Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Hazai pálya

2011.04.09. 20:12 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: sopron kosárlabda mizo pécs 2010 allie quigley székely norbert zeljko djokic iványi dalma fegyverneky zsófia nagy bujdosó nóra sara krnjic sarok nikolett raksányi krisztina gina palusná

Küzdelmes találkozón érvényesítette pályaelőnyét a Pécs 2010 a női bajnokság döntőjének első összecsapásán az MKB Euroleasing Sopron ellen. A 82-76-os végeredmény szoros mérkőzést sejtet, s a megállapítás tulajdonképpen helytálló is, annak ellenére, hogy a hazaiak a meccs nagy részében sokkal jobban kosárlabdáztak ellenfelüknél. Abban, hogy a harmadik negyed közepére nem rendeződött el minden érdemi kérdés, több tényező is komoly szerepet játszott.
Elsőként mindenképpen azt kell megemlíteni közülük, hogy a Sopron egy pillanatra sem adta fel, még akkor sem, amikor elúszni látszott a hajó, s amikor bárhogy próbálkoztak is, mégsem tudtak igazán fogást találni a Pécsen. A két csapat már többször bebizonyította, hogy képes felállni komoly hátrányból is a másik ellen, és a vendégek tartását mutatja, hogy ha görcsösen, összeszorított fogakkal is, de töretlenül zakatoltak tovább, s a végjátékra szívós munkával felkúsztak egészen három pontnyi távolságra. Az más kérdés, hogy ennél többre nem futotta, és a másik oldalon pedig beesett egy-két ihletett (szerencsés) dobás, s ezzel eldőlt a mérkőzés.
A második nagyon fontos tényező a rutin. A kritikussá váló utolsó negyedben egyértelműen megmutatkozott, hogy a vendégek padja jóval tapasztaltabb – játékos és edzői szinten egyaránt. A csereként beálló Eördögh-Németh-Tamane, trió (Fűrésszel kiegészülve) sok jó megoldással vétette észre magát ebben a szakaszban: hol egy kulcshelyzetben kiharcolt faulttal, hol jó védekezéssel, gólpasszal, hol egy triplával, Tamane centermunkájáról már nem is beszélve. Az ő extrájuk nélkül nem tudott volna visszajönni a meccsbe a Sopron. Ebbéli igyekezetükhöz némiképp asszisztált a hazaiak edzője is: Zeljko Djokic egészen a záró szakasz 6. percéig várt az időkéréssel, pedig csapata láthatóan leállt támadásban és védekezésben is, és a soproniak 14-4-es sorozata teljesen nyílttá tette a mérkőzést. Ha korábban megakasztja az ellenfél lendületét, a csarnokban kevesebben lesték volna aggodalmas arccal a 73-70-es állást.
Nyilván ha az egyik csapat beleerősít, az kihatással van a másik játékára is. Az előnyét fokozatosan (és lineárisan) építgető Pécs szépen eljutott arra a pontra, ahonnan már elvileg „nincs visszaút” – emlékeim szerint 17 ponttal is vezettek már a 3. negyedben. Hiába kezdték el azonban fejni az órát, ha hosszú támadásaikat nem sikerült pontosan befejezni. Több ziccert is kihagytak egymás után a végjátékban, és – kis túlzással – csak Iványi és Fegyverneky klasszisának köszönhették, hogy nem énekelték ki a sajtot a szájukból. Tény, hogy Krnjic és Raksányi meglehetősen zsenge korú, Keller pedig talán már némileg túl van pályafutása zenitjén, az ablak-ajtó helyzeteket azonban illik bedobni, ha bajnok akar lenni az ember.
A soproni feltámadásra magyarázattal szolgálhat a pécsi rotáció megbicsaklása is: Djokic mester sérülés miatt még a félidő előtt elveszítette egyik kulcsemberét a palánk alatt (az addig is sok megpróbáltatáson áteső Griffint), és a helyükre beküldött Palusná-Keller páros számára túl magasnak bizonyult a döntő mércéje. A szlovák center szembetűnően lassabban (s ráadásul rossz ritmusban) mozgott a többiekhez képest, és nem tudta érvényesíteni – kétségkívül meglévő – remek fizikai adottságait, a vészmegoldásként felküldött Keller pedig küzdött ugyan, de amikor hőssé válhatott volna, kihagyta ordító helyzetét. Így viszont több teher hárult Krnjicre és Nagy-Bujdosóra, aminek az lett a következménye, hogy az előbbi kicsit elfáradt a végére, utóbbit pedig nem nagyon lehetett hármas poszton játszatni.
Végül, de nem utolsósorban ott volt az a faktor, melyre az előzetes esélylatolgatásokkor már rákérdeztünk a két csapat edzőjétől: a játékvezetés. Székely Norbert akkor – nagyon helyesen – annyit mondott, hogy „nem szabad a játékvezetést központi kérdéssé tenni”, ill. hogy „meg kell próbálni alkalmazkodni az aktuális játékvezetői felfogáshoz”. (Ehhez képest éppen ő hánytorgatta fel nyilatkozatában ténykedésüket a mérkőzés után.) Zeljko Djokic pedig azt hangoztatta, hogy mennyire tiszteli a döntőre nevezett játékvezetőket. Kíváncsi lennék, vajon tartotta-e akkor is ezen állítását, amikor a feltűnően indiszponáltan fújó Hegedűs sporttárs már a negyedik érthetetlen faultot fújta rá Kelsey Griffinre.
Félreértés ne essék, a mérkőzés végkimenetelébe nem nyúltak bele a sípmesterek (az említett játékvezető jó néhány ítéletét – ill. nem fújását – joggal kérhették számon a vendégek is), az viszont tény, hogy – sajnos immáron hagyományosan –ismételten a leggyengébb láncszemnek bizonyultak e két csapat párharcában. Miután az első negyedben 10 szabálytalanságot fújtak a Pécsre (az 5 sopronival szemben – Pécsett!), és az első 18 vendégpontból 12 született büntetőből, valószínűleg rájöttek, hogy ha így fújnak tovább, ad 1: nem marad pályára küldhető pécsi a végjátékra, ad 2: ők sem jutnak ki ép bőrrel a csarnokból. Erre a második negyedben igyekeztek korrigálni az aránytalanságokat, s olyanokat is befújtak a vendégeknél, melyek felett korábban szemet hunytak. A második félidőben (és különösen az utolsó traktusban) pedig lenyelték a sípjukat, és csak a nagyon látványos eseteknél állították meg a játékot, de ott is voltak olyan kedélyborzoló ítéleteik (például a sportszerűtlen hibák esetében), melyekkel megint csak nem azt sugallták, hogy a helyzet magaslatán állnának. Az, hogy döntéseikkel kinek kedveztek inkább, nyilván nézőpont kérdése, de az biztos, hogy az első félidőben nem a kidolgozott játékával maradt meccsben a Sopron. Ennyit a megfújt hazai pályáról.
S hogy mivel tudott ellenfele fölé kerekedni a Pécs? Először is a váltogatott védekezésük továbbra sem nagyon ízlett a vendégeknek – túl sok extra kosarat kellett dobniuk ahhoz, hogy megtartsák nyerési esélyeiket. (Legtöbbször azonban elég tanácstalanul adogatták körbe a labdát a periméteren.) Másodsorban azzal, hogy Iványiék remekül dobtak távolról: az első félidőben hétből hat beesett nekik a triplavonalon túlról, és az egész mérkőzést tekintve 30 pontot szereztek így (nem akármilyen dobószázalékkal). Harmadrészt azzal, hogy a pécsi külső sor fantasztikusan játszott: amellett, hogy 0 ponton tartották Colemant, és Holt se tudott annyira villogni Fegyverneky szorításában, támadásban is határozottnak és eredményesnek bizonyult az Iványi-Fegyverneky-Quigley trió. Azzal pedig, hogy ezúttal fel tudott nőni melléjük Raksányi és Sarok is, összességében a maguk javára billentették a mérleget a kisemberek tekintetében. És ha még ez se lett volna elég, még mindig ott van a pécsi közönség…
A párharcnak azonban még koránt sincs vége. A nagyon fontos első győzelem ugyan megvan a pécsiek számára, ezáltal továbbra is él a pályaelőnyük, viszont az MKB várhatóan nagyon odateszi magát a saját pályáján, hiszen egy második vereség a „szakadék szélére” taszítaná őket (ahol köztudomásúan nem túl kellemes egyensúlyozni). Székely Norbert minden bizonnyal megpróbál rendet rakni egy-két fejben (Colemannel biztosan elbeszélget majd külön is), Zeljko Djokic pedig elmormol néhány imát, hogy a vasárnapi MR ne mutasson ki súlyos elváltozást a földbe döngölt Griffinnél. Szerdán este pedig úgy gyürkőznek majd egymásnak a felek, mintha az első mérkőzés meg sem történt volna, hiszen tudják: (a pécsi mester szavaival élve) minden mérkőzés külön univerzum. És háború.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr352812799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása