Hal, amit a szádba teszel

Blog (a pécsi női) kosárlabdáról és sok minden másról

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) NBA (4) nba (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Manchester United - évértékelő (2. rész)

2012.05.22. 22:39 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: manchester united csapatösszerakós tom cleverley

antonio-valencia.jpgAz előző szezon játékosteljesítményeinek értékelését - a kapusokkal és hátvédekkel megkezdett sort folytatva - a középpálya és csatársor osztályzásával fejezem be, mielőtt rátérnék az egész év sommázására és a jövőbe tekintésre. Ahogy az első részben is, most is igyekszem úgy kiosztani az érdemjegyeket, hogy az adott játékost csakis az előző évadban mutatott produkciója alapján díjazzam, és a korábbiak (vagy eljövendők) csak akkor számítanak be (akár pozitív akár negatív irányban), ha az illető "két jegy között áll". Az ítéletem, bár valós teljesítményen és rendszeres nyomon követésen alapszik, összességében így is inkább szubjektív, mint objektív, mert (kivételesen) nem számokkal, statisztikákkal igyekszem megállapítani, kit hova sorolok a csapaton belül, hanem összbenyomásra, érzetre. Vagyis a tárgyilagosság látszata csak részben fedi a valóságot, valójában inkább az attitűd felé közelít. De most már jöjjön a lényeg: a szűrő és támadó szekció!

Csak a rend kedvéért, még egyszer felidézném, hogy az érdemjegyek milyen "szinttel" feleltethetők meg. Iskolás szóhasználattal élve elégteleneket (1), elégségeseket (2), közepeseket (3), jókat (4) és jeleseket (5) fogok osztogatni (le se tagadhatnám, hogy tanár voltam, ugye?), ahol az egyes "egyértelműen nem MU-szint"-et, a kettes "épphogy csak megüti az MU-szintet", a hármas "átlagos MU-játékos" (évjárattól függetlenül), a négyes "fontos ember" (aki nélkül érezhetően gyengül a csapat) és az ötös, "akit semmi pénzért nem adnék el".

Középpályások

Anderson - A dél-amerikaiak valahogy sosem bírtak igazán gyökeret verni Ferguson mindenkori Manchesterében. Akadtak köztük nagyszerű klasszisok (Verón), később komoly karriert befutott játékosok (Forlán), de vörösben sokra egyikük sem vitte. Azt hiszem, Anderson is ebbe a kalapba kerül(t), ő lesz az, akit pár év múlva "óriási ígéretként" fogunk emlegetni, akinek "sehogy sem sikerült befutnia". A sérülékenységén túl az a legnagyobb baja, hogy nem elég gyors, bár jól lát a pályán, nem mindig passzol jó ütemben és/vagy jó helyre, vannak jó szerelései is, de több a rossz, vagyis elég vegyes az összkép. A szezont jól kezdte, Ferguson is dicsérte, aztán megsérült, aztán... a nagy semmi. A visszatérése vagy túl korán történt, vagy a monyója szállt el, a lényeg, hogy értékelhető produkciót már nem tudott nyújtani. Érdemjegye: 2.

Ryan Giggs - Előrebocsátom, a Walesi Varázsló az egyik kedvenc játékosom. Pályafutása, játékstílusa habitusa mind-mind közel állnak a szívemhez. Ennek ellenére felette is eljár az idő, és bár jó döntésnek tartom, hogy egy évvel hosszabbított, már nem mindig tud meghatározó egyéniség lenni a pályán. Voltak jó meccsei, de a tavaszi hajrában már nem gyakran számított rá a mester. Nem véletlenül. Elvileg jövőre is látjuk még, valószínűleg kiegészítő szerepben, de ez lesz a hattyúdala. Érdemjegye: 3.

Ryan_Giggs.jpg

Ji-Sung Park - Miszter Megbízható, aki semmit se tud igazán jól csinálni, de azt legalább mindig hasonló színvonalon hozza. Legnagyobb erénye, hogy felszántja a pályát, és a fontos meccseken sem remeg meg - valószínűleg ezért volt mindig is Fergie egyik kedvence. Az elmúlt szezonban azonban a szürke eminenciás már egyértelműen nem volt képes arra a produktumra, amire korábban, és hirtelen nem is igazán tudnék felidézni egyetlen olyan maradandó megmozdulását, meccsét sem, ami az átlag fölé emelte volna. Érdemjegye: 3.

Michael Carrick - Egy igazán érdekes figura. A tavalyelőtti szezonja - mely egyértelműen a hanyatlás jeleit mutatta - után a fene se gondolta volna, hogy a 2011-12-es kiírásban meghatározó szerepet fog játszani. De aztán jöttek a sérülések, kiesett előle Fletcher (egész évre, talán örökre, sajnos), és nem maradt kit betenni, így hát rá maradt a szűrő - nem túl hálás - feladatköre. Ő pedig megoldotta a penzumát, mégpedig meglepően jól. Ugyan ő sem tartozik a villámléptű (és gondolkodású) futballisták közé, tapasztalata mégis aranyat ezüstöt ért. Bár időnként hibázott, több volt a jó meccse, mint az átlagos, kifejezetten rosszra pedig nem is emlékszem. Az egyetlen komoly fenntartásom vele szemben, hogy hajlamos inkább lassítani, mintsem felpörgetni a játékot, és hogy kifejezetten ódzkodik a váratlan megoldásoktól. Na jó, ez kettő volt, de csak egy jegyet "rontok" nála. Érdemjegye: 4

Luis Nani - Kétfajta Manchester United-szurkoló létezik: az egyik isteníti, és benne látja az új "céronaldót", a másik szerint agyatlan, önző vadbarom, aki többet árt csapatának, mint amennyit használ. Egyszóval megosztó személyiség. Mint általában, az igazság valahol a két véglet közt van félúton. A portugál vitán felül technikás, gyors focista, de nem állt kétszer sorba, amikor a taktikai érzéket és a megbízhatóságot osztogatták. Így aztán vannak fantasztikus megoldásai és az ostobaság határáig gyalázatosak (s mindezt akár egy támadáson belül is képes produkálni), illetve egy-egy jobb meccsét menetrendszerűen követi egy olyan, amikor a láthatatlan ember szerepében tetszeleg. Ismét csak - immáron sokadszor - visszatérek az eggyel korábbi évadhoz, amelyikben neki is volt egy fantasztikus szériája: futószalagon szállította a gólokat, s ha nem ő lőtte be, kiszolgálta a társakat (egy darabig), a most véget értben azonban ilyet sajna nem láthattunk. Többször bajlódott ő is sérüléssel (Ki nem? Tán még Ferguson is megjárta a kórházat egyszer-kétszer...), s talán ez is rányomta a bélyegét az éves teljesítményére, de most nekem egyáltalán nem tűnt meggyőzőnek. A hasznosság tekintetében nem volt jobb Giggsnél, így bár kissé alulértékelem, de mivel fél jegyet nem lehet adni, az érdemjegye: 3.

Ashley Young - Érdekes, hogy többeknél is megemlítettem, mennyire bipoláris évadot tudhatnak maguk mögött. Úgy látszik, a 2011-12-es Manchesterben ez volt a vezérmotívum, mert az Aston Villától igazolt Youngról is elmondható ugyanez. Ősszel termelte a gólokat, gólpasszokat, lendületesen, helyenként kifejezetten jól játszott, aztán úgy beleszürkült a mezőnybe, mint egy hathetes hulla télvíz idején. Addig, amíg pontokat köszönhetett neki a csapat, keveseket zavart, hogy komoly versenyt vív Jonesszal a legrosszabbul beadó manchesteri játékos (kevéssé) megtisztelő címéért, amikor azonban már rendre nem őt ölelgették a társak egy-egy gól után, bizony már feltűnővé vált. Az ő tavaszi visszaesése sokba került az Unitednak, mivel - a vele váltakozó, és hasonlóan alulteljesítő Nani miatt (is) - így erőteljesen féloldalassá, ezáltal kiszámíthatóbbá vált a csapat játéka, amire könnyebben felkészülhettek az ellenfelek. Érdemjegye: 3.

Paul-Scholes.jpgPaul Scholes - Amennyire szomorú voltam, amikor visszavonult, annyira örültem visszatérésének. Kétség nem férhet hozzá, ő volt a Mester legjobb igazolása - és nem csak januárban, az egész évet tekintve, en bloc. A jelenlegi keretben senki se tud olyan keresztlabdákat osztogatni, mint ő (és olyan rossz ütemben becsúszni se sokan), fantasztikus esze és szeme van a focihoz, és élemedett kora ellenére meg is tudja csinálni, amit a fejébe vesz. Reaktiválása telitalálatnak bizonyult játékban, mentálisan egyaránt. Ha azt írtam Vidicsről, hogy ha ő van, nem biztos, hogy a City nyeri a bajnokságot, akkor azt is el kell ismernem, ha Scholesy nem ugrik be "haknizni" menet közben, valószínűleg korábban eldőlt volna a párharc a két manchesteri klub között az elsőségért. Nála az osztályzással sincs túl sok probléma, hiszen őt már úgyse fogjuk "eladni sehova, semmi pénzért". Nem is akarjuk. Érdemjegye: 5.

Tom Cleverley - Az angol Szuperkupa-döntő után még azt prognosztizáltam, hogy ez a gyerek akár kiválthatja Sneijdert is (aki végül nem is került a Vörös Ördögökhöz). Nos, nem lett igazam, de ebben komoly szerepet vállalt Kevin Davies embertelen (amolyan tipikus szigetországi) becsúszása is, amellyel kettétörte a fiatal tehetség lábát, s vele együtt a szezonját is. Pedig addig öröm volt nézni a játékát. Kár, hogy ez a sajnálatos esemény még szeptember 10-én történt, a negyedik fordulóban. Utána sokáig sérült volt, majd visszatért, és ismét megsérült. Így ahelyett, hogy robbantott volna első felnőtt manchesteri szezonjában, inkább csak halkan pukkant. Nem is tudom, mit várjak tőle, mert tehetsége alapján nagy dolgokra lehet képes, de ha ennyire üveglábú, annyit lesz maródi, mint Robben és Ribéry együtt. Érdemjegye: 3.

Davies-Cleverley.jpg 

Darren Fletcher - Összesen tíz mérkőzésen lépett pályára a skót középpályás (Juj! Megígértem, hogy nem fogok statisztikázni!), de azokra is árnyékot vetett a rajta fokozatosan elhatalmasodó betegsége, így nehezen lehetne objektíven értékelni a teljesítményét. Carrickhez hasonlóan ő sem a pengés megoldásairól híres, viszont valamivel lendületesebb és jóval "harciasabb" természetű angol vetély- és csapattársánál. Kár, hogy ebből nem sokat láthattunk a szezonban. Reméljük, találkozunk még vele a pályán! Érdemjegye: 3.

Antonio Valencia - Ha létezik robotember, ő biztosan az. Nem a legbriliánsabb technikájú cselgép, igaz, az is tény, hogy a bal lába leginkább arra kell neki, hogy ne dőljön el futás közben, mint a harazsák, ettől függetlenül nem tudnék még egy olyan játékost mondani, aki amellett, hogy végtelenül fontos láncszeme volt csapata játékának, még rendre kiegyensúlyozott, jó (mit jó, kitűnő!) teljesítményt is nyújtott. A legszebb az volt, hogy miután sorozatban ejtette egyik ámulatból a másikba az Old Trafford közönségét, de megsérült, visszatérése után pontosan ugyanott folytatta, ahol annak előtte abbahagyta. Nem volt szüksége egy-két felhozó mérkőzésre, hogy újra formába lendüljön, egyszerűen beállt, bejátszotta a pálya teljes jobb oldalát, és futószalagon adta be Rooney-éknak (és nem feléjük) a jobbnál jobb labdákat. Nálam ő az év embere az Unitedban. Érdemjegye: 5.

Paul Pogba - A nyurga franciát csak azért vettem be a felsorolásba, hogy biztosan legyen legalább egy minden lehetséges érdemjegyből. A pályán eddigi egyetlen manchesteri (felnőtt) évadában nem sokat láthattunk tőle (azt se túl gyakran), annál többször került be a hírekbe elégedetlenkedése és a Juventusszal való kokettálása miatt. A magam részéről úgy vélem, a Manchester United azon klubok közé tartozik, melyhez tartozni megtiszteltetés (természetesen az említett torinói egyletről is elmondható ugyanez), de ha valakinek ez nem elég, akkor hordja el az irháját, de izibe', és ne rinyáljon, mint egy uszodai örömleány! E poszt írásakor még nem tudható, hogy végül hol köt ki, de az eddigiekért egy szép, egyenes karót megelőlegeznék neki. Érdemjegye: 1.

Csatárok

Michael Owen - Azt hiszem, az ő története az egyik legtanulságosabb focista sztori, amit az Élet írt. Ő az, aki próféta volt saját hazájában (azon belül szűkebb pátriájában is), aztán engedett a szirénhangoknak, és elment "Bajnokok Ligáját nyerni" a Real Madridhoz. Nevelőegyesülete, az FC Liverpool a következő évben elhódította a trófeát (vagy pontosabban: kirántotta az AC Milan markábóll), ő pedig egyik sérülésből esett a másikba. Utána visszatért Angliába, és némi keringőzést követően az ősi riválisnál kötött ki, ahonnan épp most tették ki a szűrét. Nem tudom, négy lejátszott mérkőzés alapján szabad-e egyáltalán osztályozni, de az azokon lőtt három gólja és egész pályafutása, személyisége előtt tisztelegve, búcsúzóul megajánlok neki (egy igazságtalanul kiosztott) "jó"-t. Érdemjegye: 4.

Dimitar Berbatov - Minden tiszteletem Fergusoné, de hogy miért kellett mélyfagyasztania (mert ez már nem jegelés volt) a regnáló gólkirályt, sose fogja velem megértetni, még akkor se, ha ismerem az indokait. Ismerem, de nem tudom elfogadni, mert lassítsa akármennyire a játékot, páratlan technikai tudására, fineszes összjátékára akkor is szüksége lett volna az elmúlt hónapokban a csapatnak, főleg annak tükrében, hogy sokszor nem éppen a kreativitás jellemezte a Manchester játékát. Másrészről, amikor pályára lépett, legtöbbször igazolta Ferguson döntését: nem hajtotta szét magát, nem termelte futószalagon a gólokat, nem tudott élni a (ritkán) kapott lehetőséggel. Hogy aztán ebben mennyi szerepe volt a körülötte elfogyó levegőnek, nem tudom, a mutatott produktumát láttam csak, az meg gyenge közepes fölé nemigen ment. Kár érte, több volt benne, és talán nem is hozta ki sem magából, sem Ferguson belőle a maximumot. Érdemjegye: 3.

Wayne Rooney - Az új hajával együtt némi agykezdeményt is növesztő Wazza kétségtelenül az United legnagyobb kincse jelenleg, aki még úgy is megérdemli az ötöst, hogy tisztán látszik, még ennél is jóval több van benne. Én még emlékszem a két szezonnal ezelőtti Rooney-ra (úgy írok róla, mintha valami vén csotrogány lenne), aki ha szembefordult a kapuval, és megindult, nem volt ember, aki fault nélkül megállítsa. A tavalyi Rooney-n ennek nyomát se láttuk: a cselei rendre besültek, gyakran könnyedén elszedték tőle a labdát olyan átlagos képességű védők is, akik papíron a szerelését nem cipelhetnék utána, és a passzaiba is rengeteg hiba csúszott. De elvégezte azt, amiért a pályára küldték: tisztességgel rugdosta a gólokat, márpedig egy csatárnak ez az igazi mércéje. Az, hogy mellette még "focizni" is tud, csak emeli a renoméját. Ha Wayne barátunk jól is játszott volna, tán még az Aranylabda-szavazáson is labdába rúghatott volna, így viszont elég távolról figyelte Ronaldo és Messi lábtengóját. Az érdemjegye: 5.

wayne-rooney.jpg

Javier Hernandez - A kis mexikóit látva a 2010-es vébén előre dörzsöltem a tenyeremet, amit igazolt is újonc szezonjában. Sőt, messze meg is haladta az elvárásaimat, ahogy szerintem szinte mindenkiét. Talán éppen ez volt a baj, mert a másodikban mindenki további előrelépésben bízott vele kapcsolatban, ami nem történt meg. Való igaz, csereként solskjaeri szinten termelte a gólokat, de legnagyobb hiányosságán, a mezőnyjátékán nem tudott érdemben javítani. Ezért aztán kétféle Chicharitót láthattunk a 2011-12-es szezonban is: azt, aki a lehető legjobb ütemben robban be az ötösön belülre, és még a hátáról is bepattan a labda, illetve azt, aki futás közben 5 méterre se tudja pontosan csapattárshoz passzolni a labdát, ugyanakkor képtelen megtartani azt, ha továbbítani nem lehet. Teljesítménye így neki is féloldalas, ráadásul a 2012-es naptári évben már ő se nagyon villogott. Érdemjegye: 3.

Danny Welbeck - A "Legjobb fiatal játékos" és a "Legtöbbet fejlődött játékos" díját egyformán bezsebelné, ha én osztogatnám a díjakat. Előbbire a Premier Ligát tekintve is reális esélye van. Pazar gömbérzéke van, rendkívül atletikus és gyors, ügyesen cselez, és nagyszerűen megérti magát Rooney-val. Ha valamiért nem hiányzott Berbatov a csapatból, az neki köszönhető. További előrelépést leginkább az jelentene számára, ha képes lenne formáját állandósítani, mert - valljuk be - azért voltak ordítóan hosszú terméketlen időszakai a szezonban. Ígéretnél már több, de még nem kész játékos. Szép jövő állhat előtte, ha kevesebbet lesz sérült. Érdemjegye: 4.

 

Ez volt hát a csapatnévsor, mindenki megkapta az év végi osztályzatát, mehet békével vakációzni, már aki nem vesz részt a hamarosan rajtoló EB-n. Nekem pedig még vissza van a csapat összesített értékelése, valamint egy-két gondolat az esetleges lyukak befoltozásával kapcsolatban. De erről bővebben a harmadik részben!

A bejegyzés trackback címe:

https://halamita.blog.hu/api/trackback/id/tr584525619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása