már bizonyította 2007-ben. A felállás azonban ezúttal annyiban más, hogy akkor Johnson és Edwards hirtelen távozása, valamint a sérülések miatt alig maradt bevethető játékosa a pécsieknek, és az első két győzelmük is a bravúr kategóriájába tartozott. Most viszont hasonló "szökésre" nem látni sok esélyt, arról nem beszélve, hogy Zeljko Djokic csapata rendkívül szervezetten, tudatosan és taktikai szempontból maximálisan felkészülten játszik, ahol mindenki tudja a szerepét, és aláveti magát a csapat érdekeinek. Székely Norberték az egyéni képességeken túl nem sok mindenben bízhatnak a Pécsett rendezendő harmadik összecsapáson - ahol valószínűleg pokoli hangulat vár rájuk -, mert az első két találkozón sem játékban, sem harcosságban nem sikerült lépést tartaniuk a címvédővel. Hacsak nem nyújtanak valami egészen különlegeset vasárnap, jövő héttől elkezdődik számukra a nyári szünet.

fotó: Rébay Viktor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr672824492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maydayray 2011.04.14. 07:57:39

Akkor úgy néz ki, Keller Mackónak még több aranya lesz, mint Bubunak? :-)))

műművész 2011.04.14. 10:17:44

@maydayray: Mackónak már most is - sokkal - több aranya van, mint Bubunak.
Úgy tudom, Bubu mindössze 3 magyar bajnoki címmel rendelkezik.
Más kérdés, hogy Bubu minden aranynál csapata meghatározó játékosa volt, Keller Mackó pedig egy fontos kiegészítő ember.

maydayray 2011.04.14. 11:13:55

@műművész: azért nem azt írtam, hogy több aranya lesz, hanem hogy MÉG több aranya.

halamita 2011.04.14. 11:23:52

A "méget" egyelőre ne kiabáljuk el, az viszont egyértelmű, hogy a döntőben eddig mutatott játék és a harmadik meccs helyszíne okán nagyon a Pécsnek áll a zászló. Drasztikus fordulatnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy Mackó ne gazdagodjon egy újabb arannyal. Szép befejezését jelentené hosszú pályafutásának.
süti beállítások módosítása