Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Kedvenc kajáink - őzpörkölt

2012.03.16. 13:52 | halamita | 2 komment

Címkék: pörkölt recept őzpörkölt kedvenc kajáink

01_ozporkolt_cimlap.jpgFérfiemberből való vagyok, ráadásul a Bika jegyében születtem, tehát nálam a "kaja" fogalma a pörköltnél kezdődik. Úgy általában hús(os)ételeket szoktam készíteni, ha főzni támad kedvem, és a szívem csücske egyértelműen ez a hungarikum. Készítettem már mindenféle állatból (a birkától a dámvadig), de "alapként" is sok ételhez felhasználom, például a krumplileveshez is. Nagybátyám állatorvos, ezért viszonylag könnyebben jut vadhúshoz, s nemrégiben is hozott néhány kiló őzhúst, a szüleim (főleg édesapám) pedig alig várta, hogy hazajöjjek, és elkészítsem. Ahogy azt a sorozat nyitórészében írtam, legtöbbször ösztönszerűen, "érzésre" főzök, és ez különösen igaz a gulyásra (ahogy nálunk nevezik), de édesanyám régi receptfüzetében találtam egy olyan - tételesen leírt - variációt, ami tényleg nagyon finom, és bárki által megismételhető. Az eredmény garantált! A recept a Tovább gombra kattintva elérhető.

Őzpörkölt04_ozporkolt_talalas_small_300.jpg
elkészítési idő: kb. 2-2,5 óra (plusz az előkészületek)

Hozzávalók:
kb.1,5 kg őzhús
2 evőkanál zsír
2 evőkanál olaj
4 közepes fej vöröshagyma
4 teáskanál pirospaprika
2-3 zöldpaprika (vagy lecsó)
1-2 fej fokhagyma
2 púpozott kávéskanál bors
3-3 db szekfűbors (fehér), ill. egész bors
2 púpozott kávéskanál őrölt kömény
3 db babérlevél
3 teáskanál vegeta (ételízesítő)
1 teáskanál só
1 dl vörösbor (plusz, amit megiszik főzés közben az ember)

Elkészítés (a dőlt betűvel szedett részek szó szerinti idézetek édesanyám receptfüzetéből):

02_ozporkolt_zubbantas_small.jpgA zsiradék fele legyen zsír és fele olaj, amikor kellően felforrósodott (egy kocka hagymát rádobva rögtön a felszínre jön pezsegve), ezen négy fej hagymát megdinsztelni. Levenni a tűzről, pirospaprikát négy teáskanállal tenni bele. Érdemes beleönteni kb. fél deci vizet, és összekeverni, mielőtt visszatennénk a közben erősre vett lángra, mert egyrészt akkor nem kapja meg a tűz, másrészt a hirtelen besűrűsödő "trutyiban" könnyebb elkeverni a nyers húst. A nagy láng azért kell, mert valóban "pörköltet" készítünk, kell az ízéhez, egyébként pedig ha a hús széleit hirtelen megsütögetjük egy kicsit, jobban megtartja belül a levét, s a végén ízletesebb lesz tőle. Szegi Győzi úgy szokott fogalmazni, hogy ilyenkor hagyni kell egy kicsit "zubbanni" a húst, amit nagyjából annyit tesz, hogy olyan 15-20 másodpercenként forgatni kell egyet-kettőt a húson, hogy minden oldala szépen kifehéredjen. Ezt egészen addig érdemes csinálni, míg a hús el nem kezd egy kicsi levet ereszteni, amit onnan veszünk észre, hogy habos szélű mini "gejzírek" jelennek meg a húsdarabok között. Ekkor lehet elkezdeni a hozzávalók adagolását.

02_ozporkolt_fuszerezes_small.jpgÉn ilyenkor szoktam beletenni a két-három paprikát és egy paradicsomot (nyáron), illetve a 2,5 dl-es házi lecsót (egyébként), és egy öt percig azzal is összerottyantom, de ezt már kis lángon teszem (s ezen már nem is állítok). Ezután 1-2 fej fokhagymát, 2 púpozott kávéskanál borsot és köménymagot, 3-3 db szekfűborsot (fehér) és egész borsot (fekete), 3 db babérlevelet, 3 teáskanál vegetát teszünk bele. Ha kell, kevés vizet öntünk hozzá. Ez körülbelül 1-1,5 decit jelent, attól függően, milyen húst használunk. A pörköltet innentől kezdve hagyni kell fedő alatt főni, hogy az ízek összeérjenek, a hús megpuhuljon. Negyedóránként elég egyszer forgatni rajta, de alapjában véve békén kell hagyni úgy másfél-két órán át.

03_ozporkolt_puhitas_small.jpgEkkorra a hús kezd puhulni - vagyis már gond nélkül el lehet rágni, de még nem omlik szét az ember szájában -, illetve csontról kezd leválni, s ekkor elérkezik a főzés utolsó szakasza, mely majdnem olyan fontos, mint az eleje, ugyanis itt is rendesen el lehet rontani az ételt. Lezárás előtt fél órával 1 dl piros bort teszünk bele. Innentől kezdve viszont érdemes gyakrabban felemelni a fedőt, mert amint elforr a bor, a pörkölt hajlamos ijesztő gyorsasággal elfőni a levét, s aztán odakapni. Ezért inkább sűrűbben kevergessük meg, s vigyázzunk, nehogy odakapjon. Ha a főzőkanállal az edény falához nyomott hús gond szétmállik, nem kell tovább rotyogtatni, le lehet venni a tűzről. Köretként kenyeret, főtt krumplit, tarhonyát szoktunk enni hozzá. És persze vörösbort kortyolgatni!

05_ozporkolt_finom_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr594320192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BRAAJEN 2012.03.16. 21:16:21

1dl? vörösbor? és víz???
Hát tudod....:-)
De ahány ház, annyi házmester!
Tiszteletem anyukádnak!
De csak jóféle vörösbort szabad!
Köretnek túroscsuszát ajánlok hozzá!

patikaisó · http://patikaisox.hu/ 2012.03.17. 15:11:09

Egészséges ételhez, használjon tiszta sót!
süti beállítások módosítása