Címkék

albert tamás (1) allie quigley (25) bama.hu (8) beszámoló (2) blake griffin (1) boardwalk empire (47) Boleslav Polívka (1) boston celtics (3) Californication (1) californication (37) Castamere-i esők (1) chuck (18) cover (1) család (1) csaladi talalkozo 2011 (2) csapatösszerakós (5) czirják noémi (2) daft punk (1) dallas mavericks (2) dule milicic (1) Dunántúli Napló (1) eördögh edit (1) euroliga (15) fc barcelona (1) fegyverneky zsófia (22) felirat (217) feliratok (5) felirat blog (2) Férfiremény (1) fesztivál (1) film (3) filmajánló (6) fordítás (217) freestyle (1) fülöp zoltán (1) futásnapló (10) fűzy ákos (5) game of thrones (77) gina palusná (7) grant hill (1) győr (2) halászlé (1) hegi (1) horváth lilla (1) humor (1) imreh ajtony (7) interjú (7) irodalom (1) iványi dalma (22) jason kidd (3) játékosértékelés (1) játékoskeringő (1) jela vidacic (7) jesse stone (1) josé mourinho (2) kasabian (1) kedvenc kajáink (2) kelly mazzante (2) kelsey griffin (17) Kerekes Vica (1) kezdo5.hu (6) kosárlabda (59) kritika (3) Kubalibre (1) lábady zsófia (2) labdarúgás (1) lbtq (1) Lebron James (1) lebron james (2) lencsegulyás (1) lie to me (1) love is love (1) lukács béla (2) manchester united (17) masters of sex (36) Meg - az őscápa (1) mennyei játszótér (1) merthin (2) Merthin (4) miami heat (5) michael jordan (1) mizo pécs 2010 (47) nagy bujdosó nóra (21) napizene (1) nba (4) NBA (4) nba finals 2011 (1) NBA Live Europe 2012 (1) nicole ohlde (4) Noresfatu (2) noresfatu (1) őzpörkölt (1) pörkölt (1) Püspöki Péter (1) raksányi krisztina (15) rátgéber lászló (10) rázd meg a bikát (4) real madrid (1) recept (3) rózsa gábor (2) san antonio spurs (1) sara krnjic (21) sarok nikolett (12) sir alex ferguson (2) sixx (1) snyecc (2) Snyecc (1) somogyi andrea (1) sopron (4) statisztika (2) steal (7) székely norbert (2) The Sopranos (1) tom cleverley (3) Toni Erdmann (1) Top 50 (5) trailer (1) turóczi nikolett (2) turóczi nikoletta (10) U2 (1) vajda anna (1) vélemény (1) venice10km (10) video (4) wass albert (1) www.kezdo5.hu (2) yaxley (4) youtube (3) zalaegerszeg (1) zeljko djokic (26) zene (3) zenekritika (1) Címkefelhő

Filmes TOP 50 (2019) – 5. rész (10-1.)

2019.12.30. 10:58 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: filmajánló Top 50

m10.jpg

Ha a toplista eddigi sorrendje szubjektív volt, az első tízé egyenesen tetszőlegesnek mondható. Az alábbi műalkotások mindegyike mély benyomást tett rám, ami nem korlátozódott a moziban eltöltött két órára - magammal vittem őket, és azóta is bennem élnek. Megtudtam, megtanultam belőlük valami fontosat a világról, a benne élő emberekről, az életről, magamról. Nem mindig mosolyogtam, de a "jól szórakozás" nem is mindig jelent egyet a felhőtlen kacagással. Egy jó film ezt is tudja. Ezek mind tudják.

Filmes TOP 50 (2019) – 4. rész (20-11.)

2019.12.29. 12:54 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: filmajánló Top 50

m20.jpg

Ahogy közeleg az év vége, úgy közelítek én is a legjobb tízes felé. Miközben végigfutottam a ma sorra kerülő filmeken, az jutott eszembe, hogy ha velük érne véget a lista, akkor is azt mondanám, hogy kifejezetten jó volt az idei felhozatal - biztos vagyok benne, hogy az alábbiak között sokatok a 2019-es kedvencére lel. És nem véletlenül. Ebben a blokkban jobbnál jobb filmek sorjáznak, sőt akad köztük kitűnő (10/9-es) is.

Filmes TOP 50 (2019) – 3. rész (30-21.)

2019.12.28. 10:28 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: filmajánló Top 50

m30.jpg

A lista közepéhez érve talán nem meglepő, hogy a "jó" (7) filmek után érkeznek már az "egész jók" (8) is - tekintve, hogy a 2019-es termés kifejezetten színvonalas volt. Az értékelést egyébként mindig a friss élmény hevületében adtam, amikor a feljegyeztem a listámba, amit a héten láttam, és utólag nem is nagyon változtattam rajtuk - legfeljebb az azonos pontszámot kapók sorrendjén módosítottam valamelyest, ha esetleg utólagos impulzus ért.

Filmes TOP 50 (2019) – 2. rész (40-31.)

2019.12.27. 11:31 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: filmajánló Top 50

m40.jpg

Folytatódik hát a lista, immáron olyan filmekkel, melyeket kedveltem is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a 40. helyen túl csupa olyan mozi szerepelt volna, amitől kihullott a hajam nézés közben, mert azok be se kerültek a TOP 50-be (például a Downton Abbey, a maga ötös alá osztályzatával, nem beszélve az Alita: a harc angyaláról, ami az egyik leggyengébb film volt a tavalyi termésből). Az alábbiak mindegyike hetest kapott, ami nálam annyit tesz, hogy érdemes volt megnézni.

Filmes TOP 50 (2019) – 1. rész (50-41.)

2019.12.26. 16:01 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: filmajánló Top 50

m50.jpg

Régóta nem volt annyi szabadidőm, hogy blogposztot írogassak, annyi pedig végképp, hogy egyszerre többet is, azonban az általános karácsonyi henyélés rám is átragadt, abba pedig pont belefér, hogy naponta néhány percet elbíbelődjek az általam idén látott filmek emlékeinek felidézésével. Úgy döntöttem, megvalósítom régóta dédelgetett tervemet, és elkészítem a saját ötvenes listámat azon filmművészeti alkotások közül, melyeket a 2019-es évben láttam (elsősorban moziban, így bekerülhettek 2018-ban készült, de Magyarországon csak 2019-ben bemutatott, vagy egyszerűen csak hozzám idén eljutó darabok is). A bemutatáskor igyekszem spoilermentes maradni, és inkább kedvet csinálni a megtekintéséhez, mint mélyenszántóan értelmezni. A válogatás és sorrendbe állítás szubjektív, kizárólag a saját véleményemet és ízlésemet tükrözi Az ötrészes sorozat első blokkja a Tovább gombra kattintás után következik, a többiek pedig várhatóan egyesével az elkövetkező napokban.

A kóla, az kóla

2019.08.07. 08:35 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: vélemény manchester united love is love lbtq

loveislove.jpgCsak nagyon felületesen követem a #loveislove kampányt (és ellenkampányt), de meglep, hogy a feeden mennyire túltengenek a homofóbozó posztok, miközben egy twitterezőre sem emlékszem, amelyik magából kikelve követelte volna a Coca-Cola gyárak bezárását. Bár lehet, hogy nem megfelelő embereket követek.

Mindenesetre nekem is van véleményem a dologról, csak eddig megtartottam magamnak. Viszont tegnap délután kénytelen voltam színt vallani, amikor a fiam felhozta a témát, miközben gyomlálgattunk a kertben. A kölyök a tinédzserek lelkesedésével szállt fel a Fideszt szidalmazók bandwagonjára, mondván, hogy mekkora hülyeség az már, hogy valaki csak azért ne igyon többé kólát, mert az a homoszexualitást reklámozza.

Én viszont már öreg vagyok, kicsit lassabb a tempóm. Picit elgondolkodtam a dolgon aztán azt válaszoltam neki, hogy bár ritkán iszom, de szeretem a kólát, és ezen semmilyen reklámkampány nem fog változtatni, és ha megkívánom, bizony venni fogok magamnak egy üveggel. Viszont azt is meg tudom érteni, hogy valakit zavarnak a plakátok, és az általuk közvetített üzenetek.

Merthogy több is van belőlük, és jelentős részükkel az égvilágon semmi bajom nincs. A szerelem, az szerelem - tény és való. Legyél alacsony vagy magas, sovány vagy kövér, európai vagy afrikai, gazdag vagy szegény, árja vagy zsidó - ugyanúgy alapvető jogod szeretni és viszontszeretetben részesülni, és az érzést a világért sem irigyelném el senkitől. És igen, a homo-, tansz-, pán- és mindenféle egyéb más szexuálisokat is nemcsak, hogy ugyanúgy megilleti, de biztos vagyok benne, hogy ők is éppúgy képesek megélni ezt a csodálatos érzést, mint bármelyik heteró - vagy akármelyik élőlény, amelyik képes dopamint termelni, ha már itt tartunk. (És a kör talán itt még nem is zárul be.)

Ami viszont zavar, hogy az állításnak van egy olyan jelentésárnyalata is, amelyik nem az elvitathatatlan jogról szól, hanem az egyenlőségtételről. Amelyik azt sugallja, hogy az "ugyanúgy" az valójában "ugyanaz" is egyben. Azt, hogy mi legitim, helyénvaló és mi nem, általában az adott kultúra, társadalmi beágyazódás és a vonatkozó szabályozások döntik el. De attól, hogy egy adott korban mit tartunk jónak és elfogadhatónak, még nem jelenti azt, hogy az - abszolút értelemben - úgy is van. Mondok egy példát: százötven évvel ezelőtt úgy tartották, hogy a gyerek kisméretű felnőtt, ma ennek szinte a fordítottját véljük igaznak.

És ha már gyerekek és példák, visszakanyarodnék a tegnap délutáni beszélgetéshez. A kölyöknek azt hoztam fel, hogy mit szólna ahhoz, ha úgy akarnám megtanítani focizni, hogy közben tojáslabdát vinnék magammal. Merthogy a foci az foci, a labda meg labda. Ugyanazok, nem? Ja, hogy van amerikai foci és európai foci, és az egyiket ilyen, a másikat olyan labdával játsszák, és hogy nem kéne összekeverni a kettőt? Most akkor mégis van különbség? Nem "ugyanazok"? Tényleg? Na, ez a problémám a reklámmal is.

Nem tartom magam homofóbnak, nem utálok senkit csak azért, mert nem olyan a szexuális beállítottsága, mint az enyém. Ugyanígy nem a bőrszíne, a nemzeti identitása, a rassza, a politikai nézetei alapján ítélem meg az embereket, hanem a cselekedeteik alapján. Amit viszont nem szeretek, az a csúsztatás. Amikor a Manchester Unitedre azt mondják, hogy top csapat, vagy hogy Magyarországon dübörög a gazdaság. Vagy amikor azt akarják belém sulykolni, hogy az egyneműek közötti szerelem ekvivalens a biológiailag kódolttal. Merthogy nem az. És kíváncsi lennék, vajon a Coca-Cola helyeslően bólogatna-e ahhoz, ha a Pepsi előjönne egy olyan reklámkampánnyal, hogy a "kóla, az kóla".

MEGJEGYZÉS:
Az illusztrációként használt bélyegkép nem tükrözi a saját véleményemet, és nem is vállalok felelősséget érte. A  forrása: https://me.me/i/love-is-love-respect-1348808 

Trónok harca - sorozatzáró felirat

2019.05.20. 19:11 | halamita | 6 komment

Címkék: fordítás felirat game of thrones

gots08e06.jpgElérkezett hát a vég! A sorozat (s az abban szereplők), de van egy tippem, hogy a fordítói hármasunk számára is. A magam részéről eleve félig-meddig visszavonultam már, az eddig vitt sorozataim vagy befejeződtek, vagy kaszálták őket, és újat már nem vállalok jó ideje. Kérésre sem. Egyszerűen nem tudok időt szakítani rá. Fordítok enélkül is eleget.

Van abban valami sorsszerű, hogy pont a Trónok harcával fejeződik be egy majd napra pontosan 17 éve tartó pályafutás. Mert bizony, az első fordításom még 2002-ben került ki a feliratok.info-ra, Bullock usernév alatt. (Egy darabig elsősorban filmeket fordítottam e néven, és a halamita aliast csak a sorozatokhoz használtam, egyfajta játékosságból, aztán a Bullock elkopott.) A mai napig fent van még, bár olyan nagyon büszke nem lehetek rá. Szóval van abban valami különleges, hogy éppen ez a sorozat lett a hattyúdalom. Egyrészt nagyon szeretem a regényfolyamot, amiből készült, másodsorban soha semelyik munkám nem tartott ennyi évadon át, harmadrészt pedig a sorozat "hivatalos fordítói" tisztje cím eléréséért (megtartásáért) folyó, a nagy feliratos oldalak - és maguk a fordítók - közti acsarkodás, személyeskedés vette el leginkább a kedvem attól, hogy ennek a közösségnek, szubkultúrának továbbra is a része maradjak. Azóta fordítok a blogomnak, és innen viszik el az adminok is, hogy aztán kitegyék az oldalukra, hogy örömet szerezzenek azoknak, akikért valójában az egészet csinálom. Nektek. Csináltam.

Remélem, nem sokatoknál vertem ki a biztosítékot, ha később érkezett a felirat a vártnál, vagy ha a nagy sietségben, fáradságból vagy technikai okok miatt benne maradt egy-egy hiba. És ha mégis, bízom benne, hogy a bűneim bocsánatot nyertek azóta. Búcsúzom Tőletek, sorozat- és filmfordítóként talán véglegesen (bár nagy kedvencem, Michael Jordan szavaival élve: "Soha ne mondd, hogy soha!"), és ha tehetném, megígértetném Veletek, hogy tőlem, tőlünk függetlenül továbbra is eredeti hanggal, feliratosan nézitek a kedvenc mozgóképeiteket, hogy az esztétikai élményen túl is épülésetekre szolgáljon!

Parancsoljatok, az évadzáró felirata:  game.of.thrones.s08e06.720p.web.h264-memento. Nagyszerű kollégáim (akikkel sosem találkoztam), Noresfatu és Merthin nevében is szeretném megköszönni a nyolc évadon át tartó kitartó figyelmeteket, türelmeteket, és ha egy kicsit is örömöt szereztünk, a mi lelkünk már boldog! További jó szórakozást!

Game of Thrones S08E05 - felirat

2019.05.13. 19:37 | halamita | 2 komment

Címkék: fordítás felirat game of thrones

got0805.jpgLáttam a minap egy mémet, ami a Trónok harca évadait egy lóról készült rajzzal illusztrálta. A faránál kezdte, az első egy-két széria még fantasztikus kidolgozottságot mutatott, elképesztő részletgazdagságot, aztán a későbbi években a rajz egyre elnagyoltabb, kevésbé kidolgozottabb lett, míg végül a feje már egy gyerekrajzba torkollott. Van igazság benne, de legalább annyi túlzás. Az viszont tény, hogy érződik Martin hiánya.

Mindenesetre parancsoljatok, az utolsó előtti epizód felirata: game.of.thrones.s08e05.720p.web.h264-memento. Jó szórakozást!

Game of Thrones S08E04 - felirat

2019.05.06. 15:17 | halamita | 6 komment

Címkék: fordítás felirat game of thrones

cersei_s08e04.jpgVéget ért a sötétségbe és ködbe boruló csata, talán aki túlélte, se talált vissza Deresbe. Mindenesetre a megmaradtak számot vetnek szerencséjükkel, és elgondolkodhatnak, hogy innen hogyan tovább. A dráma tovább zajlik - a való életben is, miután tegnap megellett a macskánk, és a házi kandúr meglehetősen rossz szemmel nézte, hogy konkurenciát kapott, így aztán rendet is vágott a kiscicák soraiban. Ráadásul megkezdődtek az írásbeli érettségik is...

Parancsoljatok, a negyedik epizód felirata: game.of.thrones.s08e04.720p.web.h264-memento. Noresfatu és Merthin nevében is jó szórakozást!

Game of Thrones S08E03 - felirat

2019.04.29. 15:33 | halamita | 3 komment

Címkék: fordítás felirat game of thrones

gots08e03.pngNem lehet azt állítani, hogy sok beszédnek sok alja lett volna a harmadik epizódban, így a felirat is valamivel hamarabb érkezik a szokásosnál. Jószerivel tovább tartott lefordítani a Betekintőt (ami a vége főcím után következik, és amit nem mulasztotok el megnézni minden egyes alkalommal, ugye?), mint magát a részt - de ezen nem is kell különösebben csodálkozni, hiszen egy darab gigantikus méretű csata az egész, csupa hujjal meg jajjal.

Parancsoljatok, a felirat: game.of.thrones.s08e03.720p.web.h264-memento. Jó szórakozást! 

Game of Thrones S08E02 - felirat

2019.04.22. 12:16 | halamita | 3 komment

Címkék: fordítás felirat game of thrones

sansa_gots08e02.jpgMindenki másért várja a Húsvétot. A keresztények Jézus feltámadása miatt, a gyerekek a csokinyusziért, a hajadonok leginkább a túlélésre pályáznak, a férfiak meg... hát egy kupica pályinka és egy finom falat még sosem ártott meg senkinek! És persze akadnak páran, akik számára e jeles ünnep háttérbe szorul, hiszen érkezik az utolsó Trónok harca évad második epizódja! Hogy legyen idő mozizni és locsolkodni is, igyekeztünk minél hamarabb az asztalra tenni az aktuális feliratot. Dél ugyan elmúlott pár perccel, de talán még nem késő. Mindenkinek jó étvágyat, és kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Parancsoljatok, az elkészült felirat: game.of.thrones.s08e02.720p.web.h264-memento

Game of Thrones S08E01 - felirat

2019.04.15. 19:38 | halamita | 3 komment

Címkék: fordítás felirat game of thrones

got_0801.jpgEzt is sikerült kiböjtölni hát! Elkezdődött végre a Trónok harca utolsó évada. Sajnos az utolsó, de az élet már csak ilyen, előbb-utóbb véget érnek a jó dolgok és a rosszak is. A jóból most ráadásul keveset is adnak, mindössze hat héten át élvezhetjük a Westeroson zajló eseményeket. Az évadnyitó még inkább az újraegyesülés égisze alatt zajlik, de a feszültség máris tapintható, robbanásig feszült a hangulat.

Parancsoljatok, az évadnyitó felirata: game.of.thrones.s08e01.repack.720p.web.h264-memento. A tömörített fájl tartalmazza az SD-verzióhoz igazított feliratot is.

Nyúzzák a bőrt a cápáról

2018.08.26. 10:47 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: kritika filmajánló Dunántúli Napló Meg - az őscápa

Te lemerülnél 10 km mélyre, hogy megmentsd a volt nejedet? Költői kérdés volt. Jonas Taylort viszont más fából faragták, mint a legtöbb férfit, ő minden szorult helyzetből kivágja magát, az összes felmerülő krízisre csípőből reagál egy-egy rafinált húzással, szellemes riposzttal, vagy ha nem marad más, egy jól irányzott ökölcsapással. Ráadásul sokan szeretnénk ilyen felsőtestet öt év masszív alkoholizálás után. És igen, még az exért is alámerül a habokba. Ha már búvár. És természetesen abból is a legjobb, legmerészebb, legrátermettebb, de egyben a legpechesebb is, akit folyton megtalál a baj. Hol egy tragikus véletlen, hol egy hosszúhajú veszedelem, aktuálisan és legfőképpen pedig egy szupererős, szuperintelligens, szuperagresszív óriáscápa formájában - aki olyan, mint a legrosszabb rémálmaink, folyton vissza-visszatér.

meg-statham_169.jpg

Merthogy egy ilyen képességekkel megáldott férfiúnak méltó ellenfél dukál: a John Statham alakította főhős életét hosszú éveken keresztül keserítő, ősidőkből itt ragadt megalodon a saját nemében igazi unikum, olyannyira, hogy elvileg már nem is létezhetne, lévén, hogy a faj több millió éve kihalt. Erről azonban a torpedónaszád méretű cápa mit sem tud, és elsöprő lelkesedéssel zaklatja a tengermélyre tévedő lényeket, különös tekintettel azokra, melyek fényt bocsátanak ki. Ezekből viszont oly kevés akad, hogy rejtőzködő (és kihalt) állapotát feladva a felszín közelébe is követi a búvárhajókat. És ezzel vérszomjas vízi elefántként keveredik a tengerbiológusok, halászhajók és fürdőzők porcelánboltjába. A többi kitalálható.

És sajnos ez a film legnagyobb problémája is: az égvilágon semmi újat nem tud hozzátenni a cápás filmek zsáneréhez. Ráadásul se nem elég ijesztő, se nem elég véres, a kötelező jópofaságok, poénok fele besül, a kétdimenziós mellékkarakterek mindegyike ismerős már, a vizuális orgiával pedig annyira jóllakatták már a moziközönséget, hogy csak néha éri el az ingerküszöböt. A történet is teljesen sablonos, és több benne a logikai baki, mint az őscápa által keltett hullám.

VERDIKT: 10/3

A cikk - rövidített formában - megjelent a Dunántúli Napló 2018. augusztus 17-i számában.

Hobbizenekarból örömzenekar - Püspöki Péter (Kubalibre)

2018.08.25. 12:31 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: interjú Kubalibre Püspöki Péter

A Kubalibre frontemberével készített interjú teljes hanganyaga.

 Az interjú - írott, rövidített formában - megjelent a Dunántúli Napló 2018. augusztus 23-i számában.

 

 

Válólevél (Gett) - felirat

2017.12.09. 19:51 | halamita | 2 komment


gett.jpgElválni, bizony, nem könnyű. Összekötik a házastársakat az együtt töltött évek emlékei (a jók és rosszak egyaránt), a közös gyermekek és persze a megszokás is. Hiába üresedik ki a kapcsolat, hiába fogynak el a közös témák és programok, az emberek általában akkor is az ismert rossz mellett maradnak, minthogy fejest ugranának az ismeretlenbe, egy új, jobb élet reményében. És még csak megmagyarázni sem nehéz. Az egyik barátomtól, aki tizensok éve lakik együtt feleségével kölcsönös elhidegülésben, megkérdeztem, miért nem válik el. A válasza cinikus, de nagyon találó volt: "Azért, mert jobbat nem találok, ilyet meg még egyet nem akarok."

Elválni, bizony nem könnyű, különösen, ha Izraelben tenné az ember, nőként, rabbinikus bíróság előtt. Márpedig Viviane Amsalem ezzel próbálkozik, végtelen türelemmel és kitartással. A film az éveken át elhúzódó válóper történetét meséli el, miközben - bár sok részlet tisztázatlan marad - fájó részletességgel bontakozik ki a két fél kapcsolata, jelleme, s amelyhez egy erősen patriarchális és vallásos társadalmi berendezkedés és gondolkodásmód szolgáltatja a díszletet. A felirat immáron magyarul is elérhető: Gett.The.Trial.of.Viviane.Amsalem.2014.BDRip.x264-NODLABS. Elöljáróban engedjetek meg egy megjegyzést: a filmben (zömében) ivrit nyelven (a héber modern változata) beszélnek, ami nem ismeri a magázó formulát, így tulajdonképpen mindenki tegeződik, ezért én is így fordítottam. Eltartott egy darabig mire hozzászoktam, és remélem, Számotokra sem lesz zavaró. Jó szórakozást hozzá!

UPDATE: Ma reggel kaptam a hírt, hogy Dr. Stark András, akinek a kérésére a filmet lefordítottam, és akit talán merhetek barátomként emlegetni, tegnap hirtelen elhunyt. Ezt a fordításomat neki ajánlom. Köszönöm, hogy ismerhettelek, nyugodj békében, András!

Filmelőzetes:

 

Zoltán futása - 9.hét

2017.10.23. 21:43 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

nopainnogain_1.jpgA futás emberfomáló tevékenység. Nemcsak a testileg épít újjá, nemcsak fizikailag erősíti meg a gerincoszlopod (meg jól össze is rázza), lelkileg is tartást ad. Nehéz is róla nem emelkedett hangnemben írni - főleg ennyi hét felkészülés után, melynek során olyan utat jártam be én is, amilyet magam se hittem volna. Némi költői túlzással élve vérrel és verejtékkel építettem fel önmagam, és váltam érzésre újra emberré abból a szánalmas romhalmazból, amilyennek megéltem magam július elején, a Nagy Törés első évfordulóján. Ha volna két életem, talán tényleg nem fájna semmi sem, így viszont, hogy csak eggyel rendelkezem (tudtommal), a saját példámmal illusztrálhatom az angol nyelvterületen népszerű szólás, a "Fájdalom nélkül nincs győzelem" (No pain, no gain) igazát. Az, hogy egyáltalán eljutottam Velencébe, már önmagában felér egy győzelemmel, büszke is vagyok rá, innentől kezdve maga a verseny már csak hab a tortán. Az meg a non plus ultra, hogy egy bekezdésbe sikerült összegereblyéznem a három testőrt: Ethost, Pathost és Piramist, vagy hogy is hívják őket. Régen olvastam a regényt, bocs. ;)

Zoltán futása - 8. hét

2017.10.15. 13:43 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

22448212_10155710992322243_825502444314604852_n.jpgA pillanatok zörögve elvonulnak, és én is lassan ballagok utánuk. Nyolcadik hete írom már ezt a futásnaplót, és ha jobban belegondolok, jó eséllyel ez lesz az utolsóelőtti bejegyzés. Nem akarom tovább nyújtani, jövő héten vasárnap futok egyet Velencében, aztán új történet kezdődik. Azt most még nem tudom megmondani, mihez fogok kezdeni utána, de az nagyon valószínű, hogy a futást nem hagyom abba, és valamiféle új célt (és köztes célokat) tűzök ki magam elé, majd loholok a nyomában. Ha olyasmi lesz, amit megörökíteni érdemes, nem fogom visszafogni a grafomániámat. Csak a vérköreim győzzék szállítani az oxigént a lábaimba, az agyamba és az ujjaimba - szétterjedve, mint a rózsabokrok. Reszketve várom.

Zoltán futása - 7. hét

2017.10.08. 23:30 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

maxresdefault_cr.jpgAzzal, hogy vasárnap (és főleg) délelőtt lefutottam (ha nem is egyben) a 10 kilométert, bebizonyítottam ország-világnak, de leginkább magamnak, hogy képes leszek dicső elhalálozás nélkül abszolválni az október végi velencei versenyt, úgyhogy mostantól kezdve nem elsősorban az a kérdés, hogy meg tudom-e csinálni, hanem az, hogy HOGYAN. Merthogy az embernek mindig kellenek célok, ha előbbre akar jutni, ugye. Ahogy haladok előre az edzésprogramomban, egyre kevésbé foglalkoztatnak az olyan felvetések, hogy vajon helyi Szabadság-hídon fogom-e kilehelni a lelkem a vadul fúvó ellenszélben, vagy kihúzom az óvárosig, ahol elcsap egy gondola. Nagyon távoli és merész álomnak tűnik, mindenesetre dédelgetem, hogy jó lenne a mágikus egy óra környékére lefaragni az időm, urambocsá, akár alá is...De ettől jelenleg olyan messze vagyok még, mint Makaó a kakaótól. Kábé hatpercnyire. Ha másképp közelítem meg: kilométerekre. Legalábbis nagyjából egyre.

Zoltán futása - 6. hét

2017.10.01. 15:52 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

b25k_620.jpgViharos gyorsasággal telnek a hetek, bár szerencsére eddig csak esőt hoztak magukkal. Ha mérleget kéne vonnom, hogy állok, azt mondanám, az egyik szemem sír, a másik üveges. A negatívumok között elsősorban a különböző egészségügyi problémák (de leginkább megfázás) miatt kimaradt edzéseket említeném, ezenkívül az apróbb-nagyobb izom- és ízületi fájdalmakat (meg a hátfájásomat, de erről majd később), valamint hogy továbbra sem bírom élvezni a délelőtti futásokat, és rögtön megérzem a teljesítményemen, ha egy-két edzésnap kimarad. Másrészről azzal büszkélkedhetek, hogy négy héttel az edzésprogram vége előtt már 8,34 km-t is sikerült egy szuszra abszolválnom (igaz, időnként gyalogolva), ill. hogy volt már olyan futás, amit élveztem is, úgy egészében. Arról nem beszélve, hogy majdnem annyiszor győztem le önmagamat, mint egyszemélyes sakkban. A hatodik hétnek azonban baljós előjelekkel "futottam neki" (he-he): másfél heti betegséggel és egy nagyon csúnya hátfájással a "hátam mögött" (he-he-he).

Zoltán futása - 5. hét

2017.09.24. 19:27 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

man-running-with-dog.jpgSzeretem a rendet, mondtam már? Szeretek megtervezni mindent jó előre, hogy ne érhessen meglepetés, és ha mégis beütne valami váratlan, rögtön vészforgatókönyvet gyártok. Na, ezen a héten elmehettem a sunyiba a B-terveimmel együtt. Az még belefért az tűrésküszöbömbe, hogy egy-egy résztávon módosítsak, akár edzés közben is. Az se volt nagy gond, hogy szerda-péntek-vasárnap helyett kedd-csütörtök-szombat ritmusban fussak, mert úgy hozta az élet. Arra viszont már nem tudtam mit lépni, ami hétfőn történt. Fel is borított minden előzetes elképzelésemet. Rendhagyó heti beszámoló következik, melynek alcíme a következő is lehetne: Senkit nem hagyunk hátra.

Zoltán futása - 4. hét

2017.09.17. 22:43 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

running-legs_cr.jpgAzt hiszem, lassan teljesen elveszítem következetes ember híremet, és a rend- és irányításmániás mivoltom is megkérdőjeleződik, ha még sokáig folytatom ezt a futásnaplót. Nem elég, hogy megbocsáthatatlan módon össze-vissza változtatgatok az edzésterven, képes voltam még egy teljes napot is lecserélni holmi futóversenyre. És ha ez sem verné ki a biztosítékot, halkan bevallom (de alig merem leírni, s pirulok szégyenemben), hogy volt pofám egy extra napot beiktatni, hogy abszolválhassam az elmaradtat. De még ezt is tudom fokozni: alig vártam, hogy végre kijussak Tüskésrétre! A végén még megszeretem a futást? Na, neeeee...

Zoltán futása - 3. hét

2017.09.09. 14:25 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

3_het.jpgHa úgy tetszik, túl vagyok a felkészülés negyedén! Ez fantasztikus! Illetve... rettenetes! De hát még a táv felénél is alig tartok! Hogy lesz ebből tíz kilométer? Főleg lefutva! Nagyjából ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal kezdtem neki a harmadik hétnek. És persze egy nagy adag kíváncsisággal, hiszen tulajdonképpen valójában most kezdtem meg azt a hathetes felkészülési programot, melyről ódákat zengtek a kommentekben. Igaz, dupla távra applikáltam, és kicsit megbuheráltam a számokat is, de ettől még belőlem is kiválthatna a végére olyan reakciót, mint: "Szülés után 11 hónappal és 20kg fölösleggel is mondhatom, hogy nagyon jó az edzésterv, néha úgy éreztem meghalok, de a következő edzés már meg sem kottyant! " Na jó, ebből nem minden illik teljesen rám, de ha a többségét elmondhatom majd magamról a végére, már nem jártam rosszul...

Zoltán futása - 2. hét

2017.09.03. 17:23 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

run_cr.jpgÁ, nem is komolyabbak a távok! Anno úgy raktam össze az edzéstervet, hogy fogtam egy hathetes 5 km-eset, az utolsó két hetet beillesztettem (változatlanul) a sajátom elejére (azzal a felkiáltással, hogy nagyjából úgyis ilyen szinten tartok - több, mint egy hónapnyi kocogás után), a többinél pedig megkétszereztem az eredeti távokat (az ismétlések és a szünetek nagyjából maradtak, bár abba is belenyúltam itt-ott). Dupla táv, dupla terv! Már a kávét is duplán iszom...Na mindegy, a lényeg, hogy a második hét ennélfogva gyakorlatilag csak ráerősít az 5 kilométerre: 5100 m, 4590 m aztán 5000 m (igaz, az egyben) a penzum.

Zoltán futása - 1. hét

2017.08.30. 18:53 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: futásnapló venice10km

venice-by-run-03.jpgBoldogult úrfikoromban, amikor még a velencei versenyről mit sem tudván éldegéltem a világban, úgy terveztem, hogy az egészségesen lassú, 6 perc/km-es tempójú futásra fogok beállni, és addig nem növelem a távot, amíg ezt végig tartani nem tudom. Ezért volt az, hogy a kezdeti küszködés (bekötő vádlik, gúvadó szemek, belesétálás, miazmás) után feladtam a 3,6 km-es etápot , ami három kört jelent a tüskésréti rekortánon, és egy egységgel visszavettem. Nagyjából egy hónapig futottam 2,4 km-eket, és örömmel konstatáltam, hogy egyre könnyedebben teszem meg a távot, folyamatosan javuló teljesítménnyel. Tulajdonképpen pont Lackó viharbanszületett ötlete előtt jutottam el odáig, hogy visszatérjek a 3 körhöz. Kétszer futottam megint 3,6 km-t. Első alkalommal majdnem kerek 4 perccel (!) futottam jobban a legeslegelső, másfél hónappal azelőtti futásomhoz képest, s ezt a rekordomat két nappal később további 75 másodperccel megjavítottam. Ebbe a szép tendenciába robbant bele a velencei kihívás.

Game of Thrones S07E07 - felirat

2017.08.28. 21:38 | halamita | Szólj hozzá!

Címkék: fordítás felirat game of thrones

kisujj.jpgMielőtt elkezdtem volna írni a posztot a felirathoz, az admin felületen szemembe ötlöttek az elmúlt órák látogatási adatai a blogomon. Abból kiindulva eléggé várhatjátok már az évadzárót. Nem csodálom, izgalmasan alakultak az események az utóbbi időben. Bár utólag már elárulhatom, hogy a magam részéről nagyon nem vagyok kibékülve a sárkányos metamorfózissal (szerintem egy mágikus lénnyel ezt nem lehet megtenni), összességében nem szórakoztam rosszul ebben az évadban. Kár, hogy ilyen nyúlfarknyi lett!

Parancsoljatok, a hetedik epizód felirata: game.of.thrones.s07e07.web.h264-strife. A fájl tartalmazza a strife és a 720p-UAV verziót is. Noresfatu és Merthin nevében is köszönöm az egész évadon át tartó kitartó figyelmeteket! :)

süti beállítások módosítása