Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Kaliforgia S06E09 - felirat

2013.03.14. 21:41 | halamita | 3 komment

Címkék: fordítás felirat californication

Karen.jpgMeglepődve olvastam egy kommentben, hogy nem vagyok elég lelkes, sőt, odáig alacsonyodok, hogy egyenesen "szar"-nak tituláljak egyes epizódokat, és ezen kicsit elgondolkodtam. Komolyan felmerült bennem a kérdés, hogy vajon tényleg szeretnem kell-e a sorozatot, amit éppen fordítok. A válaszom egyértelmű (és talán meglepő): nem! A magam részéről - és ez tényleg szigorúan a saját, másokra nem (feltétlenül) vonatkoztatható véleményem - úgy gondolom, hogy az én feladatom nem elsősorban a film művészi értékének méricskélése, hanem az eredeti nyelvi közeg lehető legpontosabb átültetése magyarra. Éppen ezért egy sorozatot nem feltétlenül addig fordítok, amíg "élvezem" az epizódokat, hanem amíg szórakoztatónak, kihívásnak tartom a fordítását.

Félreértés ne essék, nincs különösebb bajom a Kaliforgiával, annak ellenére, hogy az utóbbi négy évad összesen nem ér fel az első kettő színvonalával. Mindig szívesen nézem meg, a fordítását pedig kifejezetten élvezem. Remélem, ez a munkámon is meglátszik. Ugyanakkor a blogomon fenntartom magamnak a jogot, hogy a filmhez olyan kommentárt fűzzek, ami csak jólesik. Ha úgy tartja úri kedvem, az epizódról fejtem ki a gondolataim, máskor a fordítással kapcsolatban írok ezt-azt, s az is előfordul, hogy egyszerűen csak kitöltöm a helyet a kép mellett. Akit nem érdekel, nyugodtan átugorhatja. A lényeg úgyis itt következik:

Parancsoljatok, a felirat: Californication.S06E09.HDTV.XviD-AFG. Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr625135307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThomasGreg 2013.03.14. 21:48:07

Thx.
És Lew Ashby a király.
Szip-szipp. Mekkora évad/karakter volt már...

hankmoodyrulez 2013.03.14. 23:46:03

Először is szeretném megköszönni az immár többévados munkádat, sokunknak szereztél kellemes perceket a fordításaiddal az évek során!

A bejegyzéseidet olvasva nem semmi fazon lehetsz, a karakteres véleményalkotás pedig szíved joga, ráadásul teljesen igazad van, nem kell szeretned minden pillanatát egy sorozatnak, még ha rajongója vagy is, a fordításaidat pedig nem érheti kritika, nem kell a fanyalgókkal foglalkozni.

Ami a Kaliforgiát, leánykori nevén Californication-t illeti, sajnos egyet kell értsek a korai évadokkat illető meglátásoddal. Már a Carla Guginós, bírósági tárgyalással foglalkozó évadra azt mondták, hogy ez már reboot, és nem biztos, hogy van még kakaó a sorozatban, pedig az sem ma volt. Én idénre kilátásba helyeztem egy kaszát, ha az lesz, ami lett, de olyan guilty pleasure a sorozat, hogy nem bírom abbahagyni, a cancelig szerintem maradok. Ha azt vesszük, Kapinosék nem árulnak zsákbamacskát, mert az epizódok végén megjelenő "agressive mediocrity" tökéletesen jellemzi a Cali jelenlegi irányvonalát. Keményvonalas középszerűség, megspékelve néhány felejthetetlen pillanattal és emlékezetes karakterrel. Ami a bánatom, hogy benne lenne a potenciál, ha tökösek lennének az írók.

Az előző évad végén nagyon mérges voltam az utolsó "csavarra", reméltem, hogy Hank összeáll Karennel és ez lesz az új status quo. És hogy így is marad, nem borítják egyből valami nevetséges indokkal. Erre jött az elején mindjárt az "annyira magam alatt vagyok, hogy nem is tudom, akarom -e még, hogy folytatódjon kettőnk között" Hank-től, ami a majdnem kaszához vezetett nálam. Ugyanis hatodjára már hiteltelen a "Karen a mindenem, örök szerelem, örök hűség - amíg együtt vagyunk, de ha szétmegyünk, már ugrom is bele az első szemrevaló punciba" féle Moody krédó. Érzésem szerint el kellett volna dönteni, hogy képesek -e az írók Hank és Karen részére is jó sztorit írni és úgy is hozni a dramedy-t, hogy Moodyék egy család, vagy megszabadulni Karentől és Beccától és mehet a sex&drugs&rock'n'roll. A "hogyan írjunk sztorit úgy, hogy Hank minden évadban új jó nőt dughasson, de a végén mindig visszatalál Karenhez" lemez viszont elképesztően unalmas. Ha nem lennének Charlie már-már karikatúraszerűen eltúlzott, harsány nagyjelenetei, unalomba fulladna az egész és talán pont az ő figurája lógna ki leginkább egy mélyebb, családi drámázásból, de számomra a sorozat leginkább a kihagyott lehetőségekről szól ebben a formájában. De mint mondtam, amíg Moody velünk van, ráadásul minőségi feliratokkal élvezhetjük hétről hétre, maradok tisztelettel.

Mégegyszer köszi a feliratokat!

deletedblog 2013.03.17. 20:02:43

"One girl, two cocks! Ultimate showdown" :)

Szerintem a történet a negyedik évad végéig nagyon is élvezhető, tele "epic" momentumokkal, voltak meglepetések, kevés időkitöltő, gyenge ballaszt epizód. Ki ne szerette volna azt a jelenetet, amikor hotelbe vonul az I killed myself today c. zenére. A zenék, hát igen, már azok sem az igaziak, pedig milyen szellemes kiegészítői voltak a sorozatnak. DD színészi játéka - és a történet! - teljes mértékben szállította a színvonalat addig a pontig. A jelen évad pedig DD erőlködése a karakterben - mintha nem is Hank lenne; mintha a karakter segítségért kiáltana, hogy történjen már valami -, ami körülötte történik, az pedig egy olcsó ripacsköntös.

Én örülök, hogy véleményezed a részeket, és nem azért mert nagyjából egyetértünk, szeretek olvasni tőlem eltérő véleményeket is, hanem mert érzésem szerint elkerülhetetlen a reflexió az ember "munkájára".

Ezúton is köszönöm.
süti beállítások módosítása